Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kafe s prezidentem: Newstream rozjíždí seriál rozhovorů s kandidáty na hlavu státu

Kafe s prezidentem: Newstream rozjíždí seriál rozhovorů s kandidáty na hlavu státu
Newstream
 nst
nst

Aktuální hrozbou je Rusko, ale neměli bychom zapomínat na Čínu. Pokud zaspíme, budeme se muset řídit jejími pravidly, říká armádní generál ve výslužbě Petr Pavel. Pavel je jedním z favoritů blížící se prezidentské volby.

Reklama

Newstream tento pátek startuje letní seriál rozhovorů s prezidentskými kandidáty. Budeme každý týden přinášet rozhovory s relevantními uchazeči o křeslo prezidenta. Ptáme se na priority, mezinárodní orientaci, soukromí. Chceme představit, jak klíčoví uchazeči o nejvyšší ústavní post přemýšlejí, jaké mají názory. Jako prvního představíme Petra Pavla.

Podle sázkových kanceláří je hlavním favoritem prezidentských voleb Andrej Babiš. Jenže ten kolem své účasti ve volbách stále mlží. Bohužel se ho tedy není možné ptát, proč chce být prezidentem, ani na žádné další otázky kolem voleb či jeho případných záměrů ve funkci prezidenta.

Babiš se zatím jen fotí na sociální sítě, s pivem v ruce při vřelých debatách s lidmi při svém putování karavanem po českých zemích. Se svou kandidaturou patrně přijde až na podzim, pokud vůbec. O sběr podpisů padesáti tisíc občanů se na rozdíl od občanských kandidátů nemusí starat, má 72 poslanců. Jejich hlas mu k případné kandidatuře pohodlně stačí.

Generál Petr Pavel je podle sázkovek druhým favoritem, s kurzem 2,55 ku jedné. Babiš má 2,4 k jedné. „Nelíbí se mi, že vláda nedává více prostoru odborné diskusi a doporučením odborníků a že svá opatření srozumitelně nekomunikuje veřejnosti,“ říká Pavel v rozhovoru pro Newstream, který zítra zveřejníme.

Pavel se staví do polohy konzervativního kandidáta, který dává důraz na pevném ukotvení Česka v západních strukturách. Rusko je podle něj nepřítel. Jako stratég si zakládá na analýzách, je racionální, je zvyklý hledat řešení. „Zatím jsem neviděl jedinou analýzu, která by veřejnosti jasně představila možná řešení dnešní krize, jejich dopady na stát a občany, a výhled do budoucna,“ říká.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Dalibor Martínek: Záchrana přijde na podzim. S plamenným mečem v ruce nás spasí Babiš

Andrej Babiš prý ještě zváží, zda se bude ucházet o Hrad. Řekl to v rozhovoru pro bývalé Rudé Právo, nyní již jen Právo. Je to znamenitá taktika. Tak trošku nás tahat za nos, nechávat nás v napětí. A pak jako blesk z čistého nebe udeřit. To je oblíbená Babišova strategie. Využil ji mnohokrát při přebírání firem, a osvědčila se mu. Asi ji znovu využije.

Přečíst článek

Volby prezidenta se budou konat téměř přesně za půl roku, první kolo vyhlásil šéf Senátu Miloš Vystrčil na 13. a 14. ledna. Ano, třináctého je v pátek. Případné druhé kolo, pokud někdo nezvítězí již v prvním, bude čtrnáct dní na to.

Podívejte se, kdo již ohlásil kandidaturu na Hrad:

Sázkové kanceláře nabízejí možnost vsadit si na několik desítek kandidátů, z nichž řada kandidaturu vůbec neoznámila nebo dokonce oznámila, že kandidovat nebude. Takže je nyní možné vsadit si například na vítězství Václava Klause, bývalého prezidenta, a to v kurzu 50 ku jedné.

Tipsport kurzy kandidátů na Hrad k červenci 22 Tipsport.cz, newstream.cz
Fortuna kurzy kandidátů na Hrad k červenci 22 Fortuna, newstream.cz

V našem seriálu ovšem představíme kandidáty, kteří to myslí vážně. Senátora Marka Hilšera, bývalou rektorku Mendelovy univerzity v Brně Danuši Nerudovou, bývalého rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimu nebo výstředního miliardáře Karla Janečka a další.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

generál Petr Pavel, kandidát na prezidenta ČR
video

Petr Pavel: Vraťme Česku řád a klid. Chci být prezidentem, který mírní vášně

Přečíst článek
V sobotu ve dvě se zavřou volební místnosti. A pak se začne počítat.

V sobotu ve dvě zazní výstřel startéra. Praha nerozhodne, přesto závod strhne ciferníky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme