Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Královská rodina Al Maktúmů vládne pohádkové Dubaji. Ale v Perském zálivu patří k těm chudším

Muhammad bin Rašíd Al Maktúm, také šejch Muhammad, je premiér a viceprezident Spojených arabských emirátů a emírem Dubaje.
President.gov.ua / Creative Commons / CC BY 4.0
Zdeněk Pečený

Ačkoliv je Dubaj, jeden ze sedmi emirátů tvořící společný stát, tím nejznámějším a nejtřpytivějším městem regionu, tamní vládnoucí rodina Al Maktúmů patří v regionu překvapivě k těm nejchudším. Nejbohatší je rod Saúdů, jehož majetek je pětkrát vyšší než HDP České republiky. Podívejte se na žebříček sestavený serverem newstream.cz.

Reklama

5. Dubaj

Rodina Al Maktúm, která vládne Dubaji, sice podle serveru The Richest vlastní jmění ve výši 18 miliard dolarů (asi 411 miliard korun), ale ve srovnání nejbohatších rodin Perského zálivu jí patří až páté místo. Majetek samotného šejka Muhammada bin Rašída Al Maktúma (na hlavním snímku) – vládce Dubaje a premiéra Spojených arabských emirátů – se odhaduje na čtyři až pět miliard dolarů, přičemž i to je jen hrubý odhad vycházející z několika zdrojů.

Zatímco Katar se potýká s obrovským kulturním střetem a logistikou akce, Dubaj (na snímku), relativně liberálnější městský stát, je zaplaven příznivci, kteří chtějí mít snadný přístup k pivu, levnějšímu ubytování a prostředí zvyklému na západní cestovní ruch více než muslimské Dauhá.

A vítězem fotbalového mistrovství světa v Kataru se stává... Dubaj

Konzervativní muslimský Katar si od fotbalového mistrovství světa slibuje vyšší prestiž, příliv turistů a peněz. Vítězem turnaje – alespoň co se týče zájmu turistů – je však nedaleká Dubaj ve Spojených arabských emirátech. Město i díky každodenní letecké kyvadlové dopravě přitahuje fotbalové fanoušky díky volnějším pravidlům pití alkoholu, levnějšímu a dostupnějšímu ubytování a mírnějšímu přístupu k menšinám, zatímco Katar je pro mimořádně tvrdý postup vůči homosexuálům terčem kritiky, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Muhammad bin Rašíd Al Maktúm je hlavou královské rodiny v Dubaji, která vybudovala v průběhu let mnohamiliardové impérium. Královská rodina své miliardy vydělala prostřednictvím řady investic, včetně společností Dubai Holdings a Darley Stud, což je největší chov dostihových koní na světě. Kromě těchto podniků vlastní rodina také velké množství luxusních nemovitostí po celém světě.

4. Abú Zabí

Ještě v létě se mělo za to, že vládnoucí rodina největšího ze Spojených arabských emirátů – Abú Zabí – Al Nahjánové, ovládá majetek za 150 miliard dolarů. Tento měsíc přišla agentura Bloomberg s aktualizovaným číslem – 300 miliard dolarů (zhruba sedm bilionů korun). Tento vývoj jen dokládá, že veřejná čísla majetku vladařů Blízkého východu jsou jen odhadem a skutečné číslo leží pravděpodobně ještě výše. I nová vyšší částka stačí pouze na čtvrté místo našeho žebříčku.

Novým patriarchou klanu se letos po smrti svého bratra Chalífy bin Zájida stal Muhammad bin Zájid Sultán Nahján, kterému se zkráceně říká MBZ a je prezidentem Spojených arabských emirátů.

Palm Jumeirah v Dubaji

Pohled na dubajskou Palmu z výšky bez nutnosti sedět v letadle

Nejvyšší budovu světa, dubajskou Burdž Chalífu, navštívil už leckdo. Na umělém souostroví Palm Džumeira se letos ve 54. patře otevřela poloprivátní vyhlídková terasa s výhledem na nejznámější člověkem vytvořené umělé ostrovy.

Přečíst článek

Ve Spojených arabských emirátech se nalézá asi šest procent prokázaných světových zásob ropy a zhruba 96 procent z emirátských zásob černého zlata se pak nachází přímo v emirátu Abú Zabí. Není proto žádným překvapením, že Al Nahjáné jsou bohatí. Nespoléhají však jen na příjmy z ropy, ale tyto zisky dále investují. Sázky na různé investice od Rihanniny řady spodního prádla přes fotbalový klub Manchester City až po SpaceX Elona Muska posunuly bohatství rodiny na nové úrovně.

3. Katar

Velká pozornost se v posledním měsíci upřela na Katar, kde právě vrcholí mistrovství světa ve fotbale. Cestovní ruch do konzervativního emirátu prozatím úplně nekvetl, to má šampionát změnit. Prozatím turisté pouze procházeli místním letištěm Hamad, které slouží jako přestupní hub pro tamní aerolinku Qatar Airways, většina cestujících zde ale pouze přestupuje.

Menší počty turistů se ale rozhodně negativně nepodepsalo na majetku místnch vládců. Malý stát se třemi miliony obyvatel, z nichž pouze 300 tisíc má katarské občanství, má ale po celém světě více investic, než by se mohlo zdát.

V Kataru začíná 20. listopadu fotbalové mistrovství světa, v mnoha ohledech unikátní.

Unikátní MS v Kataru: Nejdražší, první v muslimské i arabské zemi, v jediném městě – a pozor, téměř bez alkoholu

Po čtyřech letech se oči všech fotbalových fanoušků znovu upnou na fotbalový vrchol, mistrovství světa. Překvapivá volba padla před 12 lety na subtropický Katar, přičemž v mnoha ohledech bude šampionát unikátní. Mnohomiliardová show, která začíná v neděli, bude prvním mistrovstvím světa ve fotbale v arabském světě, prvním v konzervativní muslimské zemi, což obnáší i velmi přísná pravidla pro konzumaci alkoholu ze strany fanoušků a dalších, a prvním pořádaným v jediném městě a jeho okolí, v Dauhá, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Vládnoucí rodina Al Tháni investuje především prostřednictvím suverénního fondu Qatar Investment Authority (QIM), který na konci loňského roku držel majetek za 445 miliard dolarů. Katařani rádi investují do nemovitostí po celém světě. Mezi jejich investice patří londýnský mrakodrap Shard, obchodní dům Harrods a také newyorský Empire State Building. Členové královské rodiny – v čele s emírem Tamímem bin Hamad Al Tháním, jehož osobní majetek se odhaduje na dvě miliardy dolarů – mají zainvestováno také do banky Barclays, British Airways a automobilové společnosti Volkswagen.

Majetek rodiny se odhaduje na 335 miliard dolarů. Emír je ve svých 42 letech současným nejmladším vládnoucím monarchou na světě. Celkový počet členů katarské královské rodiny se odhaduje na osm tisíc.

2. Kuvajt

Rodina Sabáh vládne Kuvajtu od roku 1752 a ze všech vládnoucích rodin v regionu se drží nejvíce mimo zájem světových médií. Ví se ale o jejich obrovských investicích do akcií velkých amerických společností.

Nový britský král Karel III.

Monarchie ve světě chřadnou, těch pravých je jen čtrnáct. A Británie mezi nimi není

Smrt britské královny Alžběty II. a nástup na trůn jejího syna, nového krále Karla III. (dříve označovaného jako princ Charles), je připomínkou toho, že i když svět císařů, králů či velkovévodů mohl dávno pominout, v řadě zemí stále více či méně formálně vládnou dědiční panovníci. Svět monarchií ale v posledních desítkách let stále upadá a podle těch nejpřísnějších pravidel je těch pravých monarchií na světě pouze čtrnáct – a Británie mezi nimi již není od roku 1884, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Předpokládá se, že královská rodina má přibližně tisíc členů a v současné době ji vede emír Nawáf Al-Ahmad Al Sabáh, který nastoupil na trůn v roce 2020 po smrti nevlastního bratra Sabáha IV. Ahmad Al Sabáha. Hodnota majetku kuvajtské královské rodiny byla v roce 1991 odhadnuta na 90 miliard dolarů – ale jak hodnota jejich investic vzrostla, má dnes jejich majetek hodnotu přibližně 360 miliard dolarů.

1. Saúdská Arábie

Nepřekvapivým vítězem žebříčku je vládnoucí rodina Saúdské Arábie. Rod Saúdů tu vládne již od roku 1744 a dokonce po sobě pojmenoval celou zemi. Král Salmán se trůnu ujal v roce 2015 a jeho soukromý majetek se již před pár lety odhadoval na 18 miliard dolarů.

Radost saúdskoarabských fanoušků po výhře jejich týmu nad favorizovanou Argentinou na MS v Kataru 22. listopadu 2022.

Saúdové mají po výhře nad Argentinou státní svátek. Vzpruha pro vládní plány na méně ropy a více zábavy

Porážka favorizované Argentiny na fotbalovém mistrovství světa v Kataru bylo pro ropnou velmoc Saúdskou Arábii tak zásadní, že tamní vládci vyhlásili dnešek státním svátkem.

Přečíst článek

Vzhledem k tomu, že královi je téměř 87 let a podle mnohých zdrojů trpí demencí, považuje se za hlavní hybnou sílu rodiny korunní princ Muhammad bin Salmán. Princovo osobní jmění se odhaduje na tři miliardy dolarů.

Saúdská královská rodina má více než 15 tisíc členů. Rodina o sobě tvrdí, že má celkové jmění v hodnotě 1,4 bilionu dolarů, tedy zhruba osmdesátkrát více než vládci Dubaje. Je to také pětkrát více než je HDP Česka. Saúdské jmění je omračují i vzhledem k tomu, že podle společnosti BuyShares je celkový majetek deseti nejbohatších královských rodin 2,45 bilionu dolarů.

Ropná rafinérie

Ropné žně pokračují, Saudi Aramco vydělalo za tři měsíce bilion korun

Ropná společnost Saudi Aramco, kterou vlastní saúdskoarabský stát, zvýšila ve třetím čtvrtletí čistý zisk meziročně o 39 procent na 42,4 miliardy dolarů (přes bilion korun) a překonala odhady. Za dobrým výsledkem jsou vyšší ceny ropy i prodané objemy, uvedla firma.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Za vily v Dubaji platí kupci absurdní ceny. Je to otázka času, kdy se trh zhroutí

Přečíst článek
Ras Al Khaimah

Dubaji roste konkurence. V nejsevernějším emirátu se rodí Las Vegas Perského zálivu

Přečíst článek
V Dubaji se na trhu ocitl nejdražší dům v historii, zámek ve Style Versailles je na prodej za 204 milionů dolarů.

FOTOGALERIE: Nejdražší dům v Dubaji. Magnát jej prodává za miliardy, zdobí jej statisíce plátků zlata

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme