Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rakouští hoteliéři z Ischglu rozšířili pandemii do světa, tvrdí žaloba

Rakouské horské středisko
iStock

Ischgl, známý lyžováním i bouřlivým nočním životem, se stal před dvěma lety epicentrem epidemie covidu-19. Právě odtud turisté infekci zjevně roznesli i do dalších evropských zemí. Nyní spotřebitelské sdružení žaluje stát i jednotlivé hoteliéry.

Reklama

Rakouský Svaz na ochranu spotřebitelů (VSV) oznámil, že chce podat hromadnou žalobu na Rakousko v souvislosti s propuknutím koronavirové epidemie v tyrolském lyžařském středisku Ischgl v březnu roku 2020. Kromě toho je plánována řada žalob na jednotlivé místní hoteliéry, uvedl Peter Kolba z VSV.

Dosavadní jednotlivé žaloby infikovaných turistů na Rakousko byly neúspěšné, upozornila agentura DPA.

V březnu 2020 se Ischgl, známý lyžováním i bouřlivým nočním životem, stal epicentrem epidemie covidu-19. Právě odtud turisté infekci zjevně roznesli i do dalších evropských zemí. Rakouská republika už čelila žalobám kvůli údajnému selhání úřadů v nejméně 80 případech. Také VSV několik procesů poškozených podpořil prostřednictvím pojištění právní ochrany.

Nyní se podle DPA dva němečtí podnikatelé nabídli, že budou financovat hromadnou žalobu pro nepojištěné, uvedl Kolba, který počítá se 150 až 200 zájemci. Kromě toho chce VSV podat další jednotlivé žaloby na hoteliéry.

Právní zástupce stěžovatelů Alexander Klauser řekl, že řada tehdejších hostů se v hotelích dotazovala na riziko infekce. "Existovala systematická informační politika, jak úřadů, tak turistického svazu a hoteliérů, zatajovat skutečnost, že koronavirus dorazil do Ischglu," tvrdí Klauser.

Mezitím v pátek ve Vídni začal proces, v němž se pře jedna turistka s místním hoteliérem o odškodnění za to, že nebyla informována o riziku nákazy. Podle Klausera Němka, která po pobytu v Ischglu onemocněla, žádá odškodné ve výši 42 tisíc eur (přes milion korun). Provozní čtyřhvězdičkového hotelu a zároveň členka rodiny majitelů soudu potvrdila, že ani ona, ani její zaměstnanci hosty o epidemické situaci v Ischglu neinformovali. V té době už přitom před pobytem v rakouském městě varovaly islandské úřady a ty rakouské nařídily uzavření některých místních podniků. "Nebyl důvod informovat," tvrdila šéfka hotelu.

Příslušný zemský soud všechny dosavadní žaloby na Rakousko odmítl. Přesto mají někteří tehdy nakažení naději na odškodnění, protože odvolací soud 25 případů vrátil k novému projednání s odůvodněním, že spolková země Tyrolsko v březnu 2020 před turisty zamlčovala případy koronavirové infekce, které ale už byly oznámené v jejích sděleních. Soud má při opětovném projednání zjistit, zda dotyční turisté o těchto úředních oznámeních věděli.

Premiéra Jan Žižka

Nejdražší český film Jan Žižka míří do kin. Točil jsem ho pro Čechy, říká režisér Jákl

Historické drama Jan Žižka má za sebou novinářskou premiéru za účasti zahraniční herecké delegace. Veřejnost si názor na nejdražší snímek české kinematografie bude moci udělat už ve čtvrtek 8. září, kdy film režiséra Petra Jákla vstoupí do kin. „Film jsem točil pro Čechy, ale chci, aby si i v zahraničí mohli říct: aha, tohle je velký příběh,“ řekl novinářům Jákl.

Přečíst článek

Reklama

Související

Brusel uvolnil Česku dotace 702 milionů eur z mimořádného fondu obnovy

Česko splnilo cíle a podmínky. Od eurokomisařů v rámci dotací dostane stovky milionů eur

Přečíst článek
Demonstrace za odvolání a demisi vlády premiéra Petra Fialy (ODS) s názvem Nenásilná revoluce - Česká republika na 1. místě, 28. října 2022, Václavské náměstí, Praha.

Boj s dezinformacemi je nedostatečný, míní většina Čechů. Zcela nekriticky je přejímá asi šest procent veřejnosti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme