Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fejeton Cristiny Muntean: Chcete žít a pracovat na dálku? Základem je umět 10 konkrétních věcí

digitální nomád, práce z pláže
iStock
Cristina Muntean

Práce na dálku někde od moře není jen tak. Autorka a koučka Cristina Muntean ve svém pravidelném sloupku pro newstream.cz přináší desatero věcí, která musí člověk umět, než se k digitálnímu nomádství rozhodne. Jinak ať zůstane radši doma.

Reklama

Nedávno jsem se zúčastnila pravidelného setkání lidí pracujících na dálku na Madeiře, kde aktuálně žiji. Seděla jsem vedle mladého muže a začali jsme si povídat. Bylo mu 26 a byl docela zmatený. Po univerzitě vyzkoušel práci v jedné velké poradenské společnosti v Holandsku, ale zjistil, že to není nic pro něj. Nemohl totiž najít smysl v zaměstnání. Tak se vydal na cestu nomádství. Jenže to, co teď vydělává, mu nestačí na pokrytí nákladů na jeho životní styl. Byl proto zklamaný, až deprimovaný. Nevěděl co dál.

„Tak co budeš dělat,“ ptám se.

„Nevím. Pokusím se najít práci v nějaké remote-first firmě. Jenže těch je čím dál méně a konkurence je obrovská. Nevím, jestli na to vlastně mám,“ povzdechl si.

Spolkla jsem myšlenku a nabídla mu svůj kontakt na LinkedIn. Jenže on na LinkedIn ještě nebyl. Tak jsem se s ním rozloučila a posunula se k dalšímu členovi setkání.

FOTOGALERIE: Čím láká Madeira nejen digitální nomády? Podívejte se

Takových lidí, kteří by chtěli žít kdekoliv po světě a pracovat odkudkoliv, je spousta. Jenže ne všichni na to mají. Tady nemluvím o tom, jestli mají dostatek odvahy takový životní styl vůbec provozovat či schopnost soustředit se na práci, když jsou obklopení miliardami možných stimulů.

Fejeton Cristiny Muntean: Čemu se můžeme naučit od digitálních nomádů

Minulý týden jsem se šla ráno projít se svým psem podél oceánu. Z místa, kde žiji na okraj Funchalu, hlavního města Madeiry, vede nádherná dřevěná promenáda až do malebné rybářské vesničky Camara de Lobos, která se mimo jiné pyšní skvělými restauracemi, píše autorka a koučka Cristina Muntean ve svém pravidelném sloupku na newstream.cz. V něm každý týden sdílí návod na to, jak si zařídit život, ze kterého si nemusíte brát dovolenou.

Přečíst článek

Ne, oni na to nemají, protože jim bohužel chybí základní kompetence, které by jim takovýto pracovní a životní styl umožňovaly.

Jaké jsou tedy kompetence, které byste měli rozvinout, pokud chcete začít pracovat na dálku a žít kdekoliv i vy?

1. Skvělá angličtina

Je jedno, jestli zatím pracujete v týmu plném Čechů a Slováků. Za chvíli budete chtít povýšit a je velká pravděpodobnost, že váš budoucí tým bude distribuovaný, tedy plný lidí z celého regionu či z celého světa. A není nic horšího než šéf, který neumí otevřít pusu v angličtině a vyjadřovat jasně, co po lidech vlastně chce.

2. Kompetence, kterou lze ihned prodávat a provozovat na dálku

Spousta kompetencí se dá uplatnit na dálku – programování, vedení komunikace, vedení projektů a týmů, překlady, klientská péče, koučování a mentoring, vzdělávání atd. V minulosti bývalo běžné, že když byl člověk třeba právníkem v České republice, pak se mohl stěhovat za prací velmi těžko, protože právo mohl uplatnit pouze tam, kde ho vystudoval. Jenže dnes takovému právníkovi nic nebrání v tom, aby si založil online kurz na rozvoj právní gramotnosti klientů a kurz provozoval odkudkoliv. To stejné platí pro většinu kompetencí, které jsou alespoň trochu přenositelné. Dokonce mezi nomády máme manikérky či maséry. Je pravdou, že si musí domluvit práci dopředu v destinaci, kam poletí, ale nic jim v tom nebrání, když mají alespoň… základy podnikání.

3. Základy podnikání

Spousta lidí pracujících na dálku dnes čelí problémům ne proto, že nejsou otevřené pozice ve firmách, které umožňují práci na dálku, ale protože oni ty kompetence, které již mají, na dálku neumí prodávat. Proto jsou základy podnikání – jak si třeba vybrat cílovou skupinu, cílovou službu, cenovou politiku, systém dodávání práce, právní a účetní aspekty podnikání odkudkoliv – naprostým základem pro každého, kdo na dálku chce trvale pracovat. A také žít.

Bavit se s přáteli

Fejeton Cristiny Muntean: Rovnováha mezi pracovním a osobním životem je pro mrtvoly. Nebo jak to vlastně je?

Jak vypadá denní program člověka, kterému se povedlo propojit práci se životem - a to vše ještě s bydlením u moře? Z vlastní zkušenosti píše pro newstream.cz autorka a koučka Cristina Muntean ve svém pravidelném sloupku.

Přečíst článek

4. Budování osobní značky

Pokud mě znáte, víte, že budování osobní značky je moje milované téma odjakživa. Budování osobní značky je však o to důležitější, když se s lidmi, kteří vám platí za práci, nevídáte pravidelně. Podstata budování osobní značky není, že jste hodně vidět, ale to, že díky vaší viditelnosti vám lidé začnou důvěřovat. A když lze člověku věřit, je vám pak jedno, odkud pracuje. Dokonce vám nevadí ani to, kolik mu platíte, protože víte, za co mu platíte. Jenže spousta lidí chce pracovat na dálku a na svoji kvalitní osobní komunikaci zapomíná. Což mě vede k další kompetenci.

5. Schopnost psát stručně, jasně, srozumitelně

Většina firem pracujících na dálku funguje takzvaně asynchronně. To znamená, že většina komunikace probíhá přes chat a počet schůzek je minimální – lidé pracující kompletně na dálku mají obvykle stejný počet schůzek jako lidé pracující z kanceláře (nejvíc schůzek mají lidé pracující v hybridním režimu). Právě proto, že vaše komunikace probíhá primárně přes chat, musíte umět psát velmi dobře a využít emoční inteligenci i v písemném projevu. Což mě vede k dalšímu bodu, jímž je...

6. Emoční inteligence

Abyste uměli pracovat odkudkoliv, musíte se umět emočně naladit na šéfy, kolegy či klienty, které nevidíte osobně pravidelně, kteří žijí a pracují na zcela jiných místech a v jiných časových pásmech a kteří pocházejí ze zcela jiných kultur. Proto se s nimi musíte dohodnout na systémech, které vám umožní vzájemné porozumění. Paradoxně, čím více pracujeme na dálku, tím důležitější jsou pro nás mezilidské vztahy. Pro ty z nás, kteří pravidelně kašlou na emoce a kvalitní vztahy, práce na dálku není nic udržitelného.

7. Video komunikace

Právě z důvodu toho, že jsou emoce tak důležité v online světě, je čím dál důležitější komunikovat přes video. Na jednu stranu si lidé dané video pustí, kdy se jim zachce, a na druhou stranu vás vidí, slyší a cítí, jako byste byli vedle nich. Jestli chcete pracovat udržitelně na dálku a mít kvalitní vztahy, používejte ve své komunikaci co nejvíce videí.

Digitální nomád, dovolená

Fejeton Cristiny Muntean: Jak si postavit život, ze kterého si nemusíte brát dovolenou

Prosit o dovolenou, žmoulat u toho čepici v ruce a pak se vrátit do haldy práce a stresu? Naštěstí současný svět se svými technologickými vymoženostmi mnoha lidem nabízí možnost pracovat skoro odkudkoli. Cristina Muntean v novém seriálu na newstream.cz bude každý týden psát návod na to, jak si zařídit život, ze kterého si nemusíte brát dovolenou.

Přečíst článek

8. Strategické myšlení a záměrnost

Tomuto tématu byl věnován můj minulý článek. Když pracujete na dálku a každý den se na vás valí nové a nové zážitky, musíte se umět soustředit. Musíte si umět vybrat klíčové priority, pracovat na nich, dokud nejsou hotové, a pak si už můžete užívat svůj ráj v klidu.

9. Tvořivost a inovativní myšlení

To je vlastně jeden z klíčových důvodů, proč by firmy měly podporovat lidi v tom, aby pracovali na dálku. Když lidé změní perspektivu, jejich tvořivost exponenciálně roste. Pokud chcete ve firmě více tvořivých a inovativních lidí, umožněte jim pracovat odkudkoliv.

10. Otevřenost a eliminace nevědomých předsudků

Nejméně předsudků mají lidé, kteří pravidelně cestují a obklopují se lidmi, kteří vypadají, fungují a myslí jinak než oni. To vede lidský mozek k tomu, aby se otevřel a uvolnil v tom, co je odlišné (v kontextu diverzity). Je skoro vtipné pozorovat firmy, které se perou s podporou DEI (diverzita, rovnost a inkluze), ale když jde o podporu skutečného řešení na eliminaci předsudků – cestování a exponování se něčemu novému formou práce na dálku, pak z toho firmy rychle couvají zpět.

Pokud tedy chcete pracovat na dálku, projděte si znovu kompetence výše a zkuste si uvědomit, které z nich vám chybí a kde byste měli začít. Práce na dálku je totiž silný samoobnovitelný nástroj – čím víc tyto kompetence uplatňujete v praxi, tím lepší budou. A tím rychleji si můžete dovolit nejen žít a pracovat odkudkoliv, ale hlavně žít a pracovat odkudkoliv za svých podmínek a za peníze, které si zasloužíte. Konečně budete mít život ve vlastních rukou. Naštěstí žijeme ve světě, který nám tuto možnost dává. Stačí se pro to pouze rozhodnout.

PŘÍŠTĚ: Jak na lidi, kteří chtějí pracovat odkudkoliv?

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Fejeton Cristiny Muntean: Čemu se můžeme naučit od digitálních nomádů

Přečíst článek
Víte, kolik vás ve firmě stojí porada? A svolali byste ji, kdybyste lidem museli platit za jejich čas z vaší kapsy? Proměňte zbytečné žvanírny v efektivně řízená setkání

Fejeton Cristiny Muntean: Zrušte zbytečné žvanírny. Ušetříte a zaměstnanci vám poděkují

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme