Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Nová čísla k hypotékám klamou, zájem o ně prudce ochlazuje

Byty, ilustrační foto
ČTK
Lukáš Kovanda

Průměrná úroková sazba tuzemských hypoték v listopadu činila 2,7 procenta, plyne z aktuálních statistik Fincentrum Hypoindexu. Oproti říjnu údaj vyskočil o 0,16 procentního bodu, což značí nejvýraznější meziměsíční zdražení hypoték od ledna 2008. Přesto všechno lze ale říci, že už nyní tyto údaje vůbec neplatí – hypotéky jsou právě teď ještě notně dražší než v listopadu.   

Reklama

Kdo si totiž nyní začne hypotéku sjednávat, musí počítat se sazbou kolem úrovně čtyř procent. Na měsíční hypoteční splátce tak celkem běžně může zaplatit o tři až čtyři tisíce korun více, než pokud by si hypotéku na stejnou nemovitost sjednal letos před prázdninami.  

Začátkem příštího roku už se přitom bude průměrná sazba hypoték blížit hodnotě pěti procent. Na svém menověpolitickém zasedání příští týden totiž bankovní rada České národní banky zřejmě většinově odhlasuje další razantní zvýšení základní úrokové sazby. Trh má nyní zato, že nejpravděpodobněji dojde k navýšení sazby o 0,75 procentního bodu na 3,5 procenta. To signalizuje, že porostou právě i hypoteční sazby. 

Byty, ilustrační foto

Banky čelí nájezdu zájemců o hypotéky. Letos poskytnou úvěry za 420 miliard

Jen v listopadu – měsíci, který za standardních podmínek nepatří v hypoteční poptávce k těm nejsilnějším – sjednaly banky hypotéky za více než 37 miliard korun. Za celý letošní rok by se pak podle odhadu Fincentrum Hypoindexu mohl jejich objem vyšplhat až za hranici 420 miliard korun, a to navzdory rostoucím sazbám. Trh v příštích měsících ale čeká ochlazení. Jednak kvůli již ohlášenému zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték ze strany ČNB, tak i rostoucím sazbám, které úvěry na bydlení citelně prodražují.

Přečíst článek

Hypotéky do foroty

Ve statistických údajích však čtyřprocentní hypotéky ještě nejsou. V listopadu totiž tyto údaje zachycovaly hypotéky sice v daném měsíci uzavřené, jejichž sjednávání však započalo dříve, třeba v říjnu, v době obecně citelně nižších úroků napříč ekonomikou.  

Zájemci o nemovitost si také hypotéku často sjednávají předem, aniž by přitom hned také pořizovali nemovitost. Na příležitost koupě nemovitosti pak čekají. Tento motiv u nich zesílil také právě v září či říjnu, kdy již kvůli zrychlující inflaci vyhlíželi růst úroků, včetně těch hypotečních. Podobná motivace je v pozadí zájmu o refinancování. 

Z těchto všech důvodů to z listopadové statistiky vypadá, že zájem o hypotéky neochabuje, pročež klíčovým důvodem je, že jejich průměrná sazba zatím tolik nenarůstá. Oboje je zavádějící. Zájem o hypotéky ochabuje, třeba v prosinci o desítky procent, neboť citelně zdražují. I když se tedy objem uzavřených hypoték v listopadu oproti říjnu navýšil o dalších více než pět miliard korun, jedná se spíše o projev určité setrvačnosti již ochabujícího hypotečního trhu.

Zajímavější otázkou tak je, zda ochabnutí bude dostatečné, by přivodilo pokles cen nemovitostí. Odpověď na tuto otázku je však spíše záporná. Zdaleka ne všechny nemovitosti jsou pořizovány na hypotéku a nabídka nemovitostí k prodeji je prostě nadále silně omezená, což nevytváří prostor pro pokles cen realit ani při výraznějším útlumu hypotečního trhu.  

Central Group - Žižkov

Průměrný pražský byt zdražil o dvě roční mzdy, nově jich je potřeba 16

Za posledních pět let vzrostly ceny pražských bytů o 90 procent, mzdy ale jen o 33 procent. Z indexu sestavovaného developerskou společností Central Group vyplynulo, že nový byt v metropoli s plochou 70 metrů čtverečních už stojí 16 ročních průměrných hrubých mezd Pražana. Oproti loňsku je to o dva roční platy více. Index počítá s průměrnou hrubou měsíční mzdou v metropoli 50 556 korun a cenou nového bytu o uvedené rozloze 9 626 234 korun.

Přečíst článek

Ani zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték v podání Česká národní banky, k němuž dojde v dubnu 2022, tak na pokles cen realit patrně stačit nebude. Je však zřejmé, že zvláště právě v druhé polovině příštího roku bude hypoteční trh v ČR nebývale vychladlý.  

>>>>>>Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte zde<<<<<<

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme