Reklama

Génius, nebo šílenec? Kanye West je hvězdou Netflixu a nabízí revoluční přehrávač hudby

Kanye West
ČTK/AP
Stanislav Šulc

Jen málo lidí pomohlo proměnit hudební branži jako Kanye West. Kdysi hitmaker pro slavnější kolegy se v polovině nultých let rozhodl sám vyjít s kůží na trh a od té doby vydal desítku alb, které zbořily hitparády, dostaly se mezi nejlepší nahrávky všech dob. A sám West se stal globální celebritou, prodal přes 160 milionů desek a vydělal miliardy dolarů. Překvapivě nikoli hudbou, ale teniskami.

Reklama

Kanye West se v současnosti stává hvězdou a velkým lákadlem největší videotéky světa – Netflixu. Dokumentárný trilogie Jeen-yuhs (čti džínyjs, tedy výraz, kterým se Kanye sám rád častuje, až se z toho stal popkulturní vtípek) sleduje Westovu cestu z Chicaga až na vrchol světa, na němž je v podstatě od roku 2004, kdy vyšel legendární Westův debut College Dropout s kultovním trackem Jesus Walks.

West zároveň chystá vydání pokračování svého loňského alba Donda, přičemž „dvojka“ nebude k mání v běžné distribuci, ale výlučně jako bonus k Westově nové hračce, kterou je hudební přehrávač Stem Player umožňující svému vlastníkovi v reálném čase vytvářet remixy svých oblíbených písní a všemožně je upravovat. Pokud si tak budete chtít pustit Donda 2 legálně, vyjde vás to na zhruba 230 dolarů.

Z nuly na vrchol? Téměř okamžitě

Ačkoli to vypadá jako přímočará trajektorie odnikud do čela hitparád, Westova kariéra byla daleko delší a provázely jí projevy skutečného génia již v samých protozačátcích. Ostatně básně začal malý Kanye psát v pěti letech, od třetí třídy projevoval mimořádný muzikální talent a také vizuální cit. V deseti letech musel se svou matkou, profesorkou angličtiny, na pobyt do Číny, kde byl jediným zahraničním studentem, ale neměl s tím nejmenší problém, naopak místní jazyk se naučil velmi rychle, ačkoli z něj zase skoro všechno zapomněl.

Bruce Springsteen

Top 10 nejvýdělečnějších muzikantů 2021: Springsteen, Jay-Z, Simon či West

Doba covidová loni přála některým oborům, jako třeba internetovému prodeji či výrobcům čipů, ale překvapivě mezi dotyčnými obory je i showbyznys. Ačkoli pandemická opatření pro většinu muzikantů znamenala nemožnost vyjet na světové turné, přesto mnozí z nich vydělali desítky až stovky milionů dolarů. Žebříčku deseti nejvíce vydělávajících muzikantů, který zveřejnil časopis Rolling Stone, vévodí nestárnoucí rocker Bruce Springsteen.

Přečíst článek

Ale to byla jen předehra. Kanye West již v sedmé třídě skládal vlastní muziku a prodával ji dalším mladým umělcům. První vlastní skladbu složil, napsal a nahrál v pouhých 13 letech. Peníze mu na to dala matka Donda, jejíž odkaz později Kanye vložil do jména své kreativní společnosti DONDA a také zmíněné loňské gospelovo-hiphopové nahrávky.

Na konci devadesátých let se West nejprve pokoušel prorazit s dalšími chicagskými rappery a producenty, a byl dokonce i členem jedné zcela zapomenuté kapely. Postupně si vydobýval solidní věhlas, ale povětšinou makal na ostatní. Nejvýraznějším úspěchem se stala spolupráce s Foxy Brown na jejím druhém albu, které uspělo v hitparádách.

Hlavní scéna festivalu Hip-hop kemp v Hradci Králové.

Pořadatel uznávaného Hip Hop Kempu je v konkurzu, dluží čtyři miliony

Pořadatel jednoho z největších a nejuznávanějších tuzemských festivalů Hip Hop Kemp v Hradci Králové, společnost Festivalpark Production, skončil v konkurzu. Neustál tlak proticovidových opatření, kvůli kterým se festival v posledních dvou letech nekonal. Firma proto v prosinci požádala soud o prohlášení konkurzu a ten mu nyní vyhověl. Organizátor přehlídky aktuálně dluží třinácti věřitelům 3,77 milionu korun, vyplývá z insolvenčního rejstříku. Další věřitelé mají dva měsíce na to své pohledávky přihlásit.

Přečíst článek

Producent Jaye-Z

Průlom nastal v roce 2000, kdy po něm sáhla nahrávací společnost Roc-A-Fella Records, která vydávala největší jména tehdejší doby včetně rappera Jaye-Z či zpěvačky Alicie Keys. A právě spolupráce na desce Blueprint rappera Jaye-Z z roku 2001 se stala zásadním bodem Westovy kariéry. Deska je i díky jeho vkladu považována za jednu z nejdůležitějších hiphopových desek všech dob a byla zároveň známkou toho, že devadesátá léta plná gangsta rapu jsou definitivně pryč. West měl v této proměně žánru, který se postupně z ulic a klubů dral do velkých arén, sehrát zásadní roli.

Navzdory tomu, co se dnes o Westovi říká a jak excentricky a egomaniakálně umí působit, v této fázi kariéry mu vyhovovalo být pověstným „mužem v pozadí“, který dělá velké věci, ale smetanu v podobě slávy slízávají jiní. To se však začne měnit.

Supreme

Móda ulice za miliardy. Mikina za tisíce eur je taky výnosná investice

Když se prochází londýnským obchodním domem Selfridges nebo Dubai Mall ve Spojených arabských emirátech, upoutá Středoevropana na první pohled jedna zvláštnost: velká část lidí, kteří nakupují v těchto top obchoďácích světa, nosí teplákové soupravy a tenisky. Jde často o produkty slavných fashion brandů jako Gucci či Louis Vuitton. Svět se mění a ani svět módy nezůstává na místě. Proměnil se, nabízí oblečení ulice. Proč se tak stalo, kolik stojí třeba takové tenisky Gucci a lze na tom i nějak vydělat?

Přečíst článek

West startuje s College Dropout

Výrazně to ovlivnila dopravní nehoda, kterou West způsobil 23. října roku 2002, kdy jel pozdě ze studia a usnul. Při nehodě si rozdrtil čelist, řidič protijedoucího vozu měl zlámané obě nohy. Tuto zkušenost později West promítl do své debutové sólo nahrávky, kterou se stala deska College Dropout.

Když deska konečně vyšla, stala se senzací. Westův hudební přístup byl zcela jiný, než posluchači od hip hopu očekávali. Využíval daleko melodičtějších linek, samploval zrychlené staré swingové skladby, neváhal využívat smyčců. Navíc jeho rap byl jemnější než u tehdejších hvězd typu Jaye-Z. Jen v USA se prodalo více než 3 miliony kusů desky, The College Dropout bylo mnoha médii označeno za desku roku a skladba Jesus Walks se stala absolutním megahitem.

Do roku 2009 následovaly další vyvedené desky, které se mimořádně prodávaly. A právě kolem tohoto roku se Westova kariéra láme a z talentovaného muzikanta se stává v dobrém slova smyslu monstrum, které je všude a vydělává nejvíc peněz ze všech. Ale také je ochotno pro slávu dělat i poměrně nepochopitelné a skandální věci.

Bruce Springsteen

Springsteen, Dylan, Simon či Young. Rok, kdy rockové hvězdy prodaly svou tvorbu

Jeden z nejvíce oceňovaných rockových písničkářů Bruce Springsteen prodal katalog svých písní hudebnímu vydavatelství Sony Music. Oznámila to vydavatelská společnost. Cena činí odhadem půl miliardy dolarů (asi 11,1 miliardy korun), firma ji nekomentovala. Dvacetinásobný držitel Grammy se ke konci roku po Bobu Dylanovi, Neilu Youngovi, Paulu Simonovi či Tině Turner stal další z hudebních ikon, která k prodeji práv na své celoživotní dílo přistoupila. Důvod je podle analytiků prostý – daně.

Přečíst článek

Temné fantazie monstra Kanye Westa

Proslulým se stal skandál při udílení cen MTV Music Video Awards v roce 2009, kdy Kanye West sebral mikrofon oceněné Taylor Swiftové a pořvával, že si cenu nezasloužila a zvítězit měla Beyoncé. Co nejprve vypadalo jako zábavná vsuvka, přerostlo postupně v ohromný konflikt na celé showbyznysové scéně, přineslo několik zrušených turné, velké animozity a spoustu výhružek.

West navíc v reakci i na tuto událost natočil své suverénně nejlepší album My Beautiful Dark Twisted Fantasy. Ke spolupráci si přizval řadu svých tradičních spolupracovníků, ale také některé vycházející hvězdy (Nicky Minaj) či tvůrce z úplně jiných žánrových vod (Bon Iver). Výsledek je obdivuhodná kompilace hitů bez jediného slabšího místa a vytvoření hip hopu pro velké arény, o což se West celou svou kariéru snažil.

Virtuální NFT kapela Kingship

Universal Music jde na NFT trh s virtuální kapelou čtyř znuděných lidoopů

K rapidně rozvíjejícímu se digitálnímu trhu NFT (zkratka pro Non-Fungible Token), na který se začaly upírat aktivity i některých umělců, se rozhodla vstoupit největší hudební nahrávací společnost Universal Music. Ve spolupráci se sběratelem vytvořila virtuální kapelu Kingship, jejímiž členy jsou tři znudění lidoopi a jedna zmutovaná opice. A ne ledasjaké – jsou to animovaní členové sbírky NFT známé jako Bored Ape Yacht Club obsahující 10 tisíc lidoopích postaviček. Jedna z nich byla přitom na aukci v Sotheby´s nedávno prodána za úctyhodných 3,4 milionu dolarů.

Přečíst článek

Hudební kritici i posluchači z celého světa ocenili. Westovo album bylo téměř unisono vyhlášeno deskou roku (paradoxně na Grammy za album roku nebylo ani nominováno, což dnes však působí směšně vůči americké hudební akademii, nikoli vůči kvalitám desky) a West se vrátil na trajektorii vedoucí na globální hudební trůn, kterou si trochu pokazil skandálem na MTV Music Video Awards.

Je paradoxní, že Kanye West jako muzikant se od této chvíle věnuje mnohem ambicióznějším projektům, které jsou daleko více pro hudební fajnšmekry než pro jeho původní publikum. Album Yeezus se i tak stalo hitem, a právě s ním končí i éra, kdy s Westem spolupracoval český choreograf Yemi A.D.

Kanye West patří k nejúspěšnějším interpretům všech dob a jeho alb se po celém světě prodalo přes 160 milionů kusů (ačkoli velká část prodejů z toho již byla realizována v podobě digitální hudby). Přesto Kanye West je ještě úspěšnější jako byznysman.

Netflix, ilustrační foto

Analýza: Big Tech firmy chtějí do herního průmyslu. Zatím jim to moc nejde

Netflix koupil první herní studio a Amazon konečně vydal svou očekávanou onlinovku Nový svět. Naplní se konečně predikce, že Big Tech firmy začnou vydělávat na herní branži?

Přečíst článek

Miliardy díky teniskám

West se stal dokonalou ukázkou úspěchu v éře takzvané ekonomie pozornosti. Podle této teorie je sociální kapitál a všeobecná známost základem komerčního úspěchu, jak dokazují celebrity typu Paris Hiltonové, nejrůznějších influencerů na sociálních sítích… a samozřejmě také duo Kim Kardashian a Kanye West, kteří dlouho tvořili manželský pár, ale přednedávnem se rozešli.

A jak tedy Kanye zbohatnul díky pozornosti na něj upřené? Předně dál pokračoval v kariéře úspěšného producenta, který pomohl k velké kariéře umělcům, jako je John Legend. Dále vytvořil centrum DONDA, které vytváří nejmodernější kreativní obsah.

Paris Hilton

Kontroverzní diva Paris Hilton hlásí návrat. Je světovým guru v NFT

Celebrita, která „nikdy nic neuměla“, opět prokázala skvělý cit pro budoucí byznys. Do segmentu non-fungible tokenů nastoupila již v roce 2017 a v současnosti patří k lídrům na trhu s digitálními obrázky. Části její sbírky se prodávají na nejprestižnějších aukcích světa. 

Přečíst článek

Nejdůležitější se pak stala jeho spolupráce se značkou Adidas. Vznikla produktová řada Yeezy, z níž se chytrým marketingem postupně stala relevantní konkurence pro řadu Nike Max Jordan. Základem úspěchu tenisek Yeezy přitom byla původně nedostupnost: jednotlivé edice byly vyrobeny v poměrně omezeném množství a West svou známostí dobře vytvářel velké očekávání.

Když boty konečně vyšly, doslova se po nich zaprášilo a na sekundárním trhu jejich cena rychle rostla. Když už se dostaly do obecného povědomí, začalo jich najednou vycházet velké množství a Yeezy se tak staly úspěšnými masovými teniskami. Jejich cena se dnes pohybuje do 10 tisíc korun za pár u nové edice.

Ambasador budoucnosti

Aktuální dění kolem Kanye Westa vždy bude vzbuzovat pozornost. Ať už negativní v podobě dalších skandálů a excentrických „událostí“ typu kandidatury na prezidenta, tak také pozitivní v podobě potenciálních povedených desek či úspěšných produktů. Jeho sázka na vlastní přehrávač hudby Stem Player je například velmi zajímavá stejně jako samotný přehrávač, který kopíruje snahu uživatelů po projevení vlastní kreativity s využitím dostupných nástrojů. Mohlo by to fungovat, ačkoli to v současnosti nevypadá, přeci jen řada lidí o tomto produktu ani neslyšela, a to je na trhu již téměř rok.

Co však není, může být. Westovi se může podařit přesvědčit některé významné osobnosti hudebního světa, aby svou hudbu poskytly právě exkluzivně pro tento přehrávač a umožnili uživatelům dělat se svou hudbou „psí kusy“. V době, kdy popularita streamingu mezi muzikanty přinejlepším stagnuje, to není úplně nemožné. A West možná bude miliardářem skutečně i díky hudbě a ne kvůli teniskám Adidas.

Snímek Síla psa režisérky Jane Campionové s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli má v roce 2022 nejvíce nominací na Oscara, celkem dvanáct.

Netflix a jeho Síla psa má nejvíce nominací na Oscara. Druhá je Duna

Nejvíce nominací na prestižní filmové ceny Oscar – dvanáct – má Síla psa režisérky Jane Campionové od Netflixu. Sci-fi Duna režiséra Denise Villeneuva má deset nominací, West Side Story Stevena Spielberga a Belfast Kennetha Branagha po sedmi. Nominace v úterý zveřejnila americká Akademie filmového umění a věd. A z výsledků vyplývá, že letos má na Oscara za nejlepší film konečně velkou šanci i některá ze streamovacích platforem, které dosud tuto cenu nezískaly – stojí za polovinou nominovaných v této hlavní kategorii.

Přečíst článek

Spider-Man

HBO Max nabídne i filmy od Sony. Včetně hitu Spider-Man: Bez domova

Nová streamovací služba HBO Max vstoupí na český trh 8. března. Vedle filmů a seriálů studia Warner Bros. bude českým divákům nabízet také díla konkurenční společnosti Sony. Smlouva mezi studii se mimo jiné týká také loňského diváckého hitu Spider-Man: Bez domova.

Přečíst článek

Logo telekomunikační společnosti AT&T

AT&T mění strategii. Sloučením WarnerMedia a Discovery chce konkurovat Netflixu

Americká telekomunikační společnost AT&T v rámci transakce za 43 miliard dolarů (928,4 miliardy korun) oddělí svou mediální součást WarnerMedia do samostatné firmy a tu spojí s firmou Discovery. Zároveň o téměř polovinu sníží dividendu, což odráží snížení velikosti firmy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

V Letňnech vystoupil nejposlouchanější zpěvák současnosti The Weeknd
video

The Weeknd je největší hvězdou současnosti. Podívejte se na ohromující atmosféru jeho pražského koncertu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme