Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Alexandra Bízková: Ve světě umění nyní praskají bubliny

Stanislav Šulc

Kupovat umění má smysl i za tisíce korun. Ta nejkvalitnější díla od nejvěhlasnějších autorů ale stojí vysoké částky, tak funguje trh, který naceňuje kvalitu, říká šéfka fondu Pro arte Alexandra Bízková v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS.

Reklama

Investice do umění mají řadu výhod. Mohou nést vysoké zhodnocení, mají spoustu pozitiv včetně podpory místní kultury či setkávání se se zajímavými lidmi. „Ale lidé si často neuvědomují, že je s nimi spojena také celá řada rizik,“ uvedla šéfka fondu Pro arte Alexandra Bízková v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS. „I proto tam často dochází jako u jiných investic k vytváření bublin. A nyní sledujeme praskání některých takových bublin,“ dodala Bízková.

Zmínila například prasknutí takzvané NFT bubliny před dvěma lety, kdy se zhroutil trh s digitálními uměleckými díly, která se nejprve prodávala za desítky tisíc dolarů a později byla neprodejná za zlomek těchto částek.

Výstava Dominiky Psotkové v kulturním centru Artium
video

Levitující sochy z drátů. Kulturní centrum Artium zaplnily sochy Veroniky Psotkové

Nevšední tvorba Veroniky Psotkové je k vidění na Bořislavce v kulturním prostoru KKCG, které se nově jmenuje Artium. Psotková vytváří sochy z průmyslového materiálu a vznášejí se v místním prostoru. Výstava je k vidění zdarma do 22. května.

Přečíst článek

I proto je lepší umění sbírat než do něj investovat s očekáváním vysokého zhodnocení, dodala Bízková. „Ostatně myslím si, že pojem investice je v této oblasti nadužívaný, většina kupců si chce koupit pěkný obraz, aby si ho doma pověsili.“

Dlouhý investiční horizont

Právě na rizika spojená s investicemi do umění v pořadu upozorňuje také Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. Podle něj je v umění největším problémem likvidita.

Když někdo chce nebo musí prodat akcie ČEZ, může tak učinit takřka okamžitě. Obraz ale takto snadno nezpeněžíte,“ připomněl Kovanda v pořadu na CNN Prima NEWS.

Problémem pak podle Kovandy může být také dlouhý investiční horizont, protože ke skutečnému zhodnocení dochází u umění až v řádu desítek let.

Jak správně investovat do umění? Kteří autoři mají potenciál růstu? A proč se nyní vyplatí vsadit na ženské umělkyně? Sledujte celý pořad Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Rekonstruované Automatické mlýny v Pardubicích

Gočárova galerie v Automatických mlýnech zpřístupnila knihovnu s tisíci svazky o umění

Gočárova galerie v Pardubicích zpřístupnila galerijní knihovnu, která dosud sloužila jen badatelům a byla umístěna v prostorách galerie na pardubickém zámku. Obsahuje přes 8000 knih o výtvarném umění, uvedl kraj. Galerie od loňského podzimu sídlí v rekonstruovaných Automatických mlýnech a má víc prostoru pro další služby.

Přečíst článek

Ladislav Minčič, ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR
video

Ladislav Minčič: Ani referendum nás nezbaví závazku přijmout euro. Teď na to ale není doba

Česká republika nesplňuje většinu kritérií pro splnění eura. Přesto je jeho přijetí vlastně nevyhnutelné, protože žádný jednostranný krok typu referenda Českou republiku nezbaví závazku, že společnou evropskou měnu přijme. Jen to nebude nijak brzy. V pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS to prohlásil ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR Ladislav Minčič.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme