Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny olivového oleje vystřelily na rekord. Krade se ve velkém už v lisovnách

Ceny olivového oleje vystřelily na rekord
iStock
Denisa Holajová
dna

Světové ceny olivového oleje vystoupaly na nové rekordy, protože středomořské země, které jsou jeho hlavními producenty, sužují velká sucha. Tuna oleje vyjde na 8 306 eur, tedy zhruba 203 tisíc korun, což je meziroční nárůst o víc než 130 procent. A čeho je málo, to si lidé snaží opatřit, jak se dá. I za cenu krádeže. Koncem srpna tak zmizelo z jedné ze španělských lisoven na 50 tisíc litrů tohoto „tekutého zlata“.

Podle údajů společnosti Mintec, která se zabývá informacemi o komoditním trhu, se španělská produkce olivového oleje propadla v sezóně na přibližně 610 tisíc tun. Což je pokles o více než polovinu ve srovnání s obvyklými 1,3 až 1,5 miliony tun.

„K tomu se přidávají obavy ze snížené produkce v dalších velkých evropských zemích včetně Itálie a Řecka, kde také převládá sucho,” řekl CNBC analytik společnosti Mintec Kyle Holland. Řecko a Itálie jsou druhým a třetím největším producentem olivového oleje, podle Mezinárodní rady pro olivy.

Ceny olivového oleje ve španělské Andalusii se v září vyšplhaly na historický rekord 8,45 eur, v přepočtu zhruba 206 korun, za kilogram. Jde o meziroční skok o 111 procent, uvádí zpravodajský server CNBC.

Tekuté zlato. Cena olivového oleje vystřelila na 26leté maximum

Tekuté zlato. Sucho vystřelilo cenu olivového oleje na 26leté maximum

Olivový olej se na velkoobchodním trhu nyní prodává za nejvyšší ceny od poloviny 90. let. Na vině jsou hlavně přetrvávající sucha ve Španělsku, které je jeho hlavním producentem. Ceny šponuje také vysoká poptávka a nedostatek slunečnicového oleje v důsledku války na Ukrajině.

Přečíst článek

Zásoby „tekutého zlata” ubývají

A tak se začalo krást ve velkém. Přibližně 50 tisíc litrů extra panenského olivového oleje v hodnotě 420 tisíc eur zmizelo 30. srpna v časných ranních hodinách z rodinné farmy Marin Serrano El Lagar u Córdoby, informoval deník El Mundo. Nedlouho předtím si zloději zase odnesli 6 tisíc litrů stejné tekutiny v hodnotě 50 tisíc eur z lisovny Terraverne v oblasti Málagy.

Analytik Holland varoval, že budou-li olivové plantáže dál sužovány suchem, zásoby oleje by mohly být vyčerpány už v říjnu, kdy obvykle přichází čerstvá sklizeň. „Další komplikací je rozhodnutí Turecka pozastavit hromadný vývoz olivového oleje,“ uvedl analytik Minteku.

Turecko, které je také významným producentem olivového oleje, pozastavilo velkoobjemový vývoz až do 1. listopadu, což je krok vyplývající opět z globálního nárůstu cen.

Olivový olej

Úporná vedra ohrožují úrodu olivového oleje. Bude ho méně a bude dražší

Letošní vlna veder ve Španělsku v zemi citelně sníží produkci olivového oleje. Agentuře Bloomberg to řekl španělský ministr zemědělství Luis Planas. Výsledkem by mohly být vyšší ceny. Španělsko je největším vývozcem olivového oleje na světě.

Přečíst článek
 

Olivový olej

Biohacking: Ani nasycené tuky nejsou tak hrozné, jak se myslelo

Jak je to s tuky? Po proteinech a sacharidech se aktuální díl seriálu Biohacking podívá na třetí nejdůležitější složku výživy.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Extrémní počasí a požáry mění evropský cestovní ruch. Turistický průmysl ale není připraven

Vedra a požáry mění cestovní mapu Evropy. Na úkor jihu, který se na změny stále nepřipravil

Přečíst článek
Doporučujeme