Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Covid přinesl zvláštní situaci. Nájmy jdou dolů, ale ceny bytů rostou

Ceny bytů letí vzhůru, ilustrační foto.
ČTK
Stanislav Šulc

Ceny nemovitostí jsou v Česku nadhodnoceny o 20, v některých regionech až o 25 procent, odhaduje Česká národní banka. To však neznamená, že by byly předražené, připomíná její viceguvernér Marek Mora.

Reklama

„Cena je dána trhem a ten my respektujeme. My však ceny různými modely hodnotíme. Jedním z nich je valuační model, kdy výnosy z investic do realit poměřujeme s tím, kolik vám vynesou jiná aktiva. A právě z tohoto pohledu se zdá, že reality již vynášejí méně,“ říká Marek Mora v rozhovoru pro Newstream.cz, který přineseme už zítra ráno.

Co to znamená pro běžného člověka? „Je to signál, zda má v tuto chvíli pro něj cenu nemovitost koupit, nebo počkat a jít do nájmu. Koronavirus navíc způsobil takovou nestandardní situaci, kdy rostou ceny nemovitostí, ale klesly nájmy,“ vysvětluje Mora. Podle něj zároveň růst vstupů (materiály, práce) nemůže ceny nemovitostí hnát nahoru donekonečna, po opadnutí momentálních problémů se vše zase ustálí a cenu určí především nabídka a poptávka.

Stavba bytového komplexu, ilustrační foto

Velcí investoři byty drží. Česko má na trhu rekordní špunt

V Praze je levnější bydlet v nájmu než platit hypotéku. Kdo nestihne vlak, na byt dosáhne těžko.

Přečíst článek

Centrální banka přitom má na poptávkovou stránku nemovitostního trhu výrazný vliv. Díky novému zákonu může bankám efektivněji předepisovat pravidla pro poskytování hypoték. Klíčovými pravidly jsou přitom vlastní zdroje dlužníka (takzvaný LTV ukazatel) a pak dvojice parametrů DTI a DSTI určující podíl dluhu na příjmech dlužníka.

Reklama

„Zatím jsme přesvědčení, že banky si rizika řídí relativně dobře. Námi definovaná kritéria, tedy to doporučované LTV i ta dobrovolná DTI a DSTI v zásadě plní. Ale jsou banky, které zejména ty takzvaně „íčkové ukazatele“ (DTI, DSTI) porušují, a to docela výrazně. LTV si naopak docela drží, protože díky tomu si pokrývají i vlastní rizika při případném nuceném prodeji nemovitosti,“ prozrazuje viceguvernér ČNB. A zároveň uvádí, že centrální bankéři mohou na podzimním zasedání rady ČNB debatovat o změně především kritéria LTV. „Už v květnu jsme docela diskutovali, jestli ukazatel LTV nezměnit a nepředepsat ještě vyšší procento vlastních zdrojů,“ uvádí Mora.

Marek Mora, viceguvernér ČNB

Viceguvernér Mora: I další lockdown bychom přežili s vyššími sazbami

V první části rozhovoru pro server newstream.cz viceguvernér České národní banky Marek Mora hovoří o aktuálním tahu ECB, promýšlených krocích ČNB, ale také o stále populárnějších zelených investicích označovaných zkratkou ESG.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme