Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Orbán se dočkal. Brusel vyplatí Maďarsku část ze zmrazených miliard eur

Maďarský premiér Viktor Orbán
ČTK
 ČTK

Evropská komise je připravena uvolnit Maďarsku miliardy eur z fondů Evropské unie, které zmrazila kvůli pochybnostem ohledně dodržování zásad právního státu, uvedl list Financial Times. Komise podle těchto zdrojů hodlá do konce listopadu uvolnit zhruba 13 miliard eur (téměř 320 miliard korun), tedy více než polovinu zmrazené částky.

Reklama

Tento krok by podle listu mohl zajistit podporu Budapešti pro zvýšení rozpočtu EU a pro výraznou finanční pomoc Ukrajině. Uvolnění finančních prostředků zmrazených od loňského prosince by rovněž bylo vítězstvím pro maďarského premiéra Viktora Orbána, který slíbil, že nepřistoupí na zvýšení rozpočtu EU, dokud Maďarsko nezíská zpět přístup k financím z unijních fondů.

EU v prosinci zmrazilo 22 miliard eur z kohezních fondů určených pro Maďarsko, dokud maďarská vláda nesplní podmínky související s nezávislostí justice, akademickými svobodami, právy komunity LGBT+ a azylovým systémem. Maďarsko letos v květnu přijalo reformy soudnictví, které podle zdrojů Evropské komisi umožní více než polovinu zmrazených prostředků uvolnit.

Mluvčí Evropské komise Stefan De Keersmaecker uvedl, že Brusel koncem září požádal maďarskou vládou o vyjasnění některých podrobností týkajících se reforem. „Jakmile Maďarsko na tyto otázky odpoví, bude komise pokračovat v posuzování,“ dodal. Pokrok při obnovování přístupu Maďarska k penězům z unijních fondů přichází v době, kdy se Brusel snaží získat jednomyslnou podporu pro navýšení rozpočtu, které má zajistit zejména zajistit pokračování finanční pomoci Ukrajině, píše Financial Times.

Vítězství Fica ukazuje na únavu z války v regionu, ne obrat v politice

Ficovo vítězství jako obrat v politice? Nikoliv. Jde o únavu z války ve středoevropském regionu

Vítězství Roberta Fica, který v kampani před slovenskými parlamentními volbami prosazoval ukončení vojenské pomoci Kyjevu, ukazuje na plíživou nespokojenost s válkou na Ukrajině v regionu střední Evropy, tvrdí analýza agentury Reuters. Odborníci nicméně neočekávají zásadní zahraničněpolitický obrat Bratislavy.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin

Válka na prvním místě. Rusko na ní v příštím roce vyčlení téměř polovinu svého rozpočtu

Rusko v následujícím roce hodlá vyčlenit zhruba 40 procent ze svého rozpočtu na výdaje spojené s válkou, spočítal ruský investigativní portál Važnyje istorii. Podle něj to vyplývá z návrhu rozpočtu zveřejněného na webu dolní komory ruského parlamentu. Podotkl, že vinou tak vysokých výdajů na válku nutně přijdou zkrátka oblasti, které s ní nesouvisejí. Válku na Ukrajině vede Rusko už přes rok a půl.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Maďarský premiér Viktor Orbán

Nelichotivé prvenství Maďarska. Země má nejvyšší náklady na obsluhu dluhu v celé EU

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme