Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Závěr Papírového domu je tu. Hned zamířil do TOP 10 seriálů českého Netflixu

Stanislav Šulc

Prvních pět epizod globálního hitu Netflix uveřejnil 3. září. Posledních pět dílů nabídne 3. prosince.

Reklama

Jak to dopadne s lupiči, kteří se rozhodli vyloupit španělskou centrální banku, převlékli se za Salvadora Dalího, říkají si podle jmen světových metropolí a dnes je již miluje celý svět? To se dozvíme v následujících týdnech, kdy globální televize Netflix nadvakrát vydá pátou a závěrečnou řadu kultovního španělského seriálu Papírový dům (známý též pod původním názvem La casa de papel nebo pod anglickým distribučním titulem Money Heist).

Prvních pět epizod série Netflix vydal 3. září, zbylých pět epizod si pak pro diváky schoval na 3. prosinec. Hned první den po zveřejnění se seriál opět vyšplhal do TOP 10 u českých uživatelů Netflixu, když odstartoval na 6. příčce. Je pravděpodobné, že v následujících dnech zamíří na první pozici.

Kate Winsletová v hlavní roli seriálu Mare z Easttownu

Detektivní minisérie Mare z Easttownu je žhavým kandidátem na seriál roku

Provází ji pověst nejlepšího seriálu dosavadního roku. Je detektivka Mare z Easttownu s fantastickou Kate Winsletovou v hlavní roli opravdu tak dobrá? Ano, tedy možná je ještě daleko lepší.

Přečíst článek

To jen potvrzuje doslova kultovní status, kterého se seriál dočkal již pár měsíců po uvedení na Netflixu, který Papírový dům koupil od španělské televizní stanice Antena 3. Ani tvůrci sami v čele se scenáristou Álexem Pinou přitom nečekali, jak ohromný hit se z jejich díla stane. Od roku 2018 se totiž právě Papírový dům stal nejsledovanějším neanglicky mluveným pořadem na Netflixu a porazil i většinu hitů amerických.

Přestříhejte to

Seriál začal vznikat již v letech 2013 a 2014, kdy scenárista Álex Pina přišel s neotřelou myšlenkou vystavět velké drama několika zločinců, kteří se rozhodnou vyloupit španělskou centrální banku a vyloupit odtud část zlatých rezerv. Navlečou se do kombinéz údržbářů, všichni mají masky španělského surrealisty Salvadora Dalího a mezi sebou se titulují jmény světových metropolí, jako Berlin nebo Tokio. Vše řídí tajemný génius říkající si Profesor a zločince postupně začne podporovat veřejné mínění. Vše směřuje k velké srážce mezi zločinci nabourávající nespravedlivý systém a policií, která tyto nespravedlnosti musí bránit.

Seriál se natáčel v roce 2017, kdy měl premiéru na španělské stanici Antena 3. Měl solidní recenze a na španělský trh také dobrou sledovanost. Celkem měl 15 epizod rozdělených na dvě série.

Natáčení, ilustrační foto

Filmy se v Česku točí dál. Za propadem trhu stojí zejména omezení reklam

Data Asociace producentů v audiovizi ukazují, že se během pandemie objem peněz utracených filmaři v Česku propadl zhruba o pětinu. Nejvíc se omezilo natáčení reklam, a to téměř o polovinu.

Přečíst článek

Ke konci roku 2017 však do hry vstoupil Netflix, který se nacházel v zajímavé situaci. Již dva roky byl globální televizí a snažil se shánět co nejkvalitnější lokální obsah. Papírový dům se stal jednou z akvizic a Netflix seriál nasadil pro všechny trhy. Ale ještě předtím nechali producenti Netflixu celý seriál přestříhat. Vzniklo 22 epizod rozdělených do dvou sérií. "Je to pořád stejný příběh, ale zkušenost je to opravdu dost odlišná," nechal se slyšet Álex Pina. Ale určitě nelitoval, že Netflix sáhnul po jeho díle.

Bez větší kampaně se během pár měsíců z Papírového domu stal absolutní trhák, který překonal všechny další neanglicky mluvená díla na Netflixu a také celou řadu domácích titulů, tedy amerických.

Show must go on

A reakce Netflixu byla očekávatelná: s tvůrci a herci podepsal smlouvy na další sérii. Díky tomu se však ze Španělska stal jeden z klíčových tvůrčích hubů Netflixu pro evropské produkce. Díky tomu ne na Netflixu objevila celá řada mimořádných filmů a seriálů, přičemž tím asi nejopěvovanějším se stalo teenagerské krimidrama Elite (také to před pár týdny dostalo novou sérii).

South Park

Tvůrci South Parku dostali 900 milionů dolarů. Za nové díly a filmy

Viacom zaplatil avantgardním filmařům jednu z největších částek v dějinách televizní zábavy. Cílem je podpořit videotéku Paramount+.

Přečíst článek

Z Papírového domu se však stal skutečný popkulturní fenomén. Vedle zápletky, která tematizovala a rozvíjela současnou nerovnost ve vyspělém světě, za tím stála hned celá řada motivů. Ať už to byla jména lupičů podle měst, maska slavného malíře, nezaměnitelné rudé kombinézy a v neposlední řadě italská protifašistická píseň Bella Ciao, z níž se po desítkách let od vzniku stal v roce 2018 doslova rozhlasový hit. To vše vedlo k tomu, že si diváci k seriálu vybudovali velmi silné pouto.

Díky tomu Papírový dům úspěšně prodával merchandising, a dokonce se objevil také v jedné online počítačové hře, kde je možné si na hrdiny opravdu zahrát. V neposlední řadě je potřeba také zmínit, že některé dopady seriálu byly také nebezpečné: skuteční zločinci si jej totiž také oblíbili a začali nosit obdobné oblečení při páchání závažné trestné činnosti.

Byznys Netflixu spojený s touto franšízou pak navíc neskončí ani letošním uvedením posledních epizod. Již nyní se totiž chystá korejská verze příběhu, která nabídne celou řadu místních hvězd v čele s Yoo Ji-taem v roli Profesora.

Zátopek

Na Zátopka přijde letos nejvíc českých diváků. Na to, aby vydělal, je to pořád málo

Film Zátopek režiséra Davida Ondříčka má našlápnuto stát se nejnavštěvovanějším filmem letošního roku. Ani to ale nebude stačit, aby se zaplatil. Musí se prodat do zahraničí.

Přečíst článek

Johnny Depp

Depp, Bartoška i elita českého byznysu uzavřeli Vary

V průběhu festivalu se uskutečnilo 456 filmových představení a bylo prodáno celkem 111 203 vstupenek. To je méně než v předpandemických ročnících, kdy se hladina prodaných vstupenek pohybovala kolem 140 tisíc.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Snímek Všechno, všude, najednou je oscarovým favoritem
video

Oscary jsou tu. Filmem roku se stane bláznivá akční komedie. Už dnes ji uvidíte v televizi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme