Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zakladatel Foxconnu Kou kandiduje na prezidenta Tchaj-wanu. Nesmíme se stát příští Ukrajinou, řekl

O post tchajwanského prezidenta se jako nezávislý kandidát chce ucházet zakladatel společnosti Foxconn Terry Kou
ČTK
 ČTK

O post tchajwanského prezidenta se jako nezávislý kandidát chce ucházet zakladatel společnosti Foxconn Terry Kou (v anglickém přepisu Gou). Miliardář to oznámil tisku. Současnou vládu kritizoval za to, že udělala řadu chyb v domácí politice a že posunula Tchaj-wan blíže k válce. Řekl také, že se Tchaj-wan nesmí stát „příští Ukrajinou,“ napsala agentura Reuters.

Reklama

Kou se původně ucházel o nominaci opoziční Národní strany (Kuomintang). Za tu však nakonec bude kandidovat starosta Nové Tchaj-peje Chou Jou-i. Vládnoucí Demokratická pokroková strana (DPP) postaví do voleb, které jsou plánované na leden, současného viceprezidenta Wiliama Laie. Lai je podle agentury Reuters považován za favorita.

Ve svém projevu Kou kritizoval vládnoucí stranu za to, že posunula Tchaj-wan blíže k válce. „Nedovolím, aby se Tchaj-wan stal příští Ukrajinou,“ uvedl Kou, který v případě svého zvolení slíbil „50 let míru v tchajwanském průlivu“.

digitální nomád, práce z pláže

Fejeton Cristiny Muntean: Chcete žít a pracovat na dálku? Základem je umět 10 konkrétních věcí

Práce na dálku někde od moře není jen tak. Autorka a koučka Cristina Muntean ve svém pravidelném sloupku pro newstream.cz přináší desatero věcí, která musí člověk umět, než se k digitálnímu nomádství rozhodne. Jinak ať zůstane radši doma.

Přečíst článek

Kou na dotaz novinářů popřel, že by ho v jeho politických postojích ovlivňovala skutečnost, že jeho firma má mnoho investic v pevninské Číně. Zdůraznil, že není pod kontrolou Pekingu. „Neřídím se jejich instrukcemi,“ cituje podnikatele agentura Reuters.

Národní strana samostatnou kandidaturu zakladatele Foxconnu kritizovala a vyzvala ho, aby podpořil jejího kandidáta. Kou naopak vybídl ostatní opoziční kandidáty, aby s ním jednali o tom, jak spojit síly.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Politický diář Jany Havligerové: A je to tady, vládní provoz začíná

Prázdninovou avantýru občanského demokrata, ministra spravedlnosti Blažka s lobbistou Nejedlým ocenil šéf ODS, premiér Fiala žlutou kartou. Ministr prý ví, co toto vyjádření ve sportovní terminologii pro něj znamená. Tak určitě. Být mimo ligové hřiště a kopat nějaký okresní přebor by asi Blažka dvakrát nebavilo. Na nějakou dobu se nejspíš nikde nezakecá.

Přečíst článek

Zatím však není jisté, že Kou do voleb skutečně zasáhne. Aby mohl kandidovat jako nezávislý, musí do 2. listopadu shromáždit podpisy 300 tisíc voličů.

O nominaci Národní strany, která má podle odborníků vstřícnější postoj k Číně než vládní DPP, se Kou ucházeli již před čtyřmi lety. Tehdy rovněž nominaci nezískal a ve volbách nakonec nekandidoval.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kandidát na tchajwanského prezidenta a zakladatel Foxconnu Terry Kou si pro případnou pozici viceprezidentky vybral herečku Tammy Lai známou ze seriálu Netflixu o prezidentských volbách Wave Makers.

Když to vyšlo Zelenskému, zkusí to i na Tchaj-wanu. Seriálová kandidátka zasáhne i do reálných prezidentských voleb

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme