Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Babišovo zmrtvýchvstání. Mašina na vítězství míří na Hrad

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO
ČTK
Dalibor Martínek

Nejsem fanouškem Andreje Babiše. Když koupil Mafru, která vydává Mladou frontu Dnes a Lidové noviny, provozuje rádio Impuls a má spoustu jiných mediálních aktivit, z vydavatelství jsem odešel. Nastoupili noví manažeři a Babišem dosazený generální ředitel, který předtím vedl mlékárnu, se mě ptal, proč se my, novináři, proti Babišovi tak bouříme. Odpověď byla pro Babišovy manažery nepochopitelná. Nezávislost. Tu jsme za předchozího německého vlastníka měli. Žádný Němec nám do zpracovávání zpráv a témat nemluvil. Babiš, ač se tvářil jako neviňátko, ano.

Reklama

Uplynulo skoro deset let. Babiš mezitím vedl vládu, a nyní objíždí ve svém karavanu české regiony. Proč? Možná se jako důchodce trochu nudí? Vysvětlení ale bude spíš jiné, Babiš se připravuje na další etapu svého života. Prezidentství.

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Je to trošku bláznivé. Babiš celou dobu svého premiérování čelil podezření, že neoprávněně čerpal padesát milionů korun na svou farmu Čapí hnízdo. Obvinění se mu nepodařilo vyvrátit. Jinak řečeno, všechno nasvědčuje tomu, že účelově zneužil evropské dotace na svůj soukromý projekt. Důsledek? Brzo bude prezidentem.

Češi mu všechno prominuli. V posledních parlamentních volbách získal Babiš téměř třicet procent hlasů. Jen shodou okolností prohrál volby. To ale neznamená, že prezidentské volby nevyhraje. Naopak, zcela jistě je vyhraje. Až se přihlásí.

Proč vyhraje? Protože Češi nechtějí rozumět tomu, že Babiš kradl, manipuloval, nepřátelsky přebíral firmy. Zapomněli. Nebo spíš je jim to vlastně jedno. Že někdo krade? No a co. Kdo někdy něco nešlohnul. Babiš vyhraje, protože skvěle zvládá marketing.

Neviditelní kandidáti

Kde jsou ostatní oficiální kandidáti na prezidenta? Nejsou vidět. Generál Petr Pavel se sem tam objeví v televizi. Ale to je málo. Jaké je jeho téma? Kromě toho, že je válečný hrdina. Teď má válku na Ukrajině. Ale vojáky Češi obecně nemají v oblibě. Není to ani dvacet let, kdy jsme všichni prchali před povinnou základní službou a všude možně sháněli „modré knížky“. Ne, voják rozhodně nevyhraje prezidentské volby. Ačkoliv je Pavel charismatický chlap s hlubokým hlasem, nebude to stačit. Přestože mu Tipsport dává kurz na vítězství 2,05. Nejvyšší.

Kdo jsou další kandidáti? Většinou neviditelní lidé, které nikdo nezná. Kdo jsou Denisa Rohanová nebo Karel Diviš? Tomáš Březina, výrobce dlaždiček? Ten si jen udělá lacinou reklamu, bude na obálkách několika magazínů. Toť vše.

Je tu jediný lídr. Andrej Babiš. Ačkoliv ještě neoznámil kandidaturu, má u Tipsportu druhý nejvyšší kurz: 3,2. Ale nejde o kurz. Babiš prostě hraje svoji hru skvěle. Jistě, s podporou profesionálního marketingového týmu. Kdy Babiš oznámí kandidaturu? Předpokládám, že i tuto otázku má jeho marketingový štáb dobře promyšlenou, vzhledem k možnému dopadu na výsledek. Očekával bych podzim, až se na všechny ostatní kandidáty přes léto zapomene. Babiš pak ovládne všechny obálky časopisů a televizní pořady. Doteď je to jenom taková palebná příprava. Ovšem opět skvěle vyrobená.

Mistr kampaní

Nyní Babiš (respektive spíše jeho mediální alter ego Marek Prchal) reagoval na poznámku šéfky TOP 09 na sociálních sítích, zda bývalý premiér kdy podporoval matky samoživitelky. Babiš (Prchal) ji veřejně smáznul výčtem svých milionových příspěvků samoživitelkám. Ne, tenhle muž nemůže prohrát, protože vždycky ví, jak zvítězit.

Když dnes vykládá, že by vláda měla podporovat i chudé Čechy, a nejenom Ukrajince, opět přesně míří na terč. Je to lidská závist. Další chytře vymyšlený prostředek, jak se dostat k triumfu. Tahle mašina na vítězství, ať už jde o jakoukoliv disciplínu, nemá na trhu konkurenci.

Nejsmutnější na celé záležitosti je, že až Babiš nahradí na Hradě Mynáře a Nejedlého, bude to svým způsobem změna k lepšímu.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Žalobce navrhuje pro Babiše podmínku a peněžitý trest. Za dotační podvod je přitom sazba až 10 let vězení

Státní zástupce Jaroslav Šaroch navrhuje v obžalobě týkající se případu dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo pro bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) podmínku a peněžitý trest deset milionů korun, uvedl server Seznam Zprávy.

Přečíst článek

Bývalý premiér Andrej Babiš a exministryně financí Alena Schillerová

Babišova vláda se zaštiťovala bojem s pandemií. Utrácela ale jinde, upozorňuje NKÚ

Nejvyšší kontrolní úřad zjistil, že enormně rostly běžné výdaje, zatímco investice jen mírně. „Zásadní je to, že v České republice bezpochyby existuje prostor pro to, aby stát lépe zacházel s veřejnými penězi a neplýtval jimi,“ uvedla viceprezidentka NKÚ Zdeňka Horníková.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zleva místopředsedové Richard Brabec, Radek Vondráček, Alena Schillerová, předseda Andrej Babiš, první místopředseda Karel Havlíček a nový místopředseda Robert Králíček

ANO neochvějně dominuje předvolebním průzkumům, hnutí je na nejvyšších číslech od roku 2014

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala

Politický diář Jany Havligerové: Vláda neuhne a průzkumy bere s velkou rezervou

Přečíst článek
Andrej Babiš na tiskové konferenci, na které poblahopřál Petru Pavlovi k vítězství ve volbách.

Dalibor Martínek: Babiš si užívá čas v opozici. Nakupuje fabriky a čeká, co všechno vláda ještě pokazí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme