Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ekonomika letos poroste o dvě procenta. Světová banka zvýšila svůj odhad

Lodní doprava
Peter Linke
 ČTK

Světová banka upravila výhled globálního růstu pro rok 2023 na dvě procenta z lednových 1,7 procenta. V pondělí, kdy začalo každoroční jarní zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB), to podle agentury Reuters uvedl prezident SB David Malpasse. Varoval ale, že zpomalení ze silnějšího růstu v roce 2022 zvýší dluhové problémy rozvojových zemí.

Reklama

Malpass řekl, že za revizí výhledu směrem nahoru je zejména lepší výhled na zotavení Číny po skončení protikoronavirových opatření. SB nyní čínský růst odhaduje na 5,1 procenta, zatímco v lednovém globálním ekonomickém výhledu očekávala v tomto roce růst jen o 4,3 procenta. O něco lépe než Světová banka předpokládala si letos podle jejího šéfa vedou i vyspělé ekonomiky, včetně Spojených států.

Odcházející šéf Světové banky ale varoval, že otřesy v bankovním sektoru a vyšší ceny ropy by mohly koncem tohoto roku opět vyvinout tlak na snížení vyhlídek růstu. Problémy v bankovním sektoru budou podle něj nějakou dobu přetrvávat a banky pravděpodobně omezí úvěrování.

Přichází čas hodnotových akcií

Lukáš Kovanda: Armagedon letos nečekejme, ale na investování do akcií je ještě příliš brzy

Výkon světové ekonomiky v roce 2022 podle všeho poprvé v historii překonal psychologickou hranici 100 bilionů dolarů (asi 2270 bilionů korun). V letošním roce jí ale hrozí recese. Kam se přesune těžiště světového ekonomického výkonu? Jakou roli v tom sehrají centrální banky? Kam zamíří inflace a kurz koruny? A je ten správný čas nakupovat akcie, případně které? Nejen na tyto otázky naleznete odpovědi v komentáři ekonoma Lukáše Kovandy.

Přečíst článek

Politické změny a více investic jsou podle Malpasse naléhavě potřeba - zejména v menších a nových podnicích. "Pokud žijeme ve světě, kde lidé musí migrovat do jiných zemí, aby získali přístup ke kapitálu, je to výzva," řekl. Malpass také varoval před protekcionismem, protože obchod je klíčový pro hospodářský růst.

"Čelíme tedy jakési krizi likvidity v chudých zemích a také dlouhodobějšímu problému, odkud by se měl růst brát,“ řekl Malpass. "K dosažení růstu je v těchto zemích zapotřebí především produktivita," uvedl a dodal, že hvězdy jim v tuto chvíli ale nejsou příznivě nakloněné.

K hlavním tématům jarního zasedání budou podle zveřejněného programu patřit například boj s inflací, růst světové ekonomiky nebo její fragmentace. Debatovat se ale bude také o umělé inteligenci či budoucnosti kryptoměn. Setkání se zúčastní ministři financí, centrální bankéři a rovněž odborníci na finance a rozvoj z celého světa. Zasedání končí 16. dubna.

Reklama

Související

Ministerstvo financí

Česko má letos vykázat nejslabší hospodářský růst ze zemí visegrádské čtyřky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme