Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína odkládá "konec ropy". Roli uhlí chce naopak snižovat rychleji

Ropní princové se rozhádali, dopad na trh s ropu je nejistý.
Pixabay
 ČTK

Nejméně o pět let odložil čínský institut ETRI napojený na tamní těžařskou společnost termín kulminace spotřeby ropy. Z původního roku 2025 nyní výzkumníci odhadují, že nejvíce suroviny Čína využije v roce 2030. Pak zafunguje efekt elektromobility.

Reklama

Spotřeba ropy v Číně by měla pokračovat v růstu do konce desetiletí. Podpoří jí vysoká poptávka po chemikáliích. Vrcholu dosáhne v roce 2030, kdy by měla činit 780 milionů tun ročně. Uvedl to výzkumný institut ETRI napojený na společnost China National Petroleum Corp. Loni přitom institut očekával vrchol na úrovni 730 milionů tun ročně zhruba v roce 2025.

Spotřeba nafty, benzinu a kerosinu má být nejvyšší kolem roku 2025, kdy dosáhne přibližně 390 milionů tun ročně. Celkovou poptávku do roku 2030 tak podpoří rostoucí spotřeba v petrochemickém průmyslu.

výroba převodovek

Anketa mezi kapitány průmyslu: Jaká je hlavní výzva pro rok 2022?

Co bude hlavní výzvou pro český průmysl v příštím roce? Oslovili jsme ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy jeho kapitány, majitele i ředitele významných firem, a přinášíme unikátní anketu na toto téma. Každá firma řeší své vlastní výzvy. Ale některé problémy jsou společné pro všechny. Kromě pandemie a rostoucí inflace trápí lídry firem, které táhnou tuzemskou ekonomiku, také nedostatek pracovníků nebo nejasnosti kolem Green Dealu. Příležitost naopak vidí v rozšiřování nových technologií, ať už jde o elektromobilitu či jiná chytrá řešení. Žádné černé scénáře před sebou klíčoví lidé průmyslu nevidí, naopak věří, že tuzemská ekonomika bude opět šlapat.

Přečíst článek

Snížení přinese elektromobilita

Po roce 2030 celková poptávka klesne, protože se sníží potřeba ropných produktů v dopravě v souvislosti s elektrifikací vozidel. Poptávka po chemikáliích by měla zůstat stabilní.

Institut rovněž revidoval vrchol celkové spotřeby primární energie v Číně na 6 miliard tun standardního uhlí. Tohoto vrcholu má země dosáhnout kolem roku 2030. Doposud čekal vrchol 5,6 miliardy tun ročně kolem roku 2035. Spotřeba uhlí má klesat v letech 2031 až 2050, protože uhelné elektrárny se stanou záložním zdrojem energie.

Spotřeba zemního plynu má být na vrcholu v roce 2040, kdy bude činit 650 miliard metrů krychlových ročně. Hlavním pohonem poptávky bude průmysl a výrobci elektřiny. Zemní plyn je považován za překlenovací palivo po dobu energetické transformace, jejímž cílem je snížit emise oxidu uhličitého, napsala agentura Reuters.

šéf ČEZ Esco Kamil Čermák

Fenoménem dneška jsou bateriová úložiště, říká Kamil Čermák z ČEZ Esco

Úspory energií, to byla v posledních desítkách let jen slovní vata. Nikoho moc nezajímaly. S aktuálním rapidním zdražováním se z úspor stává žhavé téma. ČEZ založil před pěti lety divizi Esco, která se zpočátku věnovala hlavně průmyslovým podnikům. Nyní letí hvězda Esco vzhůru. Uspořit za energie chce najednou každý. Esco začíná obsluhovat i menší firmy či obce. „Chodí za námi starostové, že to jejich voliči chtějí,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz šéf ČEZ Esco Kamil Čermák.  

Přečíst článek

jednorožec

Petr Šíma: Evropu čeká zlaté desetiletí. Nikdy nebyl lepší čas na investice

Evropa má před sebou zlaté desetiletí, tedy alespoň co se technologických start-upů týče. Naznačuje to nejnovější, v pořadí sedmá zpráva společnosti Atomico o stavu evropských technologických firem. Její výsledky pro newstream.cz okomentoval partner společnosti DEPO Ventures Petr Šíma.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Třetí se směje. Čína díky západním sankcím ušetřila miliardy při nákupu ropy

Třetí se směje. Čína ušetřila díky západním sankcím miliardy dolarů při nákupu ropy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme