Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Tajnosti s kryptem brzy skončí. Přijde daň z bitcoinu?

Bitcoin, ilustrační obrázek
Unsplash
Stanislav Šulc

Všichni se báli, že s koncem fyzických peněz přijde konec svobody. Velký bratr se ale zatím nekoná, ukazuje zkušenost s kryptoměnami. Anonymní kryptopeněženky nicméně nejspíš již brzy dostanou zákaz v Evropě a také v Americe.

Reklama

S nástupem kryptoměn a dalších digitálních aktiv se postupně prosazovala také debata o konci fyzických peněz. Hlavním argumentem zastánců klasických peněz bylo zejména to, že v době digitálních aktiv bude vše pod kontrolou a ztratí se svoboda, kterou peníze svým uživatelům skýtají.

Pak ale přišel skutečný boom kryptoměn a dnes se z nich pomalu stává mainstream. Z různých důvodů tak má nějakou kryptoměnovou peněženku téměř každý, i kdyby ji používal jen na sbírání umění, chtěl s ní navštěvovat digitální světy typu Decentraland nebo tam prostě jen hodil 100 dolarů, kdyby to náhodou vyskočilo.

A co se ukázalo? Digitální měny jsou ve skutečnosti mnohem méně kontrolovatelné a kontrolované. Prostě nikdo nedokáže zjistit, kolik bitcoinových milionářů v Česku je. A že jich může být docela dost, tedy pokud někdo vzal poměrně směšnou částku a vsadil ji na bitcoin ve správný čas. Dnes může sklízet zisk klidně v řádu desítek milionů korun.

Damien Hirst The Currency

Nejlepší investice roku? Digitální obraz od Hirsta

První digitální dílo od kontroverzního britského umělce stálo dva tisíce dolarů. Po pár týdnech se prodává v průměru za 35 tisíc dolarů, zhodnocení tak jde do tisíců procent.

Přečíst článek

Totéž platí pro aktuální fenomén krypto umění, tedy takzvaná NFT. Jejich cena roste a pokud se vám k tomu někdo vyloženě nepřizná, neexistuje možnost, jak identitu těchto milionářů zjistit.

Velký bratr se nekonal

Všechny kryptopeněženky využívají velmi komplikované identifikátory, navíc i transakce jedou na různých systémech. Centrální velký bratr, kterého tak nějak všichni očekávali a jehož existenci předpokládali, se zkrátka neustavil.

Ale samozřejmě všeho do času. Americké úřady v posledních měsících intenzivně přemýšlejí, jak celý krypto sektor zregulovat a zákaz anonymních peněženek je jednou z cest, kterou se nejspíš vydají. Totéž platí také pro Evropskou unii, která by měla k restrikcím vůči anonymním krypto peněženkám přistoupit nejpozději do roku 2024.

bitcoin

Bitcoin překročil hranici 50 tisíc dolarů. Opět tomu pomohly známé osobnosti

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin poprvé od května překročila hranici 50 000 dolarů (zhruba 1,1 milionu korun), uvedly agentury Reuters a DPA.

Přečíst článek

Takový cíl může nahrávat teoriím o velkém bratru. A zároveň dopad takového omezení je diskutabilní. Pro tu část populace, která jede v kryptu ve velkém a chce tuto formu aktiv využívat anonymně jako obranu proti finančnímu establishmentu, se nic nestane, protože budou i nadále ignorovat oficiální penězovody a budou v kryptu takzvaně „all in“.

A pro ty ostatní zase nebude takový problém si tu peněženku propojit třeba s emailem.

Už nyní není vůbec snadné si „vytáhnout“ z krypta zisky a naložit s nimi, aniž byste je zdanili. A o nic jiného vlastně ani v chystané regulaci nejde.

Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky

Jana Brodani: V junk dluhopisech a kvazifondech může být až sto miliard

Většina nabídek pochybných investic cílí na vyšší střední třídu, na vzdělané lidi, lékaře, podnikatele, daňové poradce, vlastně specialisty, kteří si peníze vydělali tvrdou prací. „Problémem je, že když při nabídce člověk slyší ČNB, tak na to skočí. Ti lidé nejsou hamižní. Oni odevšad slyší, že čtyři procenta bude inflace, takže slibovaný výnos sedm procent je nezarazí,“ říká v rozhovoru pro server newstream.cz šéfka Asociace pro kapitálový trh ČR Jana Brodani. Největší smysl přitom podle ní mají tradiční, pravidelné a dlouhodobé investice.

Přečíst článek

Miroslav Singer, český ekonom, Generali CEE Holding

Exguvernér Singer: České rodiny oproti anglosaským inflace poškozuje víc

My jsme součástí skupiny zemí, kde rodiny mají významná finanční aktiva v bankách. Tudíž je inflace poškozuje víc. Zatímco v anglosaském světě má rodina především na krku úvěry, proto jim současná situace pomáhá. Nemohou se krizí prošetřit, potřebují neztratit práci a vydělávat. Jinak tu hypotéku nesplatí, vysvětluje v rozhovoru pro newstream.cz hlavní ekonom skupiny Generali CEE Holding a bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer, proč je ve střední Evropě vyšší averze k inflaci.

Přečíst článek

Reklama

Související

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala opět pod hranici 19 tisíc dolarů

Bitcoin opět pod 19 tisíci dolary. Inflace a zvyšování sazeb dál drtí „nezávislou“ měnu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme