Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Universal Music jde na NFT trh s virtuální kapelou čtyř znuděných lidoopů

Virtuální NFT kapela Kingship
22:22 / Universal Music
Dušan Kütner

K rapidně rozvíjejícímu se digitálnímu trhu NFT (zkratka pro Non-Fungible Token), na který se začaly upírat aktivity i některých umělců, se rozhodla vstoupit největší hudební nahrávací společnost Universal Music. Ve spolupráci se sběratelem vytvořila virtuální kapelu Kingship, jejímiž členy jsou tři znudění lidoopi a jedna zmutovaná opice. A ne ledasjaké – jsou to animovaní členové sbírky NFT známé jako Bored Ape Yacht Club obsahující 10 tisíc lidoopích postaviček. Jedna z nich byla přitom na aukci v Sotheby´s nedávno prodána za úctyhodných 3,4 milionu dolarů.

Reklama

Universal Music, která je nahrávacím přístavem pro špičky světové popmusic jako Taylor Swift a další, ve svém projektu propojí dva bující světy – svět kryptoměn a prostředí zvané metaverse, na jejichž propagaci se podílejí i nejbohatší lidé planety jako Elon Musk či Mark Zuckerberg. Ostatně i proto se před dvěma týdny provozovatel Facebooku schoval pod novou mateřskou společnost jménem Meta.

Firma prostřednictvím svého labelu 10:22 PM najala tým kryptografických umělců a animátorů, aby dosud dvourozměrné opice proměnily na trojrozměrné. Firma bude nahrávat hudbu pro Kingship, kterou poté vydá na streamovacích službách. Opičí „muzikanti“ budou hrát a účastnit se videoher, aplikací pro virtuální realitu a působit v dalších částech digitálního světa jménem metaverse. Firma bude prodávat NFT kapely, což kupujícím umožní přístup k exkluzivním hudebním zážitkům i možnost využít některý z benefitů v reálném světě.

Bored Ape

Sotheby's prodala digitální umění za miliony. Dvě díla patří k nejdražším NFT historie

Prestižní aukční síň uskutečnila svou vůbec první dražbu NFT na své nové platformě Sotheby's Metaverse. Na prodej byly CryptoPunks i díla uznávaných tvůrců. Jednou z prodávajících byla také Paris Hiltonová. Nejdráže se prodaly obrázky žáby Pepe a "nudící se opice". Oba za více než tři a půl milionu dolarů.

Přečíst článek

„Můžete to nazvat NFT bandem, nebo je považovat za umělecké postavy,“ řekla serveru Bloomberg.com šéfka 10:22 PM Celine Joshuová. „Postavy ožijí. Opice ožijí,“ dodala. K jejich propagaci firma spustí marketingovou kampaň, v níž opice představí potenciálním fanouškům, vysvětlí, jak se seznámili, popíšou, co jsou zač. „Je to stejné, jako kdybychom chtěli představit světu jiné nové umělce,“ podotkla Joshuová.

Kouzlo propojení krypto a NFT světa spočívá v tom, že se v něm pohybují nyní velmi bohatí mladí lidé, kteří kdysi nakoupili bitcoiny či další virtuální měny na začátku jejich boomu a nyní tak mají k dispozici velké sumy peněz. Vlastní sbírku „znuděných opic“ tak za levno pořídil sběratel a jeden z prvních investorů do etherea Jimmy McNelis, s nímž Universal Music na projektu spolupracuje, přičemž dnes se cena jeho sbírky odhaduje na sto milionů dolarů.

Pulp Fiction

Tarantino vydraží nezveřejněné scény z Pulp Fiction jako NFT

Do prudce se rozvíjejícího nového trhu s unikátními digitálními kopiemi neboli NFT vstoupila jedna z hvězd filmového průmyslu, oscarový režisér Quentin Tarantino. V aukci na online tržišti OpenSea nabídne sedm unikátních, dosud nezveřejněných scén z kultovního snímku z roku 1994 Pulp Fiction.

Přečíst článek

NFT je přitom v uměleckém světě stále skloňovanější a zájem o novou uměleckou formu, která umělcům umožňuje prodávat originální digitální umělecká díla zapsaná podobně jako kryptoměny do blockchainového kódu, enormně stoupá. To potvrzují i statistiky prodejů. Zatímco v průběhu prvního pololetí se prodalo digitální umění za 2,5 miliardy dolarů, ke konci třetího čtvrtletí šlo již o částku 10,7 miliardy dolarů. Největším trhem přitom zůstává digitální tržiště OpenSea, kde se uskutečnily prodeje za 3,4 miliardy, uvedla agentura Reuters.

Nápad na virtuální kapely ovšem není nic zcela nového. V roce 1998 hudebník známý z působení v kapele Blur Damon Albarn a umělec Jamie Hewlett stvořili virtuální kvarteto Gorillaz. Albarn měl na starosti hudbu, Hewlet výtvarnou stránku. Gorillaz se objevili nejen v hudebních videích za účasti hereckých hvězd typu Bruce Willis, ale poskytli i „rozhovory“ a „živě“ koncertovali.

CryptoPunk v Lobkowiczkém paláci

NFT jako nové rolexky? Kryptopeněženka může přinést lepší zaměstnání

V Lobkowiczkém paláci se sešli odborníci na krypto, umění i investice. Již za pár let podle nich bude větší část populace žít v plně digitálních prostředích, v nichž je budou reprezentovat nejrůznější atributy. Již nyní si lze v podobě takzvaných NFT neboli nezaměnitelných tokenů pořídit například tenisky nebo luxusní nemovitost. A také umění. A lidé za to vše již nyní platí stovky milionů dolarů.

Přečíst článek

A uspěli. Debutového alba Gorillaz vydaného v roce 2001 se prodalo přes sedm milionů kopií. Druhá deska Demon Days z roku 2005 byla v Británii pětkrát platinová, ve Státech dvakrát, v nichž si vysloužila i pět nominací na prestižní Grammy a jednu Gorillaz skutečně získali. Dosud poslední album s názvem Song Machine, Season One: Strange Timez vydali loni.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

William Rudolf Lobkowicz

William Rudolf Lobkowicz: Kryptoměny máme na záchranu uměleckých děl. Teď přijde na řadu Dvořákův rodný dům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme