Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Gangy ze Severní Makedonie okrádají důvěřivé Američany. V hlavní roli je Trump

Americký dolar
iStock
 ČTK

Loni v září si 86letá Ann Brattonová myslela, že narazila na životní investici. Reklama na jednom ze šifrovaných kanálů aplikace Telegram, ke které se důchodkyně z oblasti Nashvillu připojila, nabízela takzvané Trumpovy karty - podobné debetním - s podobiznou miliardáře a exprezidenta Donalda Trumpa, přičemž na každé mělo být „přednabito“ 200 tisíc dolarů, napsala stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL).

Reklama

Po letech vyhazování desítek tisíc dolarů za sběratelské bankovky, mince a další Trumpovy memorabilie si spočítala, že takto může vydělat celé jmění. Netušila však, že za nabídkou karet s názvem Trump Collection stojí neprůhledná skupina internetových prodejců odkudsi z Balkánu, vzdáleného 8500 kilometrů. Zdá se, že republikánský uchazeč o prezidentskou nominaci ani žádná z jeho organizací nemají s výrobci, platformami ani prodejci nic společného.

Upadající průmyslové město Veles v Severní Makedonii je již nějakou dobu nechvalně známé jako domov podvodníků, kteří zpeněžují Trumpovu popularitu ve Spojených státech i po celém světě. Je zde veřejným tajemstvím, že překvapivě úspěšný průmysl digitálních dezinformací a falešných zpráv, který v tomto městě vznikl společně s Trumpovým politickým vzestupem, pomohl položit základy nového prosperujícího podnikání s falešným zbožím prodávaným prostřednictvím šifrovaných kanálů konzervativcům a „vlastencům“ za oceánem.

Místní úřady přiznávají, že pachatelé zřejmě dosahují obrovských zisků tím, že se jim daří přesvědčovat Trumpovy přívržence ve Spojených státech, že návrat 45. prezidenta USA k moci zajistí držitelům padělaného zboží obrovské zisky.

Kryptoměna bitcoin

Lukáš Kovanda: Bitcoin za 100 tisíc dolarů začíná vypadat dosažitelně

Bitcoin za 100 tisíc dolarů nyní vypadá mnohem dosažitelněji konstatuje agentura Bloomberg s odvoláním na nejnovější dění na opčním trhu. Pohyby ceny kryptoměny ovlivňují patrně i vývoj akcií technologických firem typu Nvidie, píše ve svém komentáři hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

„Věřím v prezidenta Trumpa a myslím si, že je čestný. Věřila jsem, že investuji do budoucnosti,“ řekla Brattonová o svém sedm let trvajícím rozhazování peněz za kvazibankovky, žetony, mince a nejnověji i falešné debetní karty. „Už si ani nepamatuji, kde se to všechno inzerovalo,“ dodala s tím, že celkově utratila „hodně přes 30 tisíc dolarů“.

Balkánská služba RFE/RL během měsíců pátrání identifikovala 69 osob, které zveřejňovaly nabídky těchto falešných karet, přičemž digitální stopa dvou třetin z nich vedla právě do Velesu. Skutečný počet prodejců, kteří takovéto zboží nabízeli nepozorným zákazníkům, je však pravděpodobně mnohem vyšší.

Veles a jeho zhruba 45 tisíc obyvatel se stal synonymem oportunismu kolem Trumpova hnutí před prezidentskými volbami v USA v roce 2016, kdy zde vzniklo více než 100 politicky zaměřených webových stránek šířících falešné zprávy a výzvy ohledně ožehavých témat kampaně. Stránky využívaly obsah ze zuřivých stranických diskusí a inzerovaly jej prostřednictvím facebooku, čímž dosahovaly milionů zobrazení měsíčně.

Příslušné orgány ve Spojených státech - FBI a Federální obchodní komise - ani v Severní Makedonii zatím na klamavé reklamy nijak zjevně nereagovaly. RFE/RL zaslala Trumpově kampani dotazy k takzvaným Trumpovým kartám, ale nedostala odpověď.

Pozdně barokní fontána di Trevi v Římě

Na dně slavné římské kašny se válí více než milion eur, půjdou na charitu

Miliony turistů při návštěvě Říma dojdou i k pozdně barokní fontáně di Trevi. Mnozí z nich do ní vhodí minci, což jim podle různých pověstí splní přání, přinese lásku nebo je přivede zpět do „věčného města“. Kilogramy mincí pak vyloví správa města a prostředky jdou na potraviny pro nemajetné, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Jak funguje podvodné schéma, které využívá mimo jiné falešné snímky celebrit s těmito produkty? Pozoruhodně jednoduše: podle inzerátu uzpůsobeného americkému čtenáři se výrobky s Trumpovým vyobrazením, ať už mince, nálepky či známky, v budoucnu stanou platidlem a nabudou milionových hodnot, jakmile se Trump opět dostane k moci. O podobných schématech z dřívějších let v posledních letech informovala také americká média.

Na Velesu jsou podle jeho starosty Marka Koleva stále vidět známky krachu průmyslu v 90. letech, mnoho lidí tehdy přišlo o práci. „Někteří mladí lidé našli způsob, jak si rychle vydělat slušné finanční prostředky, ale nyní vidím, že stejnou cestou jdou i další generace mladých lidí,“ řekl Kolev. Přiznal, že prodej „nějakých trumpovských výrobků“, který může být „legální i nelegální“, je zde veřejným tajemstvím. K tomu, aby mohla být věc předána policii, ale podle něj chybí důkazy.

Městem se podle Koleva prohánějí luxusní auta, která mají nalákat další lidi k tomuto pochybnému podnikání. „Nemůžete někoho nutit, aby pracoval a postupoval krok za krokem, když někdo v jeho věku vydělal přes noc půl milionu eur, milion nebo dva miliony eur,“ řekl starosta. „Vidíte ho v Dubaji na jachtě - jak můžete jeho vrstevníka nutit, aby se stal inženýrem a pracoval za průměrný plat v místní továrně?“

Podle údajů severomakedonského finančního úřadu nahlásilo za poslední dva roky 98 osob z Velesu a okolí mladších 35 let příjmy ze Spojených států v celkové výši přibližně 11 milionů dolarů. Většina z nich údajně pocházela z marketingu a internetových služeb.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Martin Pleštil: Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme