Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Alexandr Vondra: Ekonomické zájmy jsou pro Západ důležitější než životy Ukrajinců. A Putin to ví

Alexandr Vondra
ČTK
Dalibor Martínek

Současné sankce Evropské unie Putina nezastaví, tvrdí Alexandr Vondra, vlivný místopředseda vládní ODS, europoslanec a bývalý disident. Na země, které jsou v NATO, si podle něj Putin netroufne. Ukrajinu však nechávají z jeho pohledu velké západní země napospas, kvůli ekonomickým zájmům.

Reklama

Lidé, kteří znají ruské prostředí, tvrdí, že jsou sankce Evropské unie v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu nedostatečné. Jak to vidíte vy?

Úplně stejně. Sankce jsou příliš slabé na to, aby změnily Putinovo chování. Nebo aby aspoň Putinovo Rusko zabolely. Je to nedostatečné.

Co by měla Evropa udělat? Jde o platební systém SWIFT?

Chybí důsledný postup. Teď, když Rusko likviduje Ukrajinu, chybí opatření, která by Rusko izolovala. Odpojit je od SWIFTu, od platby v dolarech. To zoufale chybí. Opatření jsou cílena jenom na okruh lidí kolem vládnoucí vrstvy, ale ta se dají jednoduše obcházet.

Co je v pozadí, že se evropské země nedohodly na odpojení Ruska od platebního systému SWIFT, které by bylo pro Rusko citelné? Proč nechtějí tvrdší sankce Německo nebo Itálie?

Jsou tu dva faktory. Jednak velká závislost na dovozu plynu. Po odříznutí od SWIFTu by nebylo možné za plyn platit. To by Rusko velmi pocítilo. Jeho devizové rezervy v impozantní výši 600 miliard dolarů by se začaly velmi rychle rozplývat. Ale pro Němce a Italy by to znamenalo hledat alternativu za zdroje, o které by přišly. Druhým důvodem je velká německá expozice na ruském trhu. Jednoduše řečeno, čím je země bohatší, tím méně je ochotná obětovat.

Proč Západ váhá s vyhozením Ruska ze SWIFT

O tom, že by nejtvrdší ekonomickou sankcí proti Rusku bylo vyřazení země ze systému mezinárodních plateb SWIFT, se mluví už pár dní. Magazín The Economist vysvětluje, proč se do toho západní státy nehrnou.

Přečíst článek

Sankce musí Rusko zabolet

Když to řeknu ošklivě, životy Ukrajinců nevyváží snahu velkých západních zemí prosperovat?

I takhle brutálně se to dá říct. Jedna věc je míra expozice a provázanosti s Ruskem v hospodářské oblasti. Druhým důvodem je, že čím dále jsou od Ukrajiny, tím méně to cítí jako problém. Tak to bývá.

Má Evropa nějakou šanci Rusy zastavit?

Samozřejmě. Bude na ně působit celá ta situace. Z druhé strany je úspěch, že zemí, které zablokovaly odstřižení Ruska od SWIFTu není tolik. Klíčové je Německo a Itálie.

Vyhraje Rusko válku na Ukrajině?

Modlím se, aby Ukrajina ve své snaze bránit svou zemi uspěla. Je to souboj Davida s Goliášem.

Takže Evropa se má jenom modlit?

To není pravda. Můžeme Ukrajině pomáhat. Tím, že budeme Rusko izolovat. Přísnějšími sankcemi, ne takovými, které jsou jen mravním alibi Západu. U sankcí platí, že ten bohatší, což Evropská unie nepochybně je, je ve výhodě. Pykat vždy bude ten chudší. Ale od bohatšího to vyžaduje jistou míru něco obětovat. Pokud Ukrajinci uspějí v obraně, že po nějakou dobu budou kontrolovat část svého území, mohou dostávat dodávky zbraní, materiální pomoc, finanční pomoc. Ale vyžaduje to, aby v obraně svého území byli úspěšní.

Sberbank

Putin svoje banky padnout nenechá. Na jejich záchranu má dostatečný devizový polštář

Fungující banky tvoří pilíř Putinova režimu, který disponuje dostatečnými prostředky na jejich pomoc. Hromadný odchod klientů Sberbank proto neohrozí. Její akcie dnes posilují.

Přečíst článek

Putin se chová jako car

Jinými slovy, Ukrajina bojuje o svoji vlast, a Evropa vyčkává, jak to dopadne…

Evropa protestuje. Ale nečiní dost pro to, aby se zvrátil poměr sil.

Půjde Putin dál, když vidí, jak je Evropa slabá?

Každý, kdo zná historii, ví, že k přirozenému chování ruského impéria patří, že nemá přirozené hranice. Tady nejde jen o touhu obnovit Sovětský svaz. S komunismem už to nemá moc co dělat. Putin je car, a snaží se obnovit ruské impérium. Jasně, že je Ukrajina pro ruské imperialisty mnohem důležitější emocionálně. Víc než jiné státy. Ale obecně vždy platilo, že Rusko posunovalo hranici tam, kam mu to ostatní dovolovali. V tomto případě platí, že to bude tam, kam mu to Západ dovolí.

Může Rusko odstrašit, že země na jeho západní hranici, jako je Slovensko nebo Pobaltské státy, jsou součástí NATO?

Samozřejmě. NATO má schopnosti. Je to jasně daná hranice právně-politicky i vojensky. Ukrajina v tomto svazku není. Závazek neexistuje. Je to otázka mravní, politická. Ale ne mezinárodně-právní. Ale pokud jde o Pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Rumunsko, tam závazek máme. Kvůli tomu Američané podnikají vojenské posilování. I my se toho budeme účastnit, jak vláda naznačila. Vyčlenila několik set vojáků, aby byli připraveni k rozmístění u našich sousedů. Zcela předpokládám, že pokud by byla předmětem útoku jakákoliv země aliance, budeme jí vojensky všemi silami bránit. 

Co by se nabízelo, a co ještě NATO neučinilo, je nejenom posilovat východní křídlo, ale Rusku jednoznačně vzkázat: Rusové, roztrhali jste budapešťské memorandum z roku 1994. Které Ukrajině zaručovalo územní integritu výměnou za to, že se vzdala jaderných zbraní. Krádeží Krymu, a nyní invazí do Ukrajiny. Takže nemůže dál platit závazek, který aliance jednostranně učinila, že se některá strategická infrastruktura nebude rozšiřovat na území nových členských států. To je podle mě logický krok, který by aliance měla učinit a zatím ho neučinila.

Joe Biden, americký prezident

Biden oznámil, že vyřadí Rusko ze světové ekonomiky. Sankce SWIFT ale nepoužil

Joe Biden oznámil „silné“ ekonomické sankce proti Rusku. USA zakazují export technologií do Ruska. Naopak postih nemíří na energetiku a potraviny.

Přečíst článek

Neuvaří Putin Evropu na energiích, na dodávkách plynu a ropy a jejich cenách? Není to další jeho tah?

Umíme přijmou taková opatření, abychom se bez toho obešli. Umíme dovážet zemní plyn z Kataru, ze severní Afriky, zkapalněný plyn ze Spojených států. Umíme plyn nahrazovat obnovitelnými zdroji. Umíme prodloužit funkčnost uhelných elektráren. Musíme ale zapomenout na ideologický Green Deal. Musíme postupovat pragmaticky. O co teď jde, je, jak přežít několik let v tomto novém uspořádání. Nikoliv řešit, co bude za padesát let.

Čína bude vydělávat, Rusko tratit

Takže Green Deal je mrtvý?

Frans Timmermans (místopředseda Evropské komise – pozn. red.) se zbláznil. Podsouvá nám myšlenku, že Putin začal dobývat Ukrajinu, aby odložil Green Deal. To je úplný nesmysl. Putinovi nejde o Green Deal, jde mu o Kyjev. Musíme si uvědomit, že doba, kdy jsme tady snili o nějakém společném pořádku, skončila. Putin řekl ne. Čína řekla ne. Musíme se začít starat o vlastní zájmy, a ne snít o něčem, co není realizovatelné. Protože k tomu nemáme nyní ve světě partnery. Teď nám plivli do tváře, příště plivnou znovu.

Změní spojení Ruska a Číny rovnováhu sil ve světě? Ztrácí západní svět svou dominanci?

Rusko se o to nyní snaží, ale nebude to pro něj jednoduché. Čína nikomu nepomáhá jen tak. Pokud někomu pomáhá, vytváří si něčí závislost. Čína může Rusku v něčem pomoct, ale není schopna kompenzovat případné vypnutí SWIFTu. Každopádně to bude tak, že na tom bude Čína vydělávat a Rusko prodělávat. My se musíme snažit, aby tato aliance byla oslabená.

Američtí republikáni se neshodnou. Je Putin agresor, nebo si zaslouží ocenění?

V rozporu s obecným názorem, že Američany svět mimo vlastní hranice nezajímá, se za velkou louží nesl celý čtvrtek. Zpravodajství se nevěnovalo ničemu jinému. V záplavě zpráv z východu Evropy zapadala i velká domácí témata, jako uznání viny bývalých policistů, kteří přispěli ke smrti George Floyda, píše náš zvláštní zpravodaj z USA.

Přečíst článek

Jak to udělat?

V roce 1972 všichni koukali, když se americký prezident Richard Nixon v době vrcholné studené války ocitl v Číně. Američané v té době proti sobě měli Sovětský svaz a Čínu, dvě totalitní mocnosti. Udělali taktický krok, aby vnesli nedůvěru mezi Rusko a Čínu. Tím, že navázali diplomatické vztahy s Čínou. To jsou pravidla reálné mocenské politiky, kdy neměříte partnera podle toho, jak je vám blízký či vzdálený, ale podle toho, co jsou vaše zájmy. Na to dnes není Evropa mentálně připravená a bude se to muset učit.

Alexandr Vondra

Ve vládě Mirka Topolánka působil nejprve jako ministr zahraničí, poté jako místopředseda vlády pro evropské záležitosti a stal se tváří historicky prvního předsednictví České Evropské unii. V kabinetu Petra Nešase zastával funkci ministra obrany. Od roku 2019 je poslancem Evropského parlamentu, o rok později se jako "Havlista hlásící se do služby" stal místopředsedou ODS. Působil také jako Senátor či velvyslanec v USA.

zamrzlé kohouty

Čína přestává financovat ruský vývoz plynu či ropy

Dvě čínské státní banky, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) a Bank of China, pozastavují dolarové financování ruského surovinového vývozu a částečně také financování tohoto vývozu v čínské měně, píše Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme