Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Washington rozšířil sankční seznam od další desítky firem z Číny

Kontejnerový přístav v Šanghaji
iStock
 ČTK

Americké ministerstvo obchodu zařadilo 42 čínských společností na vládní seznam subjektů, které mají omezení při obchodu se Spojenými státy. Důvodem je jejich podpora ruské armády, která zahrnuje i dodávky integrovaných obvodů amerického původu, uvedlo ministerstvo.

Reklama

Na seznam bylo přidáno také sedm subjektů z dalších zemí. Jsou to Finsko, Německo, Indie,Turecko, Spojené arabské emiráty a Británie.

Americké ministerstvo dodalo, že čínské firmy dodávají Rusku mikroelektroniku používanou pro přesné naváděcí systémy v raketách a bezpilotních letounech vypouštěných proti civilním cílům na Ukrajině. Její součástí jsou i integrované obvody amerického původu.

Čína označila kroky USA za „ekonomický nátlak a jednostranné zastrašování“. „Spojené státy by měly okamžitě napravit své nesprávné postupy a přestat s nepřiměřeným potlačováním čínských společností,“ uvedlo čínské ministerstvo obchodu.

Společnosti jsou na americký seznam zařazovány, pokud je Washington považuje za hrozbu pro národní bezpečnost nebo zahraniční politiku USA. Dodavatelé pak musí před odesláním zboží subjektům na seznamu požádat o licenci, kterou je ale velmi obtížné získat, uvedla agentura Reuters.

dobíjecí stanice

Evropa bez Číny nemůže být zelená, chybí jí zdroje

Ambiciózní klimatické cíle Evropy zůstanou bez zdrojů z Číny jen na papíře. Zelená budoucnost Evropy je tak v rukou Pekingu, píše list Financial Times.

Přečíst článek

Washington znervózněl. Huawei má kromě Pekingu i další nečekané podporovatele - tchajwanské firmy

Washington zneklidněl. Huawei buduje utajovanou síť závodů na pokročilé čipy

Několik tchajwanských technologických firem pomáhá čínskému podniku Huawei stavět na jihu pevninské Číny utajovanou síť závodů na výrobu čipů, zjistila agentura Bloomberg. Huawei by jejím prostřednictvím mohl obcházet sankce, které na něj uvalily Spojené státy, a dále rozvíjet čínské technologické ambice. Huawei podle Bloombergu buduje dané závody pod jinými jmény, aniž by jakkoli připouštěl svoji účast.

Přečíst článek

Washington pohrozil Ukrajině krácením pomoci, pokud nepřidá v boji s korupcí

Spojené státy stále silněji naléhají na Ukrajinu, aby přidala v boji proti korupci, píše na svých internetových stránkách americká televize CNN s odvoláním na vícero nejmenovaných zdrojů. Washington v posledních týdnech vyslal do Kyjeva několik nót, v nichž naznačil, že určité formy americké hospodářské pomoci budou spojovány s pokrokem Ukrajiny v reformách jejích institucí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Čínská lidová banka

Další účinek protiruských sankcí. Čínské banky zpřísňují přístup vůči ruským klientům

Přečíst článek
Třetí se směje. Čína díky západním sankcím ušetřila miliardy při nákupu ropy

Třetí se směje. Čína ušetřila díky západním sankcím miliardy dolarů při nákupu ropy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme