Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německo čeká „virem prolezlá" zima, ekonomicky půjde dolů a Česko s ním

Německo, ilustrační foto
Pixabay
Jan Bureš

Pandemická situace v Česku a v Německu se dál zhoršuje. V Česku přibývá denně kolem 13 tisíc nově nakažených - týdenní průměr nově nakažených na 100 tisíc obyvatel přesáhl 85. To je nejrychlejší přírůstek od března letošního roku. Situace se dramaticky zhoršuje také v Německu - největší evropské ekonomice.

Reklama

Nové případy v Německu přibývají podobně rychle, i když jsou zatím pouze v přepočtu na obyvatele na polovině toho, co v Česku. Situace je zatím o poznání lepší na jihu Evropy, a to pravděpodobně jednak v důsledku daleko vyšších úrovní proočkovanosti (Španělsko, Portugalsko) a částečně v důsledku příznivějšího počasí (Itálie, Francie). Zdá se tak, že největší evropskou ekonomiku čeká další těžká zima, a to na rozdíl od Francie nebo Španělska po relativně slabém létě a podzimu.

Louis Vuitton

Luxus vybředl z covidové krize. Pohání ho útraty Číňanů a Američanů

Obchod s luxusem se vymanil z covidové krize, tržby za luxusní zboží letos předčí ty z předpandemického roku 2019. Segment podržely zejména útraty Číňanů a Američanů, kteří rozhazují za špičkové boty, kožené zboží a šperky.

Přečíst článek

Je pravda, že opatření proti probíhající vlně pravděpodobně nebudou ani v Německu ani v Česku tak tvrdá jako před rokem. To však v nejbližších týdnech povede k dalšímu zhoršení situace a výraznému růstu zátěže pro zdravotní systém. Lidé tak do značné míry sami omezí své kontakty, což už se při pohledu na mobility data (například od Googlu) ostatně ukazuje již dnes. To pravděpodobně znovu ochladí sektor služeb, který pomáhal hospodářskému oživení v létě a v první polovině podzimu.

Navíc průmyslové ekonomiky Německa i Česka o poznání více trápily v posledních měsících výpadky subdodávek v průmyslu, komplikovaná logistika a drahé energie. To vše je taky dědictvím skoro dva roky dlouhé pandemie, která se ve třetím kvartále začala výrazně zakusovat do průmyslového výkonu největší evropské ekonomiky.

ČSOB

Hypoteční boom a nižší náklady na rizika zvedají bankám zisky, až o polovinu

Čtveřice největších tuzemských bank ohromuje skokovým nárůstem ziskovosti. K lepším výsledkům jim vyjma nižších nákladů na rizika, jež vedly k rozpouštění rezerv vyčleněných na problémové úvěry, pomohla i robustní produkce nových úvěrů, nárůst objemů je patrný zejména u hypoték.

Přečíst článek

Výsledkem je tedy slabé Německo, které zaostávalo za zbytkem Evropy v létě, na podzim a nyní i v zimě. Ta po loňském propadu skoro o 5 procent nakonec letos překvapivě asi nevzroste o více než 2,5 procenta a zůstane viditelně pod svými předcovidovými úrovněmi. A v některých německých odvětvích to bude ještě o poznání horší - například úroveň výstupu v německém sektoru automotive je v tuto chvíli zhruba 50 procent pod maximy z roku 2017. To není nijak dobrá zpráva ani pro Česko. Eurozóna jako celek přitom na přelomu roku může s trochou štěstí předpandemických úrovní dosáhnout (Francie i Itálie pravděpodobně letos porostou o 6-7 procent).

>>>>>>Další komentáře k atuálnímu dění čtěte zde<<<<<<

Reklama

Související

Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem.

Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme