Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny plynu na nizozemské burze klesly na předválečnou úroveň

Ceny plynu na nizozemské burze klesly na předválečnou úroveň
ČTK/AP

Ceny zemního plynu v Evropě klesly, díky rostoucím zásobám komodity a stabilním dodávkám z Ruska. Navíc riziko vyplývající z nových platebních pravidel Moskvy slábne. Srovnávací nizozemské futures na další měsíc míří k týdenní ztrátě asi sedm procent. Ve čtvrtek po uzavření nizozemské komoditní burzy tak ceny klesly na nejnižší úroveň od 23. února, den předtím, než Rusko napadlo Ukrajinu, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Zásoby plynu v Evropě se dostávají téměř na obvyklou sezónní úroveň, protože firmy se připravují na jakékoli potenciální narušení ze strany Ruska, hlavního dodavatele komodity, uvedl Bloomberg. Očekává se, že dodávky ruského plynu do Evropy budou i dnes stabilní. 

Výrobní ceny v Německu vzrostly kvůli energiím o třetinu, nejvíce od roku 1949

Výrobní ceny v Německu vzrostly kvůli energiím o třetinu, nejvíce od roku 1949

Výrobní ceny v Německu v dubnu meziročně vzrostly o rekordních 33,5 procenta. Ve své zprávě to uvedl německý statistický úřad. Za dalším silným růstem výrobní inflace, která se později zpravidla promítá i do cen pro spotřebitele, jsou dražší energie. K jejich růstu výrazně přispívá i válka na Ukrajině. Podle statistického úřadu jde o největší cenový nárůst od roku 1949, kdy se tyto údaje začaly sledovat. Na německé ekonomice je přitom závislá i řada českých podniků.

Přečíst článek

Evropská unie chce udržovat zásoby vysoké, aby zaručila energetickou bezpečnost kontinentu, vzhledem k riziku omezení dodávek plynu během války. Zákonodárci a státy EU dosáhly ve čtvrtek dohody o stanovení minimální hranice zásob ve výši 80 procent do 1. listopadu, přičemž tato úroveň by měla ještě vzrůst pro následující zimy. Podle čtvrtečního vyjádření analytiků firmy Jefferies se zdá, že země jsou na dobré cestě k dosažení tohoto nového požadavku.

Ceny futures u plynu na nizozemské burze do května letošního roku:

zdroj: Bloomberg

Podle Gas Infrastructure Europe vzrostl evropský objem skladovaného plynu tento měsíc o 24 procent a blíží se pětiletému průměru 45 procent.

Plynovod Jamal, ilustrační foto

Německo by Česku s plynem pomohlo, říká Česko-německá průmyslová komora

Jsme naprosto ekonomicky provázaní, rozhodně bychom vás nenechali v problémech. Tak zní sdělení Česko-německé obchodní a průmyslové komory. Nicméně, náhlé zastavení dodávek plynu by české ekonomice, a tím i německým vlastníkům firem, způsobilo obří problémy. Jako jednu z velkých potíží vnímá komora špatnou komunikaci vlády, respektive ministerstva průmyslu.

Přečíst článek

Mezitím se obchodníci snaží si vyjasnit moskevská pravidla pro platbu plynu v rublech. Ruský vicepremiér Alexander Novak ve čtvrtek uvedl, že zhruba polovina z 54 odběratelů plynu si otevřela rublové účty. S koncem měsíce se blíží termín pro zaplacení dubnových dodávek za plyn podle nového nařízení ruského prezidenta Vladimira Putina, který vyžaduje, aby odběratelé měly účty v Gazprombank.

Podle nového mechanismu si klienti Gazpromu musejí otevřít v Gazprombank dva účty–- jeden v zahraniční měně a jeden v rublech. Peníze za plyn složí v zahraniční měně na první účet. Gazprombank pak tyto peníze jménem klienta převede na rubly a uloží na jeho rublový účet v Rusku. Z toho pak zaplatí plynárenské společnosti Gazprom za dodávky plynu. Polsko a Bulharsko tento způsob placení odmítly. Gazprom jim proto koncem dubna dodávky zastavil.

Ursula von der Leyenová

Brusel reaguje na Putinovu válku masivními investicemi do zelené energie

Brusel chce více obnovitelných zdrojů a úspor energie. Nový plán, který má Evropě pomoci co nejrychleji odejít od energetických zdrojů dovážených z Ruska, vyjde na 300 miliard eur.

Přečíst článek

Evropští odběratelé už týdny zkoumají, zda novým mechanismem neporuší evropské sankce. EU poskytla zemím dva písemné pokyny, ale ani v jednom z nich výslovně neuvedla, že by otevřením rublových účtů porušily sankce EU vůči Moskvě za její invazi na Ukrajinu, která pokračuje od konce února.

„Trh zadržuje dech,“ uvedla společnost Energi Danmark ve čtvrteční zprávě. Moskva již přerušila dodávky do Polska a Bulharska a finský dovozce Gasum Oy uvedl, že existuje riziko, že dodávky skončí tento týden, protože odmítá platit v rublech. Rusko se na uspokojení poptávky po plynu v EU podílí zhruba 40 procenty. 

Plynovod Jamal - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Další na řadě je Finsko. Putin ho nejspíš brzy odpojí od plynu

Po Polsku a Bulharsku je nejspíše Finsko další zemí, kterou Kreml odpojí od dodávek ruského plynu. Finský státní plynárenský podnik Gasum nyní varuje, že k zastavení ruských dodávek může brzy dojít.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Düsseldorf

Lukáš Kovanda: Třetina německého průmyslu hrozí odchodem do zahraničí. Češi by zaplakali mezi prvními

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme