Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Si Ťin-pching na námluvách v Saúdské Arábii. Vítězství pro Huawei, prohra Západu

Čínský prezident na návštěvě Saúdské Arábie
Profimedia
 ČTK

Čínské a saúdskoarabské firmy podepsaly 34 dohod o investicích do zelené energie, informačních technologií, cloudových služeb, dopravy a dalších oblastí v hodnotě přes 30 miliard dolarů.

Reklama

Saúdská Arábie během nynější několikadenní návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga potvrdila prohloubení vztahů s Čínou. Země podepsaly několik strategických dohod, včetně memoranda s čínskou technologickou firmou Huawei, která má v Saúdské Arábii rozvíjet cloudové služby a budovat technologické komplexy v saúdskoarabských městech, uvedla agentura Reuters.

Čínský lockdown

Ustupuje prezident Si Ťin-pching protestujícím? Čína po třech letech uvolňuje protipandemická opatření

V Číně v posledích týdnech sílila nespokojenost s řešením pandemie koronaviru, která v poslední době páchala více škody než užitku. Na majetku, životech i v byznysu.

Přečíst článek

Podle Reuters se čínskému prezidentovi v Saúdské Arábii dostalo okázalého přivítání, což kontrastuje s červencovým decentním přijetím amerického prezidenta Joea Bidena. Vztahy Saúdské Arábie s USA přitom poznamenala energetická politika ropného státu a také vražda novináře Džamala Chášukdžího v roce 2018.

USA se obávají rostoucího vlivu Číny

Si jednal se saúdskoarabským korunním princem Muhammadem bin Salmánem, de facto vládcem ropné velmoci, který ho přivítal s vřelým úsměvem. Si podle Reuters ohlásil novou éru ve vztazích s arabskými zeměmi.

Král Salmán a prezident Si podepsali všeobecnou dohodu o strategickém partnerství. Automobil s čínským prezidentem předtím do královského paláce doprovázeli příslušníci saúdské královské gardy na arabských koních. Později se na počest čínského hosta konal banket.

Spojené státy s obavami sledují rozšiřování čínského vlivu a i návštěvu čínského prezidenta vnímají jako příklad pokusů Číny o uplatňování svého vlivu ve světě. Washington přitom podle Reuters zneklidňuje možné bezpečnostní riziko spojené s využíváním technologií čínské firmy spojeneckými zeměmi v oblasti Perského zálivu. Huawei se přitom navzdory americkým obavám zapojila do budování 5G sítí ve většině zemí regionu.

Šéf automobilky Tesla Elon Musk

Tesla v Číně s koncem roku ubere plyn

Americká automobilka Tesla plánuje tento měsíc ve svém závodu v Šanghaji snížit produkci ve srovnání s listopadem o 20 procent. S odvolám na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg. Tesla se k těmto informacím nevyjádřila.

Přečíst článek

Miliardové investice do zelené energie

V článku, který zveřejnila saúdskoarabská média, Si napsal, že je na „průkopnické cestě, která má zahájit novou éru ve vztazích Číny s arabským světem, s arabskými zeměmi v zálivu a se Saúdskou Arábií. Čína a arabské země budou podle čínského prezidenta nadále držet vysoko prapor nevměšování do vnitřních záležitostí.“

V podobném duchu hovořil korunní princ, když řekl, že jeho země je proti „vměšování do vnitřních záležitostí Číny ve jménu lidských práv“, uvedla čínská státní televize CCTV.

Čínské a saúdskoarabské firmy podepsaly mimo jiné 34 dohod o investicích do zelené energie, informačních technologií, cloudových služeb, dopravy a dalších oblastí, uvedla saúdskoarabská agentura SPA. Neuvedla žádná čísla, ale dříve informovala, že obě země podepíší předběžné dohody v celkovém objemu 30 miliard dolarů (téměř 694 miliard korun).

Limit 24 kilo masa na osobu ročně, předpovídá Saxo Bank

Zlato za tři tisíce dolarů a 24 kilo masa na hlavu. To jsou šokující předpovědi Saxo Bank pro rok 2023

Referendum o znovupřipojení Británie do EU, společná evropská armáda či nařízené vegetariánství. Saxo Bank ve čtvrtek vydala svou pravidelnou sbírku Šokujících předpovědí na rok 2023. Jde o desatero nepravděpodobných, ale ne zcela nemožných událostí, které mají potenciál otřást finančními trhy, ale také politickou scénou.

Přečíst článek

Pavel Fischer, kandidát na prezidenta

Pavel Fischer: Fakt, že český prezident nebyl dvacet let v Bílém domě, mě pobuřuje

Senátor Pavel Fischer byl dlouhou dobu považován, a dosud je, za jednoho z favoritů prezidentských voleb. Ale dlouhou dobu se do volebního klání nezapojoval. S oznámením kandidatury dlouho váhal. Účast v prezidentské volbě oznámil až na podzim, zatímco jiní kandidáti během léta sbírali podpisy občanů, objížděli města a obce. Fischer se nominoval do volby díky podpisům Senátorů i poslanců poslanecké sněmovny. Považuje to za svou výhodu. „Každá věc má svůj čas a svůj smysl. Jsem předsedou senátního výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost. Od února jsem byl za pracovním stolem, v autě nebo v letadle,“ vysvětluje Fischer. „Jednal jsem ve Washingtonu, v Berlíně, v Polsku, byl jsem opakovaně na Ukrajině. To je moje povinnost, kterou jsem musel splnit.“

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Čínský prezident Si Ťin-pching

Čínské plány. Země zvýší výdaje na obranu, sjednocení s Tchaj-wanem už nemá být mírové

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme