Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nájezdník Ackman se chytil do vlastní pasti. Tedy, "pomohla" mu manželka

Ackmanova žena Neri Oxmanová
PopTech, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons
Tereza Zavadilová

Spekulant Bill Ackman rozjel svůj aktivismus i na sociálních sítích - byl jeden z těch, kdo dohnal šéfku Harvard University Claudine Gayovou k rezignaci. Nyní čelí podobnému tlaku jeho žena.

Reklama

Sociálními sítěmi nejprestižnějších amerických univerzit a byznysovými médií se prohnal šťavnatý skandál. Ostrý hoch burzy, nájezdník a spekulant Bill Ackman, během podzimu ostře vyrazil proti šéfce Harvardu Claudine Gayové, která nedávno pod tlakem rezignovala. Nyní čelí tlaku Ackmanova žena, designérka a akademička Neri Oxmanová. Skandál nazdvihl americké elitní kruhy. 

Ackman, Američan ze židovské rodiny, ostře kritizoval americké univerzity, že na školách přehlížejí bující antisemitismus. Po útocích Hamásu v Izraeli 7. října a napadení pásma Gazy izraelskými vojsky zažily americké elitní školy různé demonstrace na podporu či proti oběma stranám konfliktu. Ackman je dlouholetým sponzorem Harvardovy univerzity a naštval se kvůli demonstraci na podporu Palestiny, kde studenti kritizovali židovský stát, na její půdě. Napsali také dopis, kde uvedli, že „izraelský režim je plně odpovědný za veškeré probíhající násilí”, plus, že miliony Palestinců v Gaze jsou „nuceny žít ve vězení pod širým nebem”, a vyzvali Harvard, aby „podnikl kroky k zastavení pokračujícího vyhlazování Palestinců”.

V reakci na to Ackman vyzval ke zveřejnění jmen všech studentů, kteří dopis podepsali, aby mohl zajistit, že jeho firma a další korporace nezaměstnají žádného ze signatářů.

Bill Ackman Senate Democrats, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons

Univerzita to odmítla a Ackman rozjel proti Gayové, mimochodem první černé prezidentce top univerzity, kampaň na sociálních sítích. Věc skončila až na slyšení v Kongresu, kde se několik šéfů univerzit mělo zpovídat z údajného antisemitismu na školách. Gayová si podřízla větev hloupou odpovědí, že škola by vyzývání ke genocidě  Židů brala jako porušení řádu univerzity  „podle kontextu”.

Rozzuřený Ackman pak začal zdůrazňovat její údajné plagiátorství. „Na jejím setrvání na fakultě by nebylo nic špatného, kdyby neměla vážné problémy s plagiátorstvím,” napsal Ackman na X. Dodal, že její  vysoce placený job na fakultě je „velmi špatným precedentem pro akademickou integritu na Harvardu”.

Gayová tlak nevydržela a na začátku roku rezignovala, ačkoli byla z plagiátorství očištěna.  Ackmanovi rezignace nestačila, vyzval k položení funkcí i představenstvo univerzity nebo například šéfku univerzity MIT Sally Kornbluthovou. 

Ekonomický magazín Business Insider v téže době přinesl obvinění Ackmanovy manželky, Nori Oxmanové z podobných pochybení, která měla v akademických pracích udělat Gayová, a to na MIT. Kus její dizertační práce je prý opsaná Wikipedie a necitovala správně zdroje.

Oxmanová pochybení přiznala a omluvila se, ale Ackman si to vzal osobně a zase začal řádit na síti X. 

Obvinil vydavatele Business Insideru, což je vydavatelství Axel Springer, z neetičnosti. Napadl také fond KKR, což je majitel Axel Springer. Vydavatel nechal informace Business Insideru o Oxmanové prošetřit, což zase naštvalo novináře z Business Insideru, že je vydavatel rovnou podezírá. 

Jak zbohatnout na miliardářském trendu longevity

Od Big Pharma po krypto: Jak zbohatnout na miliardářském trendu longevity

Trh s produkty a službami zaměřujícími se na lidskou dlouhověkost má velkou budoucnost, už teď raketově roste. Pro drobné investory už je dostupný, ale zatím velmi rizikový.

Přečíst článek

Axel Springer v prohlášení, které citoval Financial Times  nebo Washington Post, se ale za redaktory postavil a uvedl, že informace o Oxmanové jsou v pořádku. 

Skandál kolem univerzit není jedinou Ackmanovou výstředností, kterou rozdělil veřejné mínění. Například se zastal a zafinancoval biologa Davida Sabatiniho, který odešel z MIT kvůli podezření ze sexuálního deliktu -  a který mimochodem loni v listopadu získal angažmá v Praze. Jeho žena v minulosti získala na provoz své laboratoře štědrý sponzorský dar od jiného delikventa, Jeffreyho Epsteina. 

Spekulantovy vrcholy a pády

Akman je známá osoba americké investiční scény: osmapadesátiletý americký investor, jehož jmění žebříček Forbesu odhaduje aktuálně na čtyři miliardy dolarů, se proslavil jako „nájezdník”. Sázel na pokles akcií firem v problémech nebo v nich skupoval podíly a pak je nepřátelsky přebíral a často oboje najednou. V minulosti si takto pohrál například s akciemi Herbalifu (tady zrovna dost prodělal, odhadovalo se, že až miliardu dolarů) či obchodního řetězce J.C.Penney.  Velké peníze naopak vydělal na sázkách proti pojišťovně dluhopisů MBIA během finanční krize.  Proslul mnoha bitvami s jiným slavným nájezdníkem, Carlem Icahnem, spolu se střetli třeba kolem Herbalifu.  Ackman založil hedgeový fond Pershing Square, který má pod správou 14 miliard dolarů. 

Vývoj akcií Pershing Square yahoo finance/newstream

Velkou prozíravost prokázal Akman těsně před vypuknutím covidové pandemie. Zajistil se proti pádu trhů a během měsíce údajně vydělal 2,6 miliardy dolarů, těsně předtím, než v březnu 2020 trhy prudce spadly. 

Pershing Square svými výnosy překonává průměrné indexy. Drží podíly v řetězcích rychlého občerstvení - celkem 31 procent v Chipotle Mexican Grill, řetězci mexických restaurací (16,5 procenta portfolia), a Restaurant Brands International, která vlastní Tim Hortons, Burger King, Popeyes Louisiana Kitchen a Firehouse Subs (14,7 procenta).  Dále to jsou hotelová společnost Hilton Worldwide Holdings (14,6), druhý největší maloobchodní  prodejce domácích potřeb v USA Lowe's Companies (14 procent) a developer Howard Hughes Holdings. 

Vizionářka

Neri Oxmanová je Ackmanova druhá žena, vzal si ji v roce 2019, a má srovnatelně zajímavý životopis jako její miliardářský manžel. Sedmačtyřicetiletá Američanka, která vyrosla v Izraeli, je vizionářka, známá vědkyně, architektka a designérka, založila společnost pojmenovanou po sobě. Zabývá se výrobou nových materiálů. Její díla má většina současných světových galerií, spolupracovala s islandskou zpěvačkou Björk a média ji chvíli spojovala dokonce s Bradem Pittem, ačkoli prý nešlo o romantický vztah

Sam Altman

Vyhodí ho dveřmi, vrátí se oknem. Sam Altman je symbolem umělé inteligence i doby

Kdybychom byli magazín Time, tak na obálku jako tvář roku 2023 dáme Sama Altmana. Osmatřicetiletého vizionáře, který nedokončil vysokou školu, ale představil globálnímu publiku umělou inteligenci. A dokázal kolem sebe udělat také pořádný rozruch.

Přečíst článek

Reklama

Související

30. léta minulého století

Před sto lety byli všichni hubení. Nebyl ani Ozempic, ani Herbalife

Přečíst článek
Prodej drahých elektrokol spadl z vrcholu

Prodej drahých elektrokol spadl z vrcholu. Teď, jak vylézt zpátky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme