Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vinařský miliardář léta tajil identitu před švýcarským berňákem. Teď musí doplatit stovky milionů franků

Vinařský miliardář Pierre Castel
Fonds de dotation Pierre Castel, s laskavým svolením
Dušan Kütner
duk

Francouzský miliardář žijící ve Švýcarsku a zakladatel jedné z největších světových vinařských firem Pierre Castel dostal platební příkaz zaplatit stovky milionů franků na daních na základě soudního rozhodnutí, které zjistilo, že po desetiletí ve Švýcarsku záměrně skrýval svou identitu šéfa globálního nápojového impéria. Daňová ruka zákona přitom dostihla Castela po téměř třiceti letech, napsala agentura Bloomberg.

Reklama

Odvolací soud v Ženevě potvrdil, že nyní pětadevadesátiletý Castel podával daňová přiznání v letech 1982 až 1994 pod odlišným jménem od toho, pod kterým je široce znám jako zakladatel třetího největšího obchodníka s vínem na světě Nicolas. Dlužné daně vyčíslil soud na přibližně 415 milionů švýcarských franků (asi 10,5 miliardy korun).

Berňák v patách. Američané žijící jinde se kvůli daním vzdávají občanství, život je pak snazší

Regulace FATCA, která si měla došlápnout na daňové úniky páchané bohatými Američany, dopadá i na běžné Američany žijící v zahraničí. Ti se musejí často zříct občanství, aby jim evropské banky vůbec otevřely bankovní účet. Americké státní pokladně přitom kontroverzní zákon žádné závratné příjmy nepřinesl.

Přečíst článek

Jméno Castela – jehož celé jméno je jméno je Pierre Jesus Sebastian Castel –, dalších rodinných příslušníků i zúčastněných společností byla sice z rozsudku odstraněna, podrobný popis společnosti a jejího zakladatele ukazuje na jeho identitu, neboť rozsudek obsahuje Castelův rok narození, národnost, rodinný původ a profesní dráhu poskytnutou jeho obhajobou, napsal Bloomberg.

Nejbohatší exulant ve Švýcarsku

Soudní rozhodnutí poskytuje vzácný pohled do záležitostí jednoho z nejvíce tajuplných francouzských miliardářů. Castel byl označován jako nejbohatší daňový exulant ve Švýcarsku poté, co se v roce 1981 po zvolení socialistického prezidenta Francoise Mitterranda přestěhoval do alpské země. A poté se svou rodinou vybudoval z malé obchodní základny v Bordeaux jednoho z největších obchodníků s vínem v Evropě a pivem v Africe.

Rakouské horské středisko

Rakouští hoteliéři z Ischglu rozšířili pandemii do světa, tvrdí žaloba

Ischgl, známý lyžováním i bouřlivým nočním životem, se stal před dvěma lety epicentrem epidemie covidu-19. Právě odtud turisté infekci zjevně roznesli i do dalších evropských zemí. Nyní spotřebitelské sdružení žaluje stát i jednotlivé hoteliéry.

Přečíst článek

Švýcarské úřady zahájily vyšetřování v roce 2017 kvůli podezření, že Castel, který v tamní jurisdikci podával daňová přiznání, byl ve skutečnosti hlavou impéria a vlastnil oficiálně nepřiznané jmění. Castel stál podle informací soudu v čele rozlehlé sítě více než 215 společností ve 40 zemích, což ovšem v daňových přiznáních neuvedl.

Během vyšetřování Castelovi zástupci přiznali, že v letech 2007 až 2011 „vynechali určité prvky“ jeho příjmů a majetku. Řekli, že potřebné dokumenty týkající se majetku bylo těžké najít, protože Castel praktikoval starý způsob obchodního jednání ve formě „podávání rukou a ústních domluv“.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Křetínský má volnou cestu k ovládnutí francouzského řetězce Casino. Jeho rivalové ztratili zájem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme