Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výrobní ceny v Německu vzrostly kvůli energiím o třetinu, nejvíce od roku 1949

Výrobní ceny v Německu vzrostly kvůli energiím o třetinu, nejvíce od roku 1949
Audi, se svolením
 ČTK

Výrobní ceny v Německu v dubnu meziročně vzrostly o rekordních 33,5 procenta. Ve své zprávě to uvedl německý statistický úřad. Za dalším silným růstem výrobní inflace, která se později zpravidla promítá i do cen pro spotřebitele, jsou dražší energie. K jejich růstu výrazně přispívá i válka na Ukrajině. Podle statistického úřadu jde o největší cenový nárůst od roku 1949, kdy se tyto údaje začaly sledovat. Na německé ekonomice je přitom závislá i řada českých podniků.

Reklama

V březnu ceny meziročně vzrostly o 30,9 procenta a v únoru o 25,9 procenta. Proti letošnímu březnu se ceny meziměsíčně zvýšily o 2,8 procenta.

Kvůli pokračující válce na Ukrajině zaznamenaly znovu nejvyšší nárůst ceny energie, které byly o 87,3 procenta vyšší než před rokem. Elektrárny musely platit za zemní plyn o 307 procent více než loni v dubnu. Průmyslovým zákazníkům zemní plyn zdražil o 260 procent a komerčním prodejcům o 170 procent. Ceny výrobců bez započtení energií vzrostly o 16,3 procenta.

Výrobní inflace v Německu do dubna 2022 (v procentech)

zdroj: Německý statistický úřad

Inflace, ilustrační foto

Česko má třetí nejvyšší inflaci v EU. Hůř jsou na tom už jen Estonci a Litevci

Češi už pár měsíců čelí dvojciferné inflaci, která je třetí nejvyšší v EU. Hůř na tom jsou už je v Pobaltí. Nejméně se podle dat Eurostatu úspory znehodnocují Francouzům a Malťanům.

Přečíst článek

Ceny meziproduktů, jako jsou například kovy a dřevo, meziročně vzrostly o 26 procent. Spotřební zboží jako potraviny bylo na úrovni výrobců o 13,2 procenta dražší než před rokem. Zvláště vysoký nárůst cen byl u hnojiv a sloučenin dusíku, které se více než zdvojnásobily. To podle agentury Reuters ilustruje dopady konfliktu na zemědělství a na globální dodávky potravin.

Nejnižší nárůst cen, a to o 6,7 procenta, vykázaly převážně drahé investiční statky, jako jsou stroje (plus 7,6 procenta) nebo auta (plus 4,9 procenta).

Koncern VW jedná s českou vládou o stavbě gigafactory na území Česka.

Německým firmám se jen obtížně daří nahrazovat dovoz z Ruska a Ukrajiny

Německým průmyslovým a velkoobchodním firmám se jen s problémy daří nahrazovat dovoz zboží z Ruska a Ukrajiny. Některé označují přechod na nové dodavatele kvůli válce na Ukrajině za obtížný až nemožný. Vyplývá to z průzkumu, který na svém webu zveřejnil hospodářský institut Ifo.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme