Reklama

Česko premiantem Evropy, má nejnižší nezaměstnanost. Nejhůř je ve Španělsku a Řecku

Česko premiantem Evropy. Má nejnižší nezaměstnanost
ČTK
 ČTK

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v prosinci podle sezonně přepočtených údajů činila 6,1 procent, a zůstala tak na listopadové úrovni. Meziročně se snížila o 0,3 procentního bodu. Nejnižší zůstává v České republice, kde klesla na 2,3 procenta z listopadových 2,6 procenta. Ve své zprávě to oznámil evropský statistický úřad Eurostat.

Reklama

V zemích eurozóny činila nezaměstnanost 6,6 procenta a proti předchozímu měsíci se rovněž nezměnila. Předloni v prosinci míra nezaměstnanosti v zemích platících eurem činila sedm procent.

Lukáš Kovanda: Je to oficiální. Česká ekonomika vstoupila do recese

Tuzemská ekonomika se loni ve druhém pololetí pomořila do recese. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad. Podle nich se loni v posledních třech měsících roku propadla v porovnání s obdobím července až září o 0,3 procenta. Vzhledem k tomu, že mezičtvrtletní pokles zaznamenala už právě ve druhém loňském čtvrtletí, je tak nyní splněna definice recese. Tedy mezičtvrtletní pokles výkonu ekonomiky alespoň ve dvou po sobě následujících čtvrtletích.

Přečíst článek

Eurostat odhaduje, že v prosinci bylo v celé EU bez práce 13,148 milionu lidí, z toho 11,048 milionu v eurozóně. Proti listopadu se počet nezaměstnaných zvýšil o 28 tisíc v EU a o 23 tisíc v eurozóně. Ve srovnání s předloňským prosincem byl počet nezaměstnaných v celé unii nižší o 518 tisíc a v zemích platících jednotou evropskou měnou o 494 tisíc.

Nejhůře je na tom Španělsko a Řecko

Kromě České republiky byla míra nezaměstnanosti pod třemi procenty i v Německu a Polsku. Naopak nejvyšší nezaměstnanost je nadále ve Španělsku (13,1 procenta) a v Řecku (11,6 procenta), v obou zemích se však od předloňského prosince snížila.

Žádné velké propouštění se nechytá, uvedly firmy v průzkumu.

Firmy se chystají nabírat, ukazuje průzkum. Krizi navzdory

Zhruba čtyři pětiny firem s více než desítkou zaměstnanců v Česku hodnotí svou situaci i přes nynější krizi jako dobrou. Zhoršení hospodářského výsledku očekávají tři z deseti podniků. Případné propouštění plánuje 11 procent zaměstnavatelů. Nejvíc ohroženi jsou lidé s nízkou kvalifikací. Naopak 79 procent firem se chystá nabírat. Stále jim chybějí kvalifikovaní specialisté. Ukázal to rozsáhlý průzkum o situaci na trhu práce, do kterého se loni v listopadu a prosinci zapojilo téměř 40 200 zaměstnavatelů.

Přečíst článek

Eurostat ve svých výpočtech vychází z obecně používané standardní definice nezaměstnanosti Mezinárodní organizace práce (ILO). Ta počítá mezi nezaměstnané ty, kteří si v posledních čtyřech týdnech aktivně hledali práci a jsou schopni nastoupit v nejbližších dvou týdnech.

V případě Česka Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ), které se liší od údajů Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstnanosti v České republice v prosinci vzrostla o 0,2 procentního bodu na 3,7 procenta. ČSÚ vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

Německo láká Čechy na vysoké mzdy i štědrý sociální systém

Německo láká Čechy na vysoké mzdy. Výhodou je i štědrý sociální systém

Čeští občané migrují do Německa za prací již dlouhou dobu. Kromě atraktivních platů nabízí země také komplexní sociální systém, který zabezpečuje všechny obyvatele, tedy i Čechy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nezaměstnanost v EU je nejnižší za poslední rok. A Česko je na tom stále nejlépe

Nezaměstnanost v EU je nejnižší za poslední rok. A Česko je na tom stále nejlépe

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme