Reklama

Česko si polepšilo v čerpání evropských fondů, ze sedmadvacítky zemí je sedmé

Evropský parlament
Evropský parlament

Česká republika si o místo vylepšila své nejlepší postavení v čerpání evropských fondů, uvedlo to ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Česko je mezi 27 členskými zeměmi Evropské unie sedmé, zatímco v květnu bylo osmé. Ke konci června podle ministerstva Evropská komise proplatila z končícího programového období 2014 až 2020 tuzemským příjemcům v součtu 519,9 miliardy korun, což je 78,8 procent celkové částky 660 miliard korun.

Reklama

Největší část peněz z období 2014 až 2020 byla vzhledem k celkovému rozpočtu programu proplacena na projekty z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Podle MMR se něm vyčerpalo více než 102 procent celkové alokace (72,6 miliardy korun).

Podle místopředsedy vlády pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) posun Česka v čerpání evropských dotací ukazuje na dobře nastavený systém a pečlivou práci všech, kdo se na realizaci projektů podílejí.

Tomáš Březina, kandidát na prezidenta
video

Tomáš Březina: Mám nejvíc zkušeností ze všech kandidátů. A Rusko z mapy nevymažeme

Kolik miliard vydělal Tomáš Březina prodejem své firmy Best, kterou na začátku devadesátých let založil a vypiplal ji do významného evropského výrobce stavebních materiálů, nechce říct. Bude to hodně miliard. Mohlo by se zdát, že se Březina ve svých pětašedesáti letech tak trochu nudí, a proto kandiduje na prezidenta. Realita je však trochu jiná. Březina za třicet let svých zkušeností v byznyse dospěl k myšlence, že běhu světa rozumí více než mnoho jiných kandidátů. Možná má i pravdu, zkušeností má skutečně hodně. Kdo z nás vybudoval miliardovou firmu na zelené louce.

Přečíst článek

„Úspěšně dokončených projektů jsou desítky tisíc. Díky podpoře z evropských fondů například zlepšujeme životní prostředí, podporujeme inovace i hospodářský rozvoj, modernizujeme nemocnice, železnice a zachraňujeme kulturní památky napříč regiony. Každý občan tak denně těží z výhod plynoucích z členství v EU,” uvedl Bartoš.

Na prvním místě žebříčku v čerpání evropských fondů se podle MMR drží Irsko před Lucemburskem a Finskem. Tyto tři země se dostaly přes 80 procent v čerpání dotací. Následují Kypr, Litva a Portugalsko. Česko se proti květnovému žebříčku dostalo před Estonsko.

Nejdůležitější je podpora infrastruktury

„Je pravda, že Česká republika dříve patřila k horším zemí v čerpání, nicméně systém již trvá dlouho a naučili jsme se v něm chodit. Zároveň jsou projekty, které jsou posílány k čerpání dotací, poslední dobou lépe zpracovány. Díky tomu se v čerpání zlepšujeme a dostáváme ze špatných příček do lepší části žebříčku,” řekl analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Dánská vlajka

Dánsko je poprvé nejvíce konkurenceschopnou zemí, Česko na dosud nejlepším, 26. místě

Švýcarsko přišlo o svůj léta nezpochybnitelný trůn nejvíce konkurenceschopné země světa a prvenství muselo letos přenechat Dánsku. Vyplývá to z nového, letošního žebříčku švýcarského institutu IMD. Česko si oproti loňsku polepšilo o osm pozic a zaujalo dosud svou nejlepší, 26. pozici.

Přečíst článek

Dodal, že se podle něj ale často uskutečňují projekty, které nejsou úplně nejdůležitější z pohledu dalšího rozvoje ekonomiky a do budoucna by se Česko mělo více zaměřit na klíčové stavby infrastruktury.

Česko má Evropskou komisí schváleny téměř všechny programy pro čerpání peněz z fondů EU v dalším období 2021 až 2027 a jednotlivé programy postupně vypisují první výzvy pro žadatele o dotace. Připraveno je téměř 550 miliard korun na podporu rozvoje regionů, inovací, životního prostředí, sociální oblasti i na opravy památek a podporu vědy, výzkumu a vzdělávání.

dělníci, stavba

Dalibor Martínek: Česko jako znalostní ekonomika? Spíš ekonomika rozkopaných silnic

Začíná jaro, bagry a dělníci v oranžových vestách jsou na svých místech. Rozkopávají silnice a chodníky. Neměnný rituál, konstanta našich životů. Ať je válka, nebo mír, rekonstruovat a opravovat se prostě musí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Brusel uvolnil Česku dotace 702 milionů eur z mimořádného fondu obnovy

Česko splnilo cíle a podmínky. Od eurokomisařů v rámci dotací dostane stovky milionů eur

Přečíst článek
EU odblokuje 137 miliard eur z fondů pro Polsko

Poláci se od EU dočkají obřího balíku peněz. Miliardy dostanou i tamní zemědělci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme