Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínské firmy se odvrací od USA. Počet fúzí a akvizic je nejnižší za téměř 20 let

Zájem čínských firem o fúze a akvizice v USA je nejnižší za téměř 20 let
ČTK
 ČTK

Čínské firmy od začátku letošního roku investovaly do fúzí a akvizic ve Spojených státech 221 milionů dolarů (4,9 miliardy korun), což je nejméně od roku 2006. S odvoláním na údaje společnosti Dealogic o tom informuje britský ekonomický list Financial Times.

Reklama

Loni touto dobou investice činily 3,4 miliardy dolarů. Prudký pokles je odrazem geopolitického napětí mezi oběma zeměmi, které má dopad i na finanční aktivitu.

Údaje společnosti Dealogic ukazují, že Čína teď nemá zájem ani o dohody v jiných zemích. V Německu uzavřela smlouvy za 189 milionů dolarů, což je nejméně za více než deset let. V Británii pak hodnota těchto dohod činila 530 milionů dolarů a v Austrálii 228 milionů dolarů.

Americký exprezident před soudem

Stanislav Šulc: Trump už vyhrál. O podstatě zločinu se nikdo nebaví

Donald Trump stanul před soudem. Dokázat jeho podíl na událostech ze 6. ledna 2021 bude takřka nemožné. I tak aktuální soud hodně vypovídá o změnách, kterými prochází nejen americká společnost.

Přečíst článek

Největší zahraniční dohodu letos firma z Číny uzavřela v Peru. Společnost Southern Power Grid International tam za 2,9 miliardy dolarů koupila majetek italské energetické firmy Enel. Další tři největší zahraniční dohody uzavřely čínské firmy v Singapuru.

Reklama

Celkem čínské firmy od začátku roku uskutečnily v zahraničí fúze a akvizice za 12,2 miliardy dolarů. Tato suma je ale zatím daleko částkám investovaným ročně za desetileté období před pandemií nemoci covid-19. Vrcholu dosáhly investice v roce 2016, kdy se vyšplhaly na 212 miliard dolarů. V roce 2019 pak hodnota fúzí a akvizic čínských firem dosáhla 54 miliard dolarů.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Čína překvapivě snížila dvě základní úrokové sazby

Čína překvapivě snížila dvě základní úrokové sazby. Chce povzbudit ekonomiku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme