Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Takhle nízko bitcoin už nebyl 18 měsíců. Je čas nakupovat? Spíš ne, míní tradeři

Pád bitcoinu. Kryptoměna se po roce a půl podívala pod 25 tisíc dolarů
Pixabay
Stanislav Šulc

Začínají se rozrůstat řady investorů, podle nichž bitcoin může vyklesat až k hodnotě v jednotkách tisíc dolarů. Momentálně spadl pod hranici 24 tisíc dolarů, což je nejnižší cena bitcoinu za rok a půl. A padají také další kryptoměny v čele s etherem. Důvod? Odliv investic z rizikových aktiv kvůli hrozbě rostoucí inflace.

Reklama

Známý český investor z Pale Fire Capital Jan Barta již 14. května na Twitteru vyzval držitele kryptoměn, aby se jich zbavili. „Když do 24h prodáte všechno svoje krypto, tak vám koupím drink. Je to z mé strany dobrá investice, protože až uvidíte, kolik jsem vám ušetřil peněz, tak do konce života v baru nezaplatím účet,“ zněla výzva, pod kterou se rozvířila dramatická diskuse o držení krypta na long i o spekulacích.

Tehdy nejznámější a z hlediska tržní kapitalizace největší kryptoměna světa bitcoin stála téměř přesně 30 tisíc dolarů a začala éra její stagnace kolem této úrovně. Nicméně nyní se situace zásadně mění a bitcoin se poprvé od konce roku 2020 dostal pod hranici 24 tisíc dolarů.

Tím naplnil obavu části investorů, kteří bitcoinu předvídali jeden ze dvou scénářů. Buďto se bitcoinu podaří pokořit hranici 30 200 dolarů, a potom by mohl podle dosavadního chování zvrátit dosavadní trend. Ale neméně pravděpodobný je také opačný scénář. Bitcoin klesne pod 28 tisíc a pak bude téměř nevyhnutelný další propad až k 25 tisícům dolarů.

„Hraniční je přitom cena 25 401 dolarů za bitcoin. To je dno aktuálního cyklu, kterého bitcoin dosáhl 12. května. Když tedy nejznámější kryptoměna klesne pod 25 400 dolarů, téměř jistě se do hry vrací rekordní úrovně roku 2017, tedy cena nějakých 20 tisíc dolarů,“ uvedla na konci června Joanna Ossingerová z agentury Bloomberg. Tuto hranici bitcoin prolomil právě dnes.

Bitcoin, ilustrační foto

Kolik aktuálně stojí bitcoin, ethereum, stablecoin, litecoin, „psí“ krypotoměny?

Cena kryptoměn se na rozdíl od akcií mění nejen ve dne, ale i v noci. Burza digitálních měn funguje stále. Jaká je aktuální cena vybraných kryptoměn? Najdete níže.

Přečíst článek

Důvod? Inflace

Za poklesem bitcoinu, ale i dalších kryptoaktiv v čele s ethereem, stojí složitá situace na globálních trzích. Kvůli rostoucí inflaci jsou centrální banky nucené utahovat své měnové politiky, což se negativně projevuje na hodnotě rizikových aktiv. Mezi ně patří právě kryptoměny nebo například start-upy či rychle rostoucí společnosti z technologického sektoru.

Řada investorů totiž v takové situaci raději sází na jistotu, která navíc vynáší víc než v posledních letech a zároveň nehrozí tak kolosální propady jako právě na kryptu.

Akciové trhy - ilustrační foto

Panika není nutná. Zachovejte si víru v technologické firmy, tvrdí investoři

Investoři a generální ředitelé předních firem jsou nadále optimističtí. Podle nich je nepravděpodobné, že by aktuální situace na akciových trzích mohla přerůst do ekonomické krize, píše server CNBC.

Přečíst článek

Je čas nakupovat?

A investoři do krypta se v takové situaci opět dělí na dva tábory. První se domnívá, že pesimistické předpovědi nejsou namístě, druhý naopak upozorňuje na pravděpodobná další rizika poklesu.

„Při takovýchto propadech běžně radím, aby lidé přikupovali. Ale tentokrát si lidé musí uvědomit, jak chtějí investovat, zda na long nebo spoléhají na rychlý zisk. Musejí si uvědomit, že při dalším poklesu jim nic nepomůže,“ uvedl Rick Bensignor, prezident poradenské společnosti Bensignor Investment Strategies.

Ještě drsnější slova volí Antoni Trenchev, spoluzakladatel obchodníka s kryptem Nexo. „Kryptoaktiva zůstávají vydaná napospas Fedu. Slýcháme, že se jeho hodnota propadne mezi 10 až 20 tisíc dolarů, občas někdo mluví i o jednotkách tisíců dolarů. Důležité je si uvědomit, že krypto ještě nikdy nečelilo takové situaci na trhu ani takovému množství strachu, jako nyní.“

Mol, čerpací stanice

Benzin v Česku je nejdražší v historii. Hned první týden po snížení spotřební daně z něj

Cena benzinu u českých čerpacích stanic včera vzrostla na svůj absolutní historický rekord. Litr Naturalu 95 se prodával průměrně celorepublikově za 47,31 koruny, jak vyplývá z dat CCS. Benzín je tak už o zhruba 70 haléřů na litr dražší než 31. května, tedy poslední den před snížením spotřební daně z pohonných hmot.

Přečíst článek

Tomáš Prouza: Zemědělské suroviny jsou nejdražší v historii

Do současných cen potravin v obchodech se propsalo masivní zdražování zemědělských surovin. Vysoká cena je podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy často způsobena spíše panikou než nedostatkem surovin. Někteří velkozemědělci podle něho současnou situaci využívají a prodávají staré zásoby za nové ceny.

Přečíst článek

Luxusní turecký resort Terezy Maxové
video

REPORTÁŽ: Turecký resort Terezy Maxové nabízí skutečný luxus. Jezdí sem i Češi

Luxusní resort Kaplankaya poblíž tureckého města Bodrum byl letos zařazen mezi top dovolenkové destinace prestižního výběru Daily Mail. Resort, který i nabízí 140 pokojů a 27 vil, vybudovala Tereza Maxová spolu se svým manželem, tureckým miliardářem Burakem Oymenem. Reportér byznysového portálu newstream.cz resort navštívil. „Češi jsou rozhodně mezi návštěvníky z top deseti zemí,“ prozradil Sarp Okçuoğlu, obchodní šéf společnosti Six Senses, která resort provozuje.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kybernetický zločin - ilustrační foto

Praní špinavých peněz i financování terorismu. Zločinci rekordně zneužívají kryptoměny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme