Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínské trable. Moody's zhoršila výhled úvěrového ratingu země ze stabilního na negativní

Moody's zhoršila výhled úvěrového ratingu Číny ze stabilního na negativní
ČTK
 ČTK

Americká ratingová agentura Moody's Investors Service zhoršila výhled ratingu Číny ze stabilního na negativní. To znamená, že by v dohledné době mohla snížit i samotný rating. Agentura odkazuje na nižší hospodářský růst Číny ve střednědobém výhledu a na problémy v sektoru nemovitostí. Hlavní rating agentura ponechala na stupni A1.

Reklama

V letech 2024 a 2025 Moody's očekává růst čínské ekonomiky o čtyři procenta. Čínské ministerstvo financí v reakci uvedlo, že zhoršení výhledu jej zklamalo, informuje agentura Reuters. Čína má po Spojených státech druhou největší ekonomiku na světě.

Snížení výhledu na negativní odráží sílící názor agentury, že čínské úřady budou muset poskytovat finanční podporu zadluženým místním samosprávám a státním firmám. To podle agentury představuje rozsáhlá rizika pro fiskální, ekonomickou a institucionální sílu Číny. „Změna výhledu také odráží zvýšená rizika spojená se strukturálním a trvale nižším střednědobým hospodářským růstem a s neustálým poklesem v sektoru nemovitostí,“ uvádí Moody's.

„Obavy agentury Moody's ohledně výhledu růstu čínské ekonomiky, fiskální udržitelnosti a dalších aspektů jsou zbytečné,“ uvedlo čínské ministerstvo financí.

Petr Fiala, premiér a předseda ODS

Lukáš Kovanda: Potlesk pro vládu Petra Fialy. Dokázala stabilizovat veřejné finance

Ratingová agentura Moody's včera večer, po zavření burz, zlepšila ratingový výhled zadlužení České republiky. Ponechala hodnocení na stupni Aa3, ale související výhled zlepšila z „negativního“ na „stabilní“. Jedná se o dosud nejprůkaznější doklad toho, že mezinárodní investorská obec považuje tuzemské veřejné finance za stabilizované, resp. za takové, jimž ani ve výhledu do nejbližších let nehrozí závažnější otřes či neudržitelné spění k rozvratu.

Přečíst článek

Čínská ekonomika se stále zcela nezotavila z útlumu způsobeného pandemií covidu-19. Na čínské hospodářství doléhá vedle krize na trhu s bydlením i zadlužení místních vlád a slabý globální růst. Vládní podpůrná opatření situaci změnila jen málo, a tak Peking úřady tlačí k dalším stimulům, poznamenal Reuters.

V letošním roce je čínská ekonomika podle Moody's na cestě k dosažení vládního cíle pětiprocentního růstu hrubého domácího produktu (HDP. V letech 2026 až 2030 očekává ratingová agentura zpomalení ročního tempa hospodářského růstu Číny v průměru na 3,8 procenta.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Agentura Moody's zlepšila výhled ratingu Česka

Agentura Moody's zlepšila výhled ratingu Česka, ocenila zejména nezávislost na ruském plynu

Přečíst článek
Čínský prezident Si Ťin-pching vyzývá zemi k trpělivosti v době slabého růstu ekonomiky

Čínská ekonomika neroste. Prezident Si v projevu uklidňoval lid, vyzýval k budování socialismu a rýpl si do Západu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme