Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardář Strnad podpořil vývoj léku proti leukémii

Miliardář Strnad podpořil vývoj léku proti leukémii
CSG, užito se svolením
 nst
nst

Díky finančnímu daru průmyslového holdingu CSG miliardáře Michala Strnada se podaří významně navýšit počet pacientů, kteří budou v rámci klinických studií léčeni v Ústavu hematologie a krevní transfúze (ÚHKT) imunoterapeutickou metodou.

Reklama

V ÚHKT se již brzy rozeběhne pod vedením doktora Petra Lesného a jeho týmu přelomová klinická studie zaměřená na léčbu akutní myeloidní leukémie. Výzkum dává naději pacientům s touto formou poruchy krvetvorby, pro něž dosud žádný způsob léčby neexistoval. A uskutečnit se může i díky finančnímu daru od společnosti CSG, za nějž byl pořízen nový inkubátor na kultivaci buněk pacientů.

„Akutní myeloidní leukémie je jedním ze čtyř základních typů leukémií, která bez terapie připraví pacienta o život do pár měsíců. Její léčba je přitom velmi náročná, protože jde o variabilní onemocnění, na něž není lehké specificky cílit,“ popisuje Andrea Daňková, tajemnice ÚHKT.

Nový inkubátor Lesný označuje za Game Changer. „Když to zjednoduším, doteď jsme krevní buňky (T-lymfocyty) kultivovali v izolátoru a ten jsme měli prakticky na tři týdny vyblokovaný na jednoho pacienta. Nový inkubátor má šest slotů, kde se tedy mohou kultivovat buňky až od šesti pacientů současně a izolátor máme volný,“ popisuje změnu Lesný.

První vlaštovka

Přelomová studie je zaměřená na testování přípravku, který si imunoterapeutický tým v ÚHKT sám vyvinul. „Naše skupina provádí takzvaný aplikovaný výzkum, na který se velmi těžko shánějí peníze. Je méně romantický než základní výzkum, kdy si navrhnete preparát a on v té zkumavce funguje. Naše práce spočívá ve zjišťování, zda přípravek bude stejně jako ve zkumavce fungovat i u pacientů. Právě tady je často potíž sehnat peníze z grantů a prostředky na naši práci musíme shánět z alternativních zdrojů,“ popisuje Lesný.

CSG s ÚHKT spolupracuje již druhým rokem. „Je to pilotní public-private ‘vědecké partnerství’, kdy nás soukromá firma takto podpořila, a doufám, že to je první vlaštovka, po které budou následovat další – věda a vývoj by měly být celospolečenským zájmem a odpovědností v celé naší republice,“ zdůrazňuje Daňková.

„Význam tohoto daru je pro nás značný. Zatímco dříve jsme mohli ročně podat léčivý přípravek jen zhruba desítce pacientů, nyní se jejich počet minimálně zdvojnásobí,“ uzavřel Lesný.

Jurák a Andrýsek z CSG jsou novými členy boardu Strnadovy skupiny

Průmyslově-technologická skupina Czechoslovak Group vlastněná českým podnikatelem Michalem Strnadem posílila své představenstvo. Jeho novými členy byli od Nového roku jmenováni Zdeněk Jurák, finanční ředitel CSG, a Lukáš Andrýsek, který zastává pozice generálního ředitele divize CSG Mobility a generálního ředitele automobilky Tatra Trucks. Ostatní členové představenstva ve svých pozicích zůstávají.

Přečíst článek

Zbrojař Strnad koupil italského výrobce olympijských pušek Armi Perazzi

Zbrojař Strnad koupil většinu v italském výrobci olympijských pušek

Průmyslově-technologický holding Czechoslovak Group (CSG) miliardáře Michala Strnada kupuje 80procentní podíl v italské rodinné firmě Armi Perazzi, která vyrábí brokovnice pro lovce a sportovce. Zbylých 20 procent zůstane potomkům zakladatele firmy, jehož rodina podnik nadále povede. Cena transakce zůstává tajná.

Přečíst článek

Skupina CSG má nové logo. Podtrhuje globální ambice Strnadova byznysu

Průmyslově-technologická skupina Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada představila aktualizované logo se symbolem štítu. Autorem návrhu nové vizuální identity skupiny je grafické studio Dynamo design. Nové logo má odrážet přeměnu skupiny v globálního hráče.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme