Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak být úspěšným investorem? Zásadní jsou tři věci, míní 99letý parťák Warrena Buffetta

Charlie Munger
ČTK
Dušan Kütner
duk

Miliardář Charlie Munger je desítky let nejbližším partnerem a pravou rukou kultovního investora a aktuálně pátého nejbohatšího obyvatele planety Warrena Buffetta. Nyní 99letý parťák o sedm let mladšího Buffetta se rozhodl podělit o své letité zkušenosti v dopise akcionářům mateřského podniku obou investičních lídrů Berkshire Hathaway před valnou hromadou firmy – a učinil tak s vtipem a moudrostí, uvedl deník The Wall Street Journal.

Reklama

1. Ochota se neustále učit

Pokud se chcete stát skvělým investorem, musíte se neustále učit,“ napsal akcionářům stále aktivní Munger, který doposud zastává pozici viceprezidenta Berkshire Hathaway. 

Pokud se chcete stát skvělým investorem, musíte se neustále učit,“ napsal akcionářům viceprezident Berkshire Hathaway Charlie Munger.

Warren a já se nezaměřujeme na pěnu dní na trhu. Hledáme dobré, dlouhodobé investice a tvrdohlavě je držíme po dlouhou dobu,“ dodal.

2. Trpělivost až tvrdohlavost

A tvrdohlaví Munger s Buffettem skutečně jsou, podotkl The Wall Street Journal a jeho server MarketWatch. Berkshire ve svém portfoliu drží akcie Coca-Coly již 35 let a je největším investorem nadnárodní nápojářské společnosti. Mezi další dlouhodobé podíly firmy patří akcie platební společnosti American Express, poradenského giganta Moody's a pojišťovny Globe Life.

Warren Buffett

Sázka na čipy. Buffett zcela výjimečně investoval miliardy do technologické firmy

Americká investiční společnost Berkshire Hathaway koupila za více než 4,1 miliardy dolarů (96 miliard korun) podíl v tchajwanském výrobci čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). Uvedla to agentura Reuters, která se odvolává na sdělení firmy pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). Konglomerát investora a miliardáře Warrena Buffetta jen zřídka nakupuje cenné papíry technologických firem.

Přečíst článek

„Každý investor musí být trpělivý ve světě plném ‚pošetilých hráčů’, pokud chce být úspěšný. A trpělivosti se lze naučit. Udržet pozornost a schopnost soustředit se na jednu věc po dlouhou dobu je obrovská výhoda,“ radí Munger.

3. Otevřenost změnám

Buffett a Munger ve svých 92, respektive 99 letech tvrdí, že jsou stále otevření změnám. „Když se změní svět, musíte se změnit vy,“ podotýká Munger.

Když se svět změní, musíte se změnit také,“ míní Munger.

„Warren a já jsme například nenáviděli po celá desetiletí železniční akcie. Ale svět se změnil a nakonec mají Spojené státy čtyři obrovské železnice, které jsou životně důležité pro americkou ekonomiku,” napsal. „Změnu jsme pochopili pomalu – ale lépe pozdě než nikdy," uvedl.

Warren Buffett

Kdo zaplatil za oběd s Warrenem Buffettem 19 milionů dolarů?

Charitativní aukce, v níž se dražil oběd s americkým investorem a filantropem Warrenem Buffettem, vynesla rekordní částku. Ta poputuje do rukou sanfranciské charitativní organizace Glide, upozornila agentura Reuters.

Přečíst článek

Berkshire tak nyní vlastní sto procent železniční společnosti Burlington Northern Railway, kterou koupila v roce 2009.

4. Obezřetnost

Munger tvrdí, že ani investicím zcela oddaný člověk nemůže mít vždy pravdu. „Při investování neexistuje nic takového jako stoprocentní jistota,“ varoval akcionáře. 

Nejbohatší Američané kvůli pádu akcií přišli o miliardy. Na charitu ale poslali více než dřív.

Nejbohatší Američané kvůli pádu akcií přišli o miliardy. Na charitu ale poslali více než dřív

Pětadvacet nejbohatších filantropů Spojených států loni přišlo zejména kvůli propadu akciových trhů o desítky miliard dolarů. To jim však nevadilo, aby na charitu poslali 27 miliard dolarů, nejvíce za několik posledních let, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

„Použití pákového efektu je nebezpečné. Řetězec nádherných čísel krát nula se bude vždy rovnat nule. Nepočítejte s tím, že na stejné věci zbohatnete dvakrát,“ dodal místopředseda představenstva Berkshire Hathaway, která ve čtvrtém čtvrtletí vykázala osmiprocentní pokles provozního zisku na 6,7 ​​miliardy dolarů po zdanění. Důvodem byl pokles zisku v železničním byznysu a oslabení amerického dolaru.

Munger také pronesl několik vzletných slov o své budoucnosti. „Všechno, co chci vědět, je, kde budu umírat, takže tam nikdy nepůjdu.” S tím souvisí i myšlenka týkající se celoživotních cílů. „Na začátku profesní dráhy si napište nekrolog, jak byste si jej představovali – a pak se podle toho chovejte,“ poznamenal.

Jeff Bezos, zakladatel internetového gigantu Amazon

Bezos jde ve stopách Gatese i Buffetta. Rozdá většinu svého majetku

Zakladatel Amazonu a miliardář Jeff Bezos řekl CNN, že chce většinu svého jmění do konce života rozdat na boj s klimatickou změnou a podporu lidí, kteří mohou „sjednotit lidstvo v hlubokém sociálním a politickém rozkolu”. Agentura Bloomberg Bezosovo jmění nyní odhaduje na 124 miliard dolarů (asi 2,92 bilionu korun).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Americký dolar

Gangy ze Severní Makedonie okrádají důvěřivé Američany. V hlavní roli je Trump

Přečíst článek
Čech vede snahu vlivných investorů vybudovat v Kalifornii "město snů"

V Silicon Valley vznikají plány na „město snů“, skupinu vlivných investorů vede Čech

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme