Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Karel Schwarzenberg: Naše země stále nevzkvétá. Havel byl morální autoritou

Karel Schwarzenberg
Stanislav Šulc / Newstream

"Čeští politici jsou pro národ většinou amorální autoritou. Pár výjimek ale najdete. Morální autoritou byl bezpochyby Václav Havel. V ODS pak Miroslava Němcová, v sociální demokracii Vladimír Špidla,” bilancuje v exkluzivním rozhovoru kníže Karel Schwarzenberg.

Reklama

Co byste poradil budoucím kandidátům na prezidenta?

Aby se důkladně připravili, sebe sama nepřecenili a jasně věděli, co chtějí. Být příjemným, byť sebevzdělanějším, profesorem nestačí. Správný kandidát musí být přesvědčen, že chce vyhrát a do boje jít na 100 procent, protože jde o boj o budoucnost této země.

Vidíte nějakého kandidáta, který to splňuje?

Vidím několik kvalitních lidí, kteří by byli dobrými prezidenty. Zatím ale nevidím dobrého kandidáta. K vítězství je zapotřebí vlastnit jistý dar, a tím je charisma. Vlastnost, která sice nesouvisí s vaším charakterem, pro politickou kariéru je ale nezbytná. Svého času jí oplýval Tomáš Garrigue Masaryk, Václav Havel, Václav Klaus i Miloš Zeman.

Moje matka, pro níž byla přirozeným jazykem angličtina, tuto specifickou vlastnost pojmenovala plebs appeal. To máte stejné jako se sexappealem. Znal jsem přirozeně krásné ženy, které jím neoplývaly, a naopak ženy, které nešlo označit za přirozeně krásné, zato ale za charismatické.

Bored Ape

Sotheby's prodala digitální umění za miliony. Dvě díla patří k nejdražším NFT historie

Prestižní aukční síň uskutečnila svou vůbec první dražbu NFT na své nové platformě Sotheby's Metaverse. Na prodej byly CryptoPunks i díla uznávaných tvůrců. Jednou z prodávajících byla také Paris Hiltonová. Nejdráže se prodaly obrázky žáby Pepe a "nudící se opice". Oba za více než tři a půl milionu dolarů.

Přečíst článek

Zasloužilo by si Česko prezidentku?

Skvělou prezidentkou by bezpochyby byla Dana Němcová (chartistka, po revoluci poslankyně, členka správního výboru Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, pozn. red.). Ta je ale bohužel ještě o něco starší, než jsem já. Žádnou další nevidím. Těžko říct, zda budeme mít takové štěstí jako Slováci.

Bude se o post prezidenta ucházet váš stranický kolega Miroslav Kalousek?

Jak ho znám, myslím, že by pro něj byl hodně zajímavý souboj s Andrejem Babišem. Takže to nevylučuji.

Z voleb mám radost

Co říkáte na výsledek voleb do sněmovny?

Mám ohromnou radost. Opravdu jsem nevěřil, že by to mohlo tak skvěle dopadnout.

A jak vnímáte to, že se do sněmovny nedostala komunistická strana?

Nevidím to jako velký přelom. Popularita strany postupně ubývala. Stejně jako v případě ČSSD, která doplatila na to, že se spojila s Babišem. Snad se Kateřině Konečné podaří stranu reformovat a také přejmenovat. Tedy, nevidím to jako definitivní konec komunistů. Tato zpráva mě tak moc nevzrušovala.

Kam by se Česko mělo posunout?

Směrem k právnímu státu, kterým ještě není. Existuje proto hned několik příkladů, stačí se podívat na případ Vlasty Parkanové, která byla před devíti lety odsouzena, aby ji po dlouhé době osvobodili. Zničili ji nejenom kariéru, ale i osobní život. A to není bohužel jediný případ. Musíme uznat, že základem všeho je právo a spravedlnost.

ministryně financí Alena Schillerová a ministr rezortů průmyslu a dopravy Karel Havlíček

Politický diář Jany Havligerové: Politika frčí dál

Vicepremiérka, ministryně financí a nová předsedkyně poslaneckého klubu Schillerová a dvojministr Havlíček se stali členy ANO. Honem, honem, ať nás staří nepředběhnou. Tedy v případě potřeby měnit vedení. Stáří počítáno na roky členství v hnutí.

Přečíst článek

Jsou čeští politici morální autoritou?

Jsou vesměs amorální autoritou. Pár výjimek ale najdete. Morální autoritou byl bezpochyby Václav Havel. V ODS pak Miroslava Němcová, v sociální demokracii Vladimír Špidla. To jsou podle mého politici, kteří si zachovali čistý štít.

A není to tak, že politici jsou odrazem společnosti?

Samozřejmě. Společnost je volí, a ta česká je schopna odpustit politické reprezentaci různé škraloupy. Je to sice hajzl, ale je úspěšný a snad mi pomůže.

Padesát let jsme žili v bezpráví

Čím to je?

To jsem se taky snažil vždy pochopit a nejsem si jist, zda se mi to zcela podařilo. Myslím si, že těch padesát let od roku 1939 až do roku 1989, kdy jsme nepřetržitě žili v režimu bezpráví, tomu významně pomohlo. A morálkou jsme neoplývali ani za první republiky.  A to, že hodně Čechů kolaborovalo s nacisty, se přeci také ví.

Nelze to tedy házet jen na komunismus, období po převratu v roce 1948. Totalitní systém v Československu nastal už v roce 1945. Názorným příkladem je vyhnání sudetských Němců. A jak jednou Václav Havel velmi chytře poznamenal: „Češi se nakazili nacismem, a z něj udělali šipku rovnou do komunismu.” Češi mají spoustu skvělých stránek, ale i hodně stinných. A dokud si nepřiznáme temné kouty naší minulosti, naše slabosti a zločiny, tak tuto zemi nikdy nenapravíme.

Jaké to bylo odejít z politiky?

Byl nejvyšší čas, abych dal pokoj. Neříkám, že ještě nebudu zlobit, seč mi síly budou stačit, ale abych seděl v parlamentu a pořádně neslyšel, co se tam řeší, by mi nedávalo smysl.

Považujete svoji politickou kariéru za osobní úspěch?

Úspěch vnímám jinak, a to tak, že se nějaká z vašich myšlenek ujme.

Musel jste něco svojí politické kariéře obětovat?

Na tu doplácela především moje rodina. Když jsem se stal ministrem, předal jsem svůj majetek synovi.

.pepper..field

Miláček šéfkuchařů. Víme, jak chutná nejlepší pepř na světě

Raději menší množství, ale ve špičkové kvalitě. Tenhle gastronomický trend je jednoznačný. A týká se většiny surovin, ty základní nevyjímaje. Třeba pepř.

Přečíst článek

Bylo to těžké?

Lehké to nebylo. On je ale lepší hospodář, než jsem já, a bylo to nutné.

Mluvíte mu do řízení rodinného panství?

Řídím se tím, že když něco starý mladému předá, neměl by mu do toho kecat.

Nikdy jsem něvěřil tomu, že se vrátím domů

Co považujete za svůj životní úspěch?

To, že se jsem se mohl vrátit domů, čemuž jsem padesát let nevěřil.

Jakou zemi a lidi jste tu v roce 1989 našel?

Do Československa jsem jezdil už předtím, na třídenní víza. Měl jsem tak možnost proniknout do mravů, které tu tehdy panovaly. Další dojmy po návratu samozřejmě přišly, ale už jsem neskákal rovnou do ledové vody.

Můj kamarád z dětství Karel Kramer mi už v roce 1968, kdy jsem se na Orlík podíval poprvé po dlouhé době, řekl: No, kdyby tady byl ještě pořádek, tak by to bylo jako za protektorátu. A jak jsme oba věděli, ten tady za protektorátu opravdu nebyl.

"Cloudin není jen experimentální instalací na vrcholku výškové budovy. Je to také pohybový a vizuální prožitek s hlavou mezi oblaky," popisují autoři mlhu.

Takto by se mohla proměnit střecha nejvyšší budovy v Česku

Ideová soutěž, která měla přinést inspiraci na modernizaci a zlepšení nejen střešní terasy nejvyšší budovy v Česku, brněnské AZ Tower, má vítěze.

Přečíst článek

Vy jste na Orlík mohl?

Ano, jde o turistický objekt. Nikdy jsem si ale ze zásady nekoupil lístky na prohlídku, kupovali je za mne jiní. To se mi přeci jen příčilo. Vždy to ale pro mě byl krásný zážitek. Můj syn o tom vypráví o jako o momentu, kdy pochopil, co to znamená ztratit domov, protože tvrdí, že viděl, jak mi vždy při návštěvě Orlíku vyhrkly slzy.

 A kde se cítíte být doma dnes?

Blízko jsem vždy měl a budu mít ke krajině mezi Čimelicemi a Orlíkem, ale třicet let žiji tady na Dřevíči, takže i ten se pro mě stal domovem.

Veganská alternativa burger.

Analýza: Veganství je megatrend. Investice jsou zatím na začátku

Etické a udržitelné jídlo je považováno za megatrend, tedy něco, co v dalších letech přinese změnu a vyrobí miliardový byznys. Investiční příležitosti teprve vznikají.

Přečíst článek

Daniela Pešková

Malé banky nastavily spořitelně zrcadlo, musela se změnit, říká bankéřka Pešková

Jak ne příliš oblíbený ústav během pár let přeměnit na moderní banku, která bude oporou střední třídy? Pojďme dát drobným klientům to, co bohatí znají už dávno, říká Daniela Pešková, členka představenstva České spořitelny a nejvýše postavená bankéřka v Česku. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Karel Schwarzenberg

Sebelepší vzdělání nestačí, kandidát na prezidenta musí být charismatický bojovník, říká Karel Schwarzenberg

Přečíst článek

Alexandr Vondra: Kašlu na uhlíkovou stopu, české zájmy létám hájit do Bruselu letadlem

Přečíst článek
Karel Havlíček, místopředseda hnutí ANO

Karel Havlíček: Energetické firmy zlobovaly vládu, proto mají Češi nejdražší plyn i elektřinu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme