Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína po 25 letech zaznamenala schodek zahraničních investic

Čínský prezident Si Ťin-pching
ČTK
 ČTK

Čína má za tři měsíce do konce září u zahraničních investic deficit 11,8 miliardy dolarů (271 miliard korun). Stalo se to poprvé od roku 1998, kdy se tyto údaje začaly v zemi sledovat. Podle serveru BBC vývoj naznačuje, že zahraniční podniky místo aby v Číně své zisky reinvestovaly, spíše je ze země stahují.

Reklama

Peking se potýká s pomalejším růstem ekonomiky a s nízkými úrokovými sazbami, zatímco spory se Spojenými státy vyvolávají pochybnosti o hospodářském potenciálu Číny.

Tento týden vzbuzuje velké očekávání plánované setkání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga s jeho americkým protějškem Joem Bidenem. Podle BBC jsou firmy ale předem opatrné.

„Obavy z geopolitického rizika, nejistota v domácí politice a pomalejší růst nutí firmy přemýšlet o alternativních trzích,“ domnívá se Nick Marro ze společnosti Economist Intelligence Unit (EIU).

Peter Thiel

Palantir je kouzelný kámen z Pána prstenů. Taky válečná akcie, která letos čarovně vynáší

Spoluzakladatelem společnosti Palantir je Peter Thiel, jeden z aktuálně nejvlivnějších lidí světa: přítel a rival Elona Muska, podporovatel Donalda Trumpa, misogyn a konzervativní homosexuál.

Přečíst článek

„Čína se v současné době potýká se zpomalením růstu a potřebuje provést určité korekce,“ říká mluvčí švýcarské firmy na výrobu průmyslových strojů Oerlikon, která loni z Číny stáhla 250 milionů švýcarských franků (6,4 miliardy korun). „V roce 2022 jsme byli jednou z prvních společností, která transparentně sdělila, že očekáváme, že hospodářské zpomalení v Číně bude mít dopad na naše podnikání,“ uvedl mluvčí. „V důsledku toho jsme začali včas realizovat kroky a opatření ke zmírnění těchto dopadů,“ dodal.

Čína ale zůstává pro firmu klíčovým trhem. V celé zemi, která se na jejích tržbách podílí více než třetinou, má téměř 2000 zaměstnanců. Oerlikon poznamenal, že čínská ekonomika by měla v nejbližších letech dál vykazovat růst kolem pěti procent, „což je jeden z nejvyšších růstů na světě“.

Narušení dodavatelských řetězců

Od začátku pandemie se podniky jako Oerlikon potýkají s problémy, které působení na největším světovém trhu přináší. Čína zavedla jedna z nejpřísnějších omezení proti šíření covidu-19 na světě. To způsobilo narušení dodavatelských řetězců mnoha společností, například technologického gigantu Apple, který v Číně vyrábí většinu svých iPhonů. Tato firma od té doby diverzifikovala svůj dodavatelský řetězec tím, že přesunula část výroby do Indie.

Odešli z Applu. Teď se snaží světu ukázat, že smartphone displej nepotřebuje

Začínající firma Humane, kterou založili dva bývalí zaměstnanci Applu, chce ukázat, že časté sledování displeje telefonu je zbytečné. Chytrý telefon chce firma nahradit svým malým zařízením využívajícím umělou inteligenci (AI). Má fotoaparát, reproduktor a laserový projektor, je ale bez displeje. Přístroj nazvaný Ai Pin se připevní k oděvu pomocí magnetu ve výšce hrudníku a ovládá se hlasem nebo gesty rukou, uvedla agentura DPA

Přečíst článek

Marro se domnívá, že v letošním roce, kdy napětí mezi Čínou a USA vzrostlo v důsledku nových vývozních omezení na suroviny a technologie nutné k výrobě pokročilých čipů, uposlechlo výzvy k diverzifikaci více firem. „Nevidíme mnoho podniků, které by se stahovaly z Číny. Mnoho velkých nadnárodních společností je tady už desítky let a nechtějí se vzdát podílu na trhu, který si 20, 30 nebo 40 let budovaly. Ale zejména z hlediska nových investic jsme svědky přehodnocování,“ uvádí analytik.

Podniky také zvažují dopad úrokových sazeb. Mnoho významných centrálních bank, včetně amerického Fedu a Evropské centrální banky (ECB), zvyšovalo úrokové sazby s cílem bojovat proti inflaci. Ta čínská ale náklady na půjčky snižuje, aby podpořila ekonomiku a zejména odvětví realit, které se potýká s problémy. Čínský jüan tak letos oslabil vůči dolaru a euru o více než pět procent. Zahraniční firmy investující v Číně proto převádějí své zisky jinam.

„Ti, kteří mají v Číně přebytečnou hotovost a zisky, stále častěji převádějí tyto prostředky do zahraničí, kde získají vyšší investiční výnos ve srovnání s investicemi v Číně,“ uvádí Obchodní komora Evropské unie v Číně.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Moody's zhoršila výhled úvěrového ratingu Číny ze stabilního na negativní

Čínské trable. Moody's zhoršila výhled úvěrového ratingu země ze stabilního na negativní

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme