Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hongkong čelí exodu. Prchají odtamtud jednotlivci i korporáty, nejčastěji na Singapur

Letiště v Hongkongu, ilustrační foto
iStock
Petra Jansová
pej

Hongkong ve velkém opouští jeho obyvatelé. Vadí jim omezení spojená s covidem a potlačování demokracie, píše server CNBC.

Reklama

S prudkým nárustem „odlivu mozků“ se Hongkong potýká od začátku března, kdy se ve městě začala ve větší míře šířit pandemie. Dosud se tamní lifestylové weby řešily, kam vyrazit ve městě vyrazit za nejlepšími knedlíčky dim sum, nyní místo toho píše tipy, jak co nejpohodlněji město opustit, píše CNBC.

Kanceláře správkyně Hongkongu Carrie Lam na žádost o komentář, zda v Hongkongu dochází k porušování lidských práv na dat serveru CNBC dosud neodpověděla. Nicméně jak dříve Lamová prohlásila, proticovidová opatření v Hongkongu nejsou v rozporu s lidskými právy a svobodami a jsou nastavena tak, aby vyvážila zdravotní s ekonomickými zájmy.

Brunch se stal emirátským fenoménem za pár tisíc korun

Sobotní brunch je v Dubaji a v Abú Dhabí něco jako instituce. Oblíbený je především u západních cizinců žijících ve Spojených arabských emirátech, ale i u turistů.

Přečíst článek

Z Hongkongu na Singapur

„Jde o jejich osobní rozhodnutí, svobodu se rozhodnout, zda zůstanu nebo ne,“ komentovala Lam dříve exodus obyvatel Hongkongu.
Současná situace je v silné rozporu s dosavadní praxí, kdy populace Hongkongu během posledních 60 let výrazně vzrůstala, a to 3,2 milionů obyvatel v roce 1961 na 7,5 milionu v roce 2019.

Od roku 2015 do roku 2019 přibývalo každý rok v průměru 53 tisíc obyvatel. Což je podle tamního emigrační úřadu zhruba stejný počet lidí, kteří Hongkong opustili během prvních dvou týdnu letošního března.

V roce 2020 přišlo město o 93 tisíc obyvatel, o rok později odešlo něco kolem 23 tisíc. Letos to bude podle prvních odhadů několikanásobně víc.
„O odchodu v minulosti přemýšlelo hodně lidí. To, čeho jsme svědky nyní, se dá označit jako masový exodus,“ uvedla Pei, která v Hongkongu žije 17 let. Server CNBC na její přání kvůli obavám z možných problémů neuvedl plné jméno.

čipy

Elektronika ještě zdraží, v průměru o inflaci. Zejména kvůli růstu cen čipů

Spotřební elektroniku a další výrobky, které spoléhají na polovodiče, patrně už brzy čeká další zdražování. Výrobci čipů a firmy, které jim dodávají díly, se totiž chystají zvýšit ceny, protože jim rostou vstupní náklady - od surovin až po lidskou práci. Upozorňují na to analytici, které oslovil server finanční televize CNBC.

Přečíst článek

Jako spouštěcí mechanismus hromadného úprku označila rozhodnutí správy ze začátku roku, oddělit děti s covidem od jejich rodičů.
Pei odhaduje, že jen za poslední rok odešlo 60 až 70 procent jejích známých, a šlo jak o ty, kteří se v Hongkongu podnikali a mají tam rodiny také ty, kteří byli vždy hluboce přesvědčeni, že zde zůstanou.

Zpravidla všichni, jež Pei označila míří na stejné místo, a tím je Singapur. „Odcházejí tam hlavně ti, kdo pracují v oblasti práva, financí a HR,“ upřesnila Pei. Do Singapuru je táhne celá řada výhody: od dobrých podmínek pro podnikání přes daňové úlevy až po otevřené hranice. 

Razantní nárůst zájmu o stěhování potvrzují i stěhovací společnosti. „Nemáme dostatek kapacity na uspokojení poptávky. S aktuálním děním nejsme zkrátka schopni držet krok,“ uvedla zástupkyně jedné z nich.

Do Singapuru míří nejenom jednotlivci a rodiny, ale útočiště tam hledají malé a střední podniky i korporáty, jako například L'Oreal, Moet Hennessy a VF Corporation, pod ní spadají oděvní značky  Timberland a North Face. Podle ředitelky personální agentury Kerry Consulting Cynthia Ang je jich ve skutečnosti mnohem víc, jen ještě oznámení o svém stěhování ještě nezveřejnily.

Hongkong

Hongkong zažívá nevídaný odliv mozků

Stále většímu počtu rezidentů Hongkongu došla po dvou letech trpělivost s represivními proticovidovými opatřeními a rozhodli se region opustit. Zatímco se většina světa učí s virem žít, Hongkonžané stále čelí tvrdým restrikcím.

Přečíst článek

Šanghajský přístav - nejrušnější přístav světa

Čína zavírá Šanghaj. Lockdowny ji stojí desítky miliard dolarů měsíčně

Minimálně 46 miliard dolarů měsíčně. Tak výrazný dopad mají dosavadní tvrdé lockdowny čínských měst ve snaze zabránit šíření covidu, tvrdí studie Čínské univerzity v Hongkongu. A to je ještě ta optimistická varianta, která nepočítá s vlivy inflace. Včera přitom začala platit uzávěra Šanghaje s 26 miliony obyvatel, která bude znamenat další ekonomické ztráty.

Přečíst článek

Reklama

Související

Hongkong nevzkvétá, vzdělaní obyvatelé odcházejí

Hongkong nevzkvétá. Atmosférou připomíná předlistopadové poměry v Československu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme