Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zakladatel Foxconnu Kou vzdal boj o prezidentské křeslo na Tchaj-wanu

Zakladatel firmy Foxconn Terry Kou vzdal boj o prezidentské křeslo na Tchaj-wanu
ČTK
 ČTK

Tchajwanský miliardář Terry Kou (v anglickém přepisu Gou) odstoupil z boje o prezidentské křeslo. Zakladatel firmy Foxconn, která se řadí mezi hlavní dodavatele společnosti Apple, ohlásil kandidaturu v srpnu jako nezávislý uchazeč. Uvedl tehdy, že chce sjednotit opozici a zajistit, aby se ostrov nestal „příští Ukrajinou“. Vládnoucí Demokratickou pokrokovou stranu (DPP) přitom obvinil, že Tchaj-wan přivedla na pokraj války svým nepřátelstvím vůči Číně, jež ostrov považuje za svou provincii, informovala agentura Reuters.

Reklama

Minulý týden volební komise potvrdila, že se Kouovi podařilo ke kandidatuře shromáždit dostatek platných podpisů. Agentura Reuters ale podotkla, že i přes masivní kampaň, díky níž bylo portrét zakladatele Foxconnu vidět na billboardech po celém Tchaj-wanu, Kou v průzkumech za ostatními kandidáty značně zaostával.

V roce 2019 Kou odstoupil z pozice šéfa Foxconnu a letos v září rezignoval i na místo v představenstvu firmy, v níž si ale ponechal podíl 12,5 procenta. V říjnu čínské úřady oznámily, že vyšetřují dceřiné společnosti smluvního výrobce elektroniky Foxconn kvůli daním a kvůli tomu, jak v zemi využívají půdu.

V nizozemských volbách zvítězila Wildersova krajně pravicová Strana pro svobodu

Karel Pučelík: Konec nizozemské idyly? Volby ovládl populista Wilders

V politickém srdci Evropy poprvé vyhrála volby protievropská a populistická strana Geerta Wilderse. Pro Nizozemsko je to otřes, ale změnu kurzu ještě nutně přinést nemusí. Záleží na povolebních vyjednáváních, která budou složitá.

Přečíst článek

Podle agentury Reuters článek v čínském státním listu Global Times naznačoval, že se Pekingu nelíbí, že by Kou mohl rozštěpit tchajwanskou opozici a pomoci tím k vítězství kandidátovi DPP a nynějšímu viceprezidentovi Tchaj-wanu Williamu Lajovi, jenž vede průzkumy veřejného mínění.

Terry Kou neuvedl, koho po svém odstoupení z volebního klání hodlá podpořit - zda to bude Chou Jou-i z největšího tchajwanského opozičního uskupení Kuomintang (Národní strana), nebo bývalý starosta Tchaj-peje Kche Wen-če, kterého do voleb vysílá podstatně menší Tchajwanská lidová strana (TPP).

Obě opoziční strany prosazují posílení kulturních a hospodářských styků přes Tchajwanský průliv. Terry Kou se snažil zprostředkovat rozhovory mezi Kuomintangem a TPP s cílem dosáhnout společné kandidatury opozičních stran, tyto snahy ale ve čtvrtek skončily neúspěchem.

Reklama

Související

Současný viceprezident Tchaj-wanu William Laj

Ve volbách na Tchaj-wanu zvítězil William Laj, kterého Peking považuje za „vážné nebezpečí“

Přečíst článek
Na Tchaj-wanu se konají prezidentské volby, určí vztahy s Čínou na další roky

Tchajwanci volí nového prezidenta. Jsme připraveni potlačit snahy o nezávislost země, zní z Číny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme