Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hlad nebo zima. Británii hrozí humanitární krize

Brotánie, Tower bridge
ČTK
 ČTK

Kvůli vysokým cenám energií v Británii hrozí humanitární krize a zhoršení zdravotního stavu místních obyvatel. Tvrdí to představitelé britského státního zdravotnického systému NHS. Podle nich se zvyšující se počet domácností bude muset rozhodnout, zda vytopit své bydliště a omezit další výdaje, nebo naopak na vytápění šetřit. To ale může vést k růstu řady nemocí, se kterým se bude muset britské zdravotnictví vypořádat, napsal server BBC News.

Reklama

„Mnoho lidí bude muset udělat hroznou volbu mezi vynecháním jednoho jídla denně, aby vytopili své domy, nebo žitím v chladných, vlhkých a velmi nepříjemných podmínkách,” uvedl Matthew Taylor, šéf organizace NHS Confederation, která sdružuje představitele britského zdravotnictví. Podle něj proto zemi hrozí humanitární krize, nárůst nerovností v přístupu ke zdravotní péči či zhoršení životních podmínek dětí.

Představitelé britského zdravotnictví varují, že špatně vytápěné domy vedou k většímu počtu respiračních nemocí. U starších lidí se pak zvyšuje také riziko srdečních onemocnění. Podle odhadů nedostatečné vytápění přispívá v Británii každoročně k úmrtí zhruba 10 tisíc lidí. Zdravotníci se navíc obávají, že zdravotní podmínky ještě zhorší infekční nemoci, jako jsou chřipka či covid-19.

Nákupní vozík, ilustrační foto

Zdražování v Evropě nebere konce. Ceny rostou hlavě u potravin

Meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně v červenci zrychlil na 8,9 procenta z červnové hodnoty 8,6 procenta. Inflace tak vystoupila na další rekord. V konečné zprávě to uvedl evropský statistický úřad Eurostat, který tak potvrdil rychlé údaje z konce července.

Přečíst článek

Obavy zástupců NHS potvrdil i výzkum britského statistického úřadu, který byl zveřejněn na začátku tohoto měsíce. Podle něj více než třetina Britů musela šetřit na výdajích na jídlo a další nezbytné služby a zboží kvůli rostoucím nákladům na živobytí. Podíl byl pak vyšší mezi lidmi s postižením a těmi, kteří mají nízké příjmy nebo žijí v nájmu.

Vládní mluvčí uvedl, že kabinet pracuje na posílení zdravotnického systému před zimní sezónou. Vláda chce zvýšit počet dočasně zřízených lůžek. Současně zahájila náborovou kampaň v zahraničí, která má zmírnit stávající nedostatek personálu v NHS. Podle oficiálních údajů je v NHS neobsazeno na 105 tisíc pracovních míst a dalších 165.000 zaměstnanců chybí v sociální péči.

Ruská invaze na Ukrajinu zvýší počty hladovějících ve světě o miliony

Počet lidí, kteří ve světě trpí akutním nedostatkem jídla, roste alarmujícím tempem, varuje nejnovější zpráva OSN. Těch, kteří potřebují naléhavou potravinou pomoc už je na 193 milionů. A situace se bude v souvislosti s válkou na Ukrajině jen horšit.

Přečíst článek

Britská vláda slíbila domácnostem v zemi, kromě Severního Irska, pomoc, která by v průměru měla činit 400 liber (bezmála 12 tisíc korun). Nejchudší domácnosti by pak měly dostat až 1200 liber (asi 35 tisíc korun), informuje BBC. Podle odhadů poradenské firmy Cornwall Insight to však pokryje jen část zdražení energií. Průměrné domácnosti se totiž náklady na energie více než zdvojnásobí na 355 liber měsíčně (přes 10 tisíc měsíčně).

Potraviny zdraží o desítky procent. Hlad a podvýživa hrozí stovkám milionů lidí, říká šéf Světové banky

Nastupující potravinová krize vyvolaná válkou na Ukrajině způsobí v mnoha chudších zemích lidskou katastrofu. Kvůli zhoršení dostupnosti potravin hrozí podvýživa stovkám milionů lidí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Plynovod, ilustrační foto

Češi se bojí drahých energií. Britové ještě více, inflaci mají nejvyšší za 40 let

Přečíst článek
Krize v Rudém moři přinese růst cen energií

Sny o nízké inflaci vezmou brzy za své. Krize v Rudém moři zase zvedne ceny energií

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme