Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Konec uhelných elektráren. Ministři zemí G7 je chtějí vypnout do několika let

Ministři G7 chtějí odstavit uhelné elektrárny do roku 2035
iStock
 ČTK

Ministři energetiky skupiny sedmi předních ekonomik světa (G7) se dohodli na odstavení uhelných elektráren v první polovině roku 2035.

Reklama

Jde o významný krok v přechodu od fosilních paliv, uvedl italský ministr energetiky Gilberto Pichetto Fratin, který předsedá ministerskému zasedání G7. V úterý ministři vydají závěrečné prohlášení, ve kterém budou podrobně popsány závazky zemí G7 týkající se dekarbonizace jejich ekonomiky.

„Máme technickou dohodu, konečnou politickou dohodu uzavřeme v úterý,“ uvedl Pichetto. Ministři podle něj rovněž uvažují o případném omezení dovozu zkapalněného zemního plynu z Ruska do Evropy, které má v nejbližší době navrhnout Evropská komise.

Teplárna Chorzów v Polsku (ilustrační foto)

ČEZ postaví u Ostravy nízkoemisní teplárnu. V oblasti chce rozvíjet i modulární reaktory

ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026, uvedli zástupci skupiny ČEZ. Do roku 2040 chce ČEZ v Moravskoslezském kraji investovat desítky miliard korun, hodlá rozvíjet i malé modulární reaktory, obnovitelné zdroje a baterie.

Přečíst článek

Dohoda o uhlí je významným krokem ve směru, který byl naznačen na loňském summitu OSN o klimatu COP28. Jeho cílem je postupné vyřazení fosilních paliv, z nichž uhlí nejvíce znečišťuje životní prostředí.

Uhelné elektrárny měly loni na celkové produkci elektřiny Itálie podíl 4,7 procenta. Řím v současnosti plánuje odstavit uhelné elektrárny do roku 2025. Výjimkou je ostrov Sardinie, kde je termín stanoven na rok 2028.

V Německu a Japonsku hraje uhlí větší roli. Podíl uhlí na výrobě elektřiny zde loni přesáhl 25 procent.

Dánský statistik Bjørn Lomborg byl hostem pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS

Bjørn Lomborg: Green Deal nemá smysl. Problém klimatické změny vyřeší jedině inovace

Dánský statistik Bjørn Lomborg má na kontě hned několik knih, v nichž popisuje dopady některých rozhodnutí vlád i Evropské unie na životy nejchudších lidí. I proto je nepříliš přesně označován za klimato-skeptika. Ve skutečnosti Lomborg klimatickou změnu nepopírá. Jen upozorňuje na to, že extrémní výdaje na záchranu klimatu ze strany EU pravděpodobně nebudou mít efekt. „Historie ukazuje, že lidstvo podobné problémy dokáže vždy vyřešit. A to jedině inovacemi,“ uvedl dánský vědec v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

Jaderná energie a biopaliva jsou dalšími dvěma tématy, která jsou na programu zasedání v Itálii. Pichetto uvedl, že budou zmíněna v závěrečném komuniké mezi možnostmi, které si země G7 mohou vybrat pro dekarbonizaci výroby energie a dopravy.

Jeden ze zdrojů agentuře Reuters také řekl, že G7 by mohla v úterý rovněž poukázat na potřebu šestinásobného zvýšení kapacity baterií do roku 2030 ve srovnání s úrovní roku 2022. Kapacita baterií je důležitá pro ukládání energie z obnovitelných zdrojů, protože dodávky elektřiny z těchto zdrojů jsou přerušované.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Letecký pohled na čistírnu odpadních vod.

EU chce lepší čištění a opětovné využívání městských odpadních vod

Přečíst článek
Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně na Šumpersku

Virtuální realita zavede návštěvníky elektrárny Dlouhé stráně na nepřístupná místa

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme