Reklama

Devadesátky. Éra, která dala světu nejednoho českého miliardáře

Václav Klaus a Václav Havel
ČTK
Jana Havligerová

Devadesátá léta ani zdaleka nejde odbýt příběhy o prudkém nárůstu kriminality. Byl to přechod z časů, v nichž co nebylo výslovně dovoleno, bylo zakázáno do doby, kdy co není výslovně zakázáno, je dovoleno. 

Reklama

Měnila se, a také změnila ekonomika, politika, celá společnost. Z tehdejší mozaiky hektických událostí nejspíš utkvěl v paměti jiný střípek. Někomu třeba otevření první pobočky McDonald's - dodnes funguje ve Vodičkově ulici v Praze, jinému znělka žluté dodávky Family Frost rozvážející zmrzlinu anebo návštěva prince Charlese a jeho tehdejší ženy princezny Diany z května roku 1991. 

Pro mnoho dalších může být symbolem oněch let až rok 1996, kdy mladoboleslavská škodovka přišla na trh s modelem Octavia, prvním zcela novým automobilem od převzetí Škoda Auto koncernem Volkswagen. Mimochodem, jedné z nejúspěšnějších privatizací z devadesátých let.

Kolébka miliardářů 

Privatizace je určitě jedním ze symbolů oněch let, spory o její (ne)úspěšnosti se vedou vlastně dodnes. Především o kupónové, která se uskutečnila ve dvou vlnách, v letech 1992 až 1994 a nakonec dala Česku první miliardáře. A díky tomu, že se úspěšně rozjela, také Václav Klaus s ODS vyhrál volby.

Discoland Sylvie vynesl Ivana Jonáka mezi krále podsvětí i záhubu – byl odsouzen za zosnování vraždy své manželky a spolumajitelky klubu Ludviky v roce 1994 na 12 let vězení, zemřel dva roky po návratu v roce 2016. Vyšetřování vraždy se stalo i námětem jednoho z dílů divácky úspěšného aktuálního seriálu České televize Devadesátky (na snímku).
video

Devadesátky – nástup svobody i obřích kriminálních kauz

Aktuální divácky úspěšný seriál České televize Devadesátky znovu probudil zájem o první porevoluční dekádu, která znamenala nástup svobody a demokracie, ale také zvýšené kriminality, vražd podnikatelů, příchod mafie zejména z jižní a východní Evropy i divoké privatizace a miliardových podle policie nelegálních finančních převodů. Jak na tu dobu vzpomínají přímí aktéři dění a které kauzy z té doby se nejvíce zapsaly do novodobých dějin?

Přečíst článek
 

Kuponový experiment, v podstatě šoková transformace ekonomiky si získala ohromnou popularitu. Do její první vlny se zapojilo šest milionů lidí, do druhé ještě o něco víc. K získání podílu na státním majetku stačilo minimum: Tisícovka na nákup kuponů a trocha přemýšlení za co je utratit nebo do jakého fondu je vložit.

Majetek z kuponové privatizace dal základ pro vznik PPF Petra Kellnera, při operacích s akciemi zbohatli i další, například expremiér Andrej Babiš nebo Radovan Vítek, majitel realitního impéria CPI Property Group. Ještě jednoho muže je potřeba zmínit, i když do žebříčku českých miliardářů nepatří: Viktor Kožený. Agresivní reklama na jeho Harvardské investiční fondy s příslibem desetinásobku privatizaci rozhýbala.

Záběr z druhé epizody divácky úspěšného seriálu České televize Devadesátky, v němž Michal Novotný (na snímku) ztvárnil kontroverzního podnikatele a spolumajitele nechvalně proslulého Discolandu Sylvie v Praze-Libni Ivana Jonáka.

Devadesátky s příběhy Jonáka či orlických vrahů kralují sledovanosti

Česká televize se opět trefila ve správný čas do správného tématu. V roce, kdy uběhne 30 let od zásadních událostí v Česku, jako například začátku kuponové privatizace či otevření neslavně proslulého Discolandu Sylvie v Praze-Libni kontroverzního podnikatele Ivana Jonáka, se svým seriálem Devadesátky ovládla žebříček televizní sledovanosti.

Přečíst článek

Nechtěné restituce

Výrazným prvkem transformace tuzemského hospodářství byly také restituce. Návrat majetku zabaveného komunisty. Už v říjnu 1990 přijalo Federální shromáždění zákon o zmírnění následků některých majetkových křivd, vžil se pro něj pojem malá restituce. Původním majitelům se vracely drobné opravářské dílny, strojní mlýny nebo pily. A také nájemní domy, hotely, restaurace nebo obchody. Celkem se původním majitelům vrátilo na sto tisíc malých provozoven. Byl to majetek za přibližně 120 miliard korun. 

Karel Schwarzenberg
video

Karel Schwarzenberg: Co musí mít dobrý prezidentský kandidát? Plebs-appeal

Ve speciálním vydání pořadu Victory Club se o rady pro politiky podělil Karel Schwarzenberg. Ten sice z aktivní politiky již odešel, ale nadále ji sleduje a jako mentor pomáhá vybraným osobnostem.

Přečíst článek

Nemovitosti za dalších 900 miliard přešly do takzvané velké restituce, respektive zákonu o mimosoudních rehabilitacích. Ten schválil parlament v roce 1991 navzdory velkému a hlasitému odporu tehdejšího federálního ministra financí Václava Klause a dalších ekonomů a ministrů – například Vladimíra Dlouhého.

Připočítat se musí ještě zákon o půdě. Na základě obou norem se mimo jiné vracely desítky hradů a zámků. Restituce šlechtického majetku často byla a stále je předmětem vleklých soudních sporů. K těm asi nejznámějším kauzám patří spor rodiny Colloredo-Mansfeldů o zámek Opočno.

Zámek Šilheřovice na Opavsku

Rothschildové spor o panství posouvají do Štrasburku, v Česku neuspěli

Rodina Rothschildů chce po Česku vrácení majetku, který jim zabavili nacisté a komunisté. Soudy to zatím odmítají.

Přečíst článek

Zasahují Slováci

Tak trochu ve stínu jiných norem zůstává tehdejší napravení křivd způsobených církevním institucím. A když se mluví o vracení majetku zabaveného církvím, je na místě zmínit dvě jména – Dominik Duka a Cyril Svoboda. 

Dominikán a dnes primas český apeloval, že je potřeba alespoň rychle vrátit řeholníkům kláštery, lidovecký legislativní expert stál u zrodu výčtového zákona z roku 1990, podle kterého dostaly církve zpět skoro dvě stovky budov, hlavně kláštery a řeholní domy. Už tehdy byly připraveny paragrafy, které by umožnily úplnou restituci, neprošly ale přes nesouhlas Slováků. V zákoně o půdě však byla alespoň blokační pojistka, která zabraňovala jakýkoliv převod původně církevního majetku do doby, než bude zákon o církevní restituci přijat.

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg: Naše země stále nevzkvétá. Havel byl morální autoritou

"Čeští politici jsou pro národ většinou amorální autoritou. Pár výjimek ale najdete. Morální autoritou byl bezpochyby Václav Havel. V ODS pak Miroslava Němcová, v sociální demokracii Vladimír Špidla,” bilancuje v exkluzivním rozhovoru kníže Karel Schwarzenberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Tři roky od tragické smrti Petra Kellnera. Jeho vize už naplňují jiní

Tři roky od tragické smrti Petra Kellnera. Jaké byly jeho nejslavnější vize a akvizice? Přečtěte si jeho autentické citáty

Přečíst článek
Indický podnikatel Gautam Adání

Miliardář Adání si za den polepšil o 7,7 miliardy dolarů, je nejbohatším člověkem v Asii

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme