Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Harvard Business Review: Před odjezdem na dovolenou si nastavte hranice

Harvard Business Review: Před odjezdem na dovolenou si nastavte hranice
iStock

Kultura je v některých firmách taková, že nedovoluje lidem – hlavně na vyšších pozicích – se úplně odpojit od práce ani na dovolené. To vede ke snížení produktivity i riziku vyhoření. Jak si užít dovolenou profesionálním způsobem? Radí kariérní koučka a autorka Marlo Lyons v článku Harvard Business Review (HBR). Newstream.cz bude články z HBR na základě licence přinášet pravidelně.

Reklama

Můj klient Steve si nevzal opravdovou dovolenou více než deset let. Ano, cestoval s rodinou. Ale jako šéf provozu měl vždy pocit, že musí zůstat v kontaktu s firmou, protože ho nevyhnutelně něco napadne, zatímco bude ležet na lehátku někde daleko od kanceláře.

Odpojit se, nebo vyhořet

Každé ráno a večer tedy kontroloval e-maily, podle potřeby vyřizoval telefonáty a svou „dovolenou" přizpůsoboval práci – tedy dokud nevyhořel. „Vrátil jsem se na stejný běžící pás, aniž bych se dobíjel. S každou další vynechanou dovolenou mi klesala hladina energie a pak jsem se dostal na úplné dno." Všiml si, že sotva vstává z postele, děsí se pondělních rán a nemá trpělivost s dětmi. „Nelíbilo se mi, kým jsem se stal a jak se chovám k rodině nebo v práci."

Politika

Harvard Business Review: Mají se firmy vměšovat do politiky? Kdy a jak?

Jedinou společenskou odpovědností firem je zvyšovat zisky, napsal kdysi vlivný ekonom Milton Friedman. Platí to i dnes? Vodítko, jak přistoupit ke odpovědnosti firem, nabízí takzvané Erbovy principy, zamýšlí se akademik Ed Dolan v článku pro Harvard Business Review (HBR). Newstream.cz bude články z HBR na základě licence přinášet pravidelně.

Přečíst článek

Odpojit se od práce na dovolené zní mnohem snadněji, než ve skutečnosti je. Kultura některých společností od vás může očekávat, že zůstanete v kontaktu, budete odpovídat na e-maily nebo se účastnit schůzek, aby podnikání jelo dál.

Přesto výzkum a komentář založený na sto let starých poznatcích ukazuje, že mít dovolenou  stejně jako úplné odpojení od práce  je zásadní pro snížení rizika vyhoření, zvýšení energie a zapojení a zlepšení celkového zdraví a pohody, což zase povede k konzistentnější produktivitě. Jak se tedy během dovolené odpoutat od práce, abyste dosáhli všech těchto výhod?

Zde je pět tipů, jak nastavit pevné hranice profesionálním způsobem:

  • Udělejte plán 

Jakmile bude vaše dovolená schválena, ujasněte si se svým nadřízeným, že během volna nebudete k dispozici. Nemusíte se dělit o to, kam jedete nebo co děláte, ale místo toho vysvětlit, jak volno prospěje firmě po vašem návratu. Umožní vám například energie, kterou získáte odpojením, vyčistit si hlavu, abyste se mohli lépe soustředit na velký nadcházející projekt?

Vaše konverzace by také měla obsahovat plán pro vašeho manažera nebo kolegy, jak pokrýt vaši nepřítomnost. Připravte si tento plán v dokumentu, zvláště, pokud jedete na dlouhou dovolenou. Kdo je nouzový kontakt pro které problémy? Kdo zajistí, že všechny dodávky budou dokončeny? Zeptejte se svého manažera, jestli nepotřebuje něco jiného, ​​než co jste připravili. Čím více s nimi budete při přípravě na dovolenou spolupracovat, tím méně budou kolegové stresovaní ohledně pokrytí – a tím spíše si pak budete užívat volno bez přerušení.

  • Volno v kalendáři 

Možná jste si dovolenou nahlásili do firemního systému sledování, ale váš nadřízený si nebude pamatovat, že máte dovolenou o několik týdnů nebo měsíců později. A vaši partneři napříč obory se nedozvědí, že jste mimo kancelář, dokud se jim váš automatický odpovídač neozve, když se vás pokusí kontaktovat.

Jakmile je tedy vaše dovolená schválena, pošlete svému manažerovi, členům týmu a mezifunkčním partnerům „celodenní" pozvánku, ve které bude napsáno: „[Vaše jméno] OoO - nedostupný". To jim umožní připravit se na to, že nebudete k zastižení, a sdělit jim případné potřeby ještě před vaším odjezdem.

  • Zašlete předem oznámení na pravidelné porady

Neodmítejte jen stálé schůzky v týdnu vaší dovolené. Pošlete e-maily, aby lidé, kteří tyto schůzky pořádají, věděli, že tam nebudete, a zeptejte se, zda od vás něco nepotřebují, než odjedete. Ukážete tím, že jste vůči svým partnerům odpovědní, a dává vám to příležitost informovat je, že nebudete k dispozici ani přítomni.

Pokud je schůzka přes Zoom, Microsoft Teams nebo jinou komunikační platformu, požádejte kolegu, aby schůzku nahrál, pokud budete informace potřebovat, až se vrátíte. Pokud je schůzka osobní, požádejte kolegu, aby vám poslal poznámky a zvýraznil všechny oblasti, které budete muset řešit, až se vrátíte.

  • Maximalizujte své oznámení mimo kancelář 

Většina lidí nemůže opustit svou práci a nenechat někoho jiného převzít jejich práci nebo reagovat na nouzové situace. Je důležité, abyste ve své automatické odpovědi mimo kancelář měli jasno, kdo bude k dispozici ve vaší nepřítomnosti. Ujistěte se, že formulace je pevná, ale profesionální.

Pokud budete ve formulaci mírní, jako když říkáte, že budete „pomalu reagovat“, vaši kolegové budou očekávat, že odpovíte. V oznámení o nepřítomnosti by mělo být uvedeno, že nebudete mít přístup k e-mailu a nebudete k zastižení, dokud se nevrátíte dne [X].

Domluvte se se svým manažerem ohledně toho, kdo by měl být kontaktován v případě nouze a kdo bude vyřizovat další důležité, ale nenaléhavé dotazy. Uveďte kontaktní údaje každé osoby, která bude vaším jménem odpovídat na jakékoli dotazy, když budete pryč. A pokud používáte komunikační kanál, jako je Slack, Zoom chat nebo Microsoft Teams chat, uveďte stejné informace o svém stavu také tam.

  • Pošlete poslední oznámení 

Týden před dovolenou pošlete e-mail svému manažerovi, členům týmu a všem zainteresovaným stranám, abyste je informovali, kdy budete na dovolené a kdy se vrátíte. Připomeňte jim, že budete nedostupní a nebudete odpovídat na e-maily ani hovory. Pokud je to nutné, upozorněte je na to, kde mohou najít informace, které mohou potřebovat, a kdo bude reagovat během vaší nepřítomnosti.

Tento typ připomenutí prokazuje vaši proaktivní profesionalitu a pochopení, že byznys pokračuje, i když jste pryč. Pomůže to také snížit objem všech neřešených problémů, se kterými se budete potýkat, až se vrátíte.

A co Steve?

Kolegové vás budou respektovat za to, že jste si na dovolené stanovili jasné hranice a že jste proaktivní, abyste zajistili, že firmu nenecháte ve štychu. A co je nejdůležitější, jakmile nastavíte hranice, ujistěte se, že je dodržujete! Nečtěte texty ani e-maily, protože jakmile otevřete pracovní dveře, je téměř nemožné je znovu zavřít.

Pokud jde o Steva, zavedl tyto tipy a minulý měsíc si vzal týden, který strávil se svými dětmi – a neodpověděl na jediný e-mail, nezavolal ani se nezúčastnil jediné schůzky. Úplné odpojení znamenalo obrovský rozdíl v jeho energii a angažovanosti nejen v práci, ale také v jeho domácím životě.

„Vrátil jsem se svěží, připraven řešit cokoli – dokonce i seznam úkolů doma. A co je důležitější, moje děti mi řekly, že si čas se mnou užily víc, protože jsem se dokázal opravdu bavit.“ Vtipkuje, že je oficiálně reformovaný workoholik a že tento stav má nepřehlédnutelné výhody. Co je na jeho seznamu úkolů nyní? Plánování letní dovolené, kde se může zase úplně odpojit.

Autorka Marlo Lyons je certifikovaná kariérní koučka a stratég, manažerka lidských zdrojů a autorka knihy „Wanted – A New Career: The Definitive Playbook for Transitioning to a New Career or Finding Your Dream Job.”

© Harvard Business Review. Distributed by The New York Times Licensing Group. 

Syndrom vyhoření. Jde o depresivní stav, nebo samostatný fenomén? Vědci se neshodnou

Dvě relativně známé světové političky nedávno oznámily, že odstupují z funkce, a to z důvodů, které se dají vysvětlit syndromem vyhoření. Jeho případů ostatně přibylo v době covidové pandemie na mnoha pracovištích. Vědci se o podstatě tohoto fenoménu přou, ale naštěstí nabízejí rady, jak se mu dá vyhnout. Pilulku proti němu však nemají.

Přečíst článek

Biohacking (ilustrační foto)

Biohacking: Trend, jak „žít věčně" podle miliardářů. Dozvíte se v obsáhlém seriálu

Co to je biohacking? Nový lifestyle, který zahrnuje metody, jak si „vytunit" tělo a mozek, jak co nejzdravěji, nejefektivněji a nejlépe fungovat a žít. Seriál Biohacking na newstream.cz každý týden představuje nejzajímavější „hacky." Níže najdete odkazy na jednotlivé již vydané díly.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Podnikatel, přemýšlení

Těžká hlava škodí. Jak skoncovat s přílišným přemýšlením

Přečíst článek
Vězení, vězeň

Pořád chybí lidi, ale: Má firma zaměstnat člověka, co byl ve vězení?

Přečíst článek
Osobní značka, kariéra

Tradiční kariéra skončila. Co teď s ní?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme