Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Maďaři se dohodli s Rusy na dostavbě jaderné elektrárny Paks

Maďarsko se dohodlo s Rosatomem na harmonogramu rozšíření jaderné elektrárny
ČTK
 ČTK

Maďarská vláda se dohodla s ruským koncernem Rosatom na časovém harmonogramu výstavby dvou nových bloků maďarské jaderné elektrárny Paks, uvedla agentura MTI. Maďarský ministr zahraničí a obchodu Péter Szijjártó společně s šéfem Rosatomu Alexejem Lichačovem uvedl, že nové bloky zahájí provoz na začátku příštího desetiletí.

Reklama

Maďarsko už v srpnu podepsalo s Ruskem upravenou stavební smlouvu o rozšíření elektrárny Paks, která ukončila přípravnou fázi projektu a otevřela cestu k zahájení stavebních prací. Rosatom je hlavním dodavatelem projektu. Szijjártó nicméně upozornil, že na projektu se podílí také 94 maďarských firem i některé podniky ze Spojených států, Německa, Francie, Švédska a Rakouska.

Neckarwestheim II

Německo dává sbohem jádru, může to nakonec zdražit elektřinu i v Česku

Německo v neděli po více než 60 letech výroby elektřiny z jádra vypíná své poslední jaderné elektrárny. V deset hodin dopoledne začne postupně vypínat elektrárnu Isar-2 u Mnichova. O zhruba 45 minut později bude tento zdroj automaticky odpojen ze sítě, až jeho výroba klesne na 30 procent instalovaného výkonu.

Přečíst článek

Lichačov uvedl, že Rosatom s ohledem na přísné požadavky a evropské předpisy pověřil řízením projektu své nejlepší odborníky. Připustil, že mezinárodní prostředí v současnosti není pro Rosatom nejpřátelštější, podnik však podle něj bude na projektu navzdory vnějším tlakům pracovat s maximálním nasazením. Zdůraznil také mezinárodní charakter projektu a uvedl, že počet zahraničních firem zapojených do výstavby se bude zvyšovat.

Žádná ideologie ani politika

Lichačov potvrdil, že nové bloky budou předány začátkem příštího desetiletí. Dodal, že bude rovněž zajištěna dodávka palivových tyčí pro dodatečnou kapacitu elektrárny. Uvedl také, že Rosatom je připraven v budoucnu s Maďarskem spolupracovat na jakýchkoliv projektech týkajících se jaderné energie. Ministr Szijjártó prohlásil, že zajištění dodávek energie není pro Maďarsko ideologickou ani politickou záležitostí, ale otázkou „fyzické reality“.

Spolupráce Maďarska a Ruska v energetice je v Evropské unii častým terčem kritiky. Maďarský premiér Viktor Orbán je dlouhodobě známý svými dobrými vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a opakovaně vyzývá ke zrušení sankcí, které EU na Rusko uvalila za jeho invazi na Ukrajinu. Maďarsko se navíc snaží pokračovat v dovozu ruského plynu i ropy.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme