Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

EU chce odpojit Sberbank od SWIFTu a zakázat ruskou ropu. Německo je pro

Německý kancléř Olaf Scholz
ČTK
Petra Jansová
pej

Německo se už přiklání k vyjmutí ruské Sberbank z mezinárodního platebního systému SWIFT. Podle obeznámených zdrojů se tento dlouho oddalovaný krok stane součástí připravovaného, šestého balíčku sankcí EU, stejně jako embargo na dovoz ruské ropy, upozorňuje agentura Bloomberg.

Reklama

Šesté kolo sankcí přichází v reakci na to, že ruský prezident Vladimir Putin přerušil dodávku plynu do Polska a Bulharska.

Německo dosud odolávalo tlaku ze strany Polska a pobaltských zemí a k vypnutí ruské Sberbank z mezinárodního platebního systému zastávalo spíš vlažný postoj, píše Bloomberg.

VTB

Zmrazí Brusel majetek ruské banky VTB? EU ladí pátý balík sankcí proti Rusku

Evropská unie připravuje v pořadí již pátý balík sankcí proti Rusku za jeho agresi na Ukrajině. Zahrnout by měl dosud nepotrestané banky nebo rodiny oligarchů, píše list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na nejmenované unijní činitele a diplomaty.

Přečíst článek

Důvodem k váhání měla být podle diplomatických zdrojů a dokumentů z jednání obava Berlína z narušení dodávek ropy a zemního plynu. Během posledních týdnů ale začalo Německo, stejně jako další země, využívat alternativních zdrojů a je tak víceméně připraveno podpořit postupný zákaz dovozu ruské ropy.

To, že se do šestého balíku sankcí EU dostanou i další ruské banky, včetně zmiňované Sberbank, už zmínila i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na začátku tohoto měsíce.

Čtyři kupci z Evropy už za plyn platí v rublech. Rakousko vyvrací, že je mezi nimi

Účet v rublech už si otevřelo deset evropských odběratelů ruského plynu a čtyři z nich za plyn zaplatili způsobem, který začal vyžadovat Kreml. S odkazem na svůj zdroj to uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Evropský blok již proti Rusku zavedl během prvního měsíce od zahájení ruského útoku v koordinaci se západními partnery v čele s USA a Británií pět balíků sankcí. Postihy mimo jiné odstřihly některé velké ruské banky (VTB Bank PJSC, Bank Rossiya, banka Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC a VEB.RF) od mezinárodního platebního systému SWIFT, zakázaly investice do ruské energetiky či znemožnily ruským letadlům využívat vzdušný prostor EU. Na sankčním seznamu se ocitlo více než 800 činitelů, oligarchů či manažerů.

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Německá Uniper bude za plyn platit převodem přes Gazprombank

Německá energetická společnost Uniper bude platby za dodávky plynu z Ruska převádět do ruské banky a nikoliv do banky v Evropě. Řekl to mluvčí firmy německému listu Rheinische Post.

Přečíst článek

čerpací stanice, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Připravte se, plná nádrž může stát nehorázný balík

Polsko, Bulharsko přichází o ruský plyn. Další na řadě je pravděpodobně Itálie. Pokud se celá EU odpojí od ruského plynu, bude litr benzinu či nafty v Česku stát minimálně 60 korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme