Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Orbán přihrává malou domů svému zeťovi. Spřízněný právník radí vládě s koupí letiště

Viktor Orbán
Profimedia
 ČTK

Maďarské vládě radí s nákupem budapešťského letiště právnická firma navázaná na zetě premiéra Viktora Orbána. Uvádějí to zdroje agentury Bloomberg, podle níž jde o další důkaz nejasné hranice mezi podnikáním a politikou v Maďarsku, které kritizuje Evropská unie.

Reklama

Budapešťské letiště Ference Liszta, dříve Budapešť Ferihegy, se rychle rozvíjí. Orbánova vláda se ho pokoušela získat už v roce 2021, ale na odkoupení firmy, jejíž hodnota včetně dluhu se odhaduje na 4,4 miliardy eur (108 miliard korun), neměla dost prostředků.

Podle zdrojů Bloombergu je nyní jedním z vládních poradců v chystané transakci také společnost Equilor, kterou nepřímo ovládá István Tiborcz, manžel Orbánovy nejstarší dcery. Equilor také radil Maďarsku při nákupu místní divize Vodafonu za 1,8 miliardy dolarů (zhruba 41 miliard korun), který stát dokončil letos.

Maďarsko se dohodlo s Rosatomem na harmonogramu rozšíření jaderné elektrárny

Maďaři se dohodli s Rusy na dostavbě jaderné elektrárny Paks

Maďarská vláda se dohodla s ruským koncernem Rosatom na časovém harmonogramu výstavby dvou nových bloků maďarské jaderné elektrárny Paks, uvedla agentura MTI. Maďarský ministr zahraničí a obchodu Péter Szijjártó společně s šéfem Rosatomu Alexejem Lichačovem uvedl, že nové bloky zahájí provoz na začátku příštího desetiletí.

Přečíst článek

Úplatkářství netolerujeme, hlásá Brusel

Pod kontrolou podnikatelů s úzkými obchodními vazbami na Orbána v Maďarsku skončila řada podniků, na jejichž nákupu se podílel stát. Jde o banky nebo telekomunikační firmy. Evropská unie loni Maďarsku pozastavila výplatu prostředků v přepočtu za více než 30 miliard dolarů (677 miliard korun) kvůli obavám z úplatkářství a o dodržování zásad právního státu.

Maďarsko se spojilo s francouzským infrastrukturním gigantem Vinci SA, který by letiště provozoval, a pracuje na zajištění financování mnohamiliardové akvizice, uvedl Bloomberg. Budapešť doufá, že se dohodu podaří uzavřít do Vánoc. Tento časový plán je možný, ale náročný, protože zbývá několik klíčových překážek, uvedly zdroje Bloombergu s tím, že plán by mohl být dotažen až v příštím roce.

Maďarský lídr Viktor Orbán

Zdeněk Pečený: Ekonomické trable v uherském ráji. Před Maďarskem už jsou i Rumuni

Maďarský lídr Viktor Orbán nadále potvrzuje svoji dominanci na tamní politické scéně. Ekonomicky ale jeho „království“ ztrácí. Nedávno ho předstihlo i Rumunsko.

Přečíst článek

Maďarský premiér Viktor Orbán

Orbán se dočkal. Brusel vyplatí Maďarsku část ze zmrazených miliard eur

Evropská komise je připravena uvolnit Maďarsku miliardy eur z fondů Evropské unie, které zmrazila kvůli pochybnostem ohledně dodržování zásad právního státu, uvedl list Financial Times. Komise podle těchto zdrojů hodlá do konce listopadu uvolnit zhruba 13 miliard eur (téměř 320 miliard korun), tedy více než polovinu zmrazené částky.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nový opoziční lídr Péter Magyar

Problémy pro Orbána? Maďarská opozice se nadechuje, na protivládní demonstraci přišly tisíce lidí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme