Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Depp, Bartoška i elita českého byznysu uzavřeli Vary

Johnny Depp
KVIFF
Stanislav Šulc

V průběhu festivalu se uskutečnilo 456 filmových představení a bylo prodáno celkem 111 203 vstupenek. To je méně než v předpandemických ročnících, kdy se hladina prodaných vstupenek pohybovala kolem 140 tisíc.

Reklama

Pandemický ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary je minulostí. K jeho hlavním hvězdám patřili britský režisér Michael Caine, jeho američtí kolegové Johnny Depp a Ethan Hawke, ale také tuzemské celebrity v čele s jubilantkou Jiřinou Bohdalovou a Jiřím Bartoškou, ředitelem a hlavní tváří festivalu. Ten v samém závěru slavnostního zakončovacího večera tradičně vyhlásil termín příštího ročníku. „Příští 56. MFF Karlovy Vary se uskuteční od 1. července do 9. července 2022,” uvedl Jiří Bartoška.

KDO Z BYZNYSU DORAZIL DO VARŮ? PODÍVEJTE SE DO GALERIE

A jaký byl ten letošní ročník? V lázeňském městě bylo znatelně méně lidí než v předchozích, předcovidových dobách, což bylo dáno jednak samotnou pandemickou situací, ale asi ještě více nejrůznějšími cestovními omezeními. A to se odrazilo také na závěrečných statistikách festivalu, na který se akreditovalo necelých 10 tisíc návštěvníků (v dřívějších dobách to bylo až 12 tisíc) a celkem se vydalo (na základě festivalpasu nebo jednorázového poplatku) 111 tisíc vstupenek. Přitom v ročnících před covidem to bylo až kolem 140 tisíc vstupenek.

Navzdory situaci se však týmu karlovarského festivalu v čele s triem Jiří Bartoška, Karel Och a Kryštof Mucha podařilo přilákat hvězdy první velikosti. Zahájení festivalu tak obstaral britský nestor Michael Caine, naopak poslední festivalové dny ozdobili Johnny Depp a Ethan Hawke.

Vítězný film

Strahinja, humanisticky laděný příběh o potřebě najít své místo ve světě a o lásce, jejíž nejhlubší důkaz může být ten nejbolestivější, získal Křišťálový glóbus, hlavní cenu MFF Karlovy Vary. Na 55. ročníku festivalu dostal také cenu pro nejlepšího herce Ibrahima Komu a Zvláštní uznání za kameru Jeleny Stanković.

Johnny Depp

Johnny Depp míří do Varů. 100 milionů dolarů za film již ale berou jiné hvězdy

Daniel Craig dostane od Netflixu za dvě chystaná pokračování detektivní komedie Na nože 100 milionů dolarů. Přitom Robert Pattinson si za nového Batmana pro kina přijde jen na tři miliony.

Přečíst článek

„Nemůžu být překvapenější. Děkuju festivalu – je skvělé být znovu v kině. Ethan Hawke poděkoval své ženě, tak já taky poděkuju té své, kameramance filmu. Děkuju i producentům, peníze jsme museli sesbírat z pěti zemí. A především chci poděkovat našim hercům, byli naprosto úžasní. Je pocta dostat tu cenu tady, protože české filmy mě opravdu ovlivnily, ty z české nové vlny i ty od Jana Svěráka,“ děkoval režisér Stefan Arsenijević, který svou novinku o dvou afrických imigrantech v Srbsku založil na středověké srbské poémě.

Startují Šary Vary

Ihned po skončení 55. ročníku MFF KV začaly v pražských kinech Světozor, Aero a Přítomnost a v brněnském Univerzitním kině Scala přehlídka Šary Vary, oficiální ozvěny karlovarského festivalu. Od 28. srpna do 3. září budou zmíněná kina promítat divákům vybrané filmové lahůdky právě z programu karlovarského festivalu.

„Filmy jsme do jednotlivých kin rozprostřeli ve festivalovém módu. Ne všechna kina uvádí všechny filmy, takže doporučujeme divákům prostudovat programy jednotlivých kin a sestavit si svůj, individuální program,“ říká jeden z dramaturgů přehlídky Radek Pernica.

Natáčení, ilustrační foto

Filmy se v Česku točí dál. Za propadem trhu stojí zejména omezení reklam

Data Asociace producentů v audiovizi ukazují, že se během pandemie objem peněz utracených filmaři v Česku propadl zhruba o pětinu. Nejvíc se omezilo natáčení reklam, a to téměř o polovinu.

Přečíst článek

Z hlavní karlovarské soutěže se diváci v rámci přehlídky mohou těšit na všechny čtyři české tituly – dokumenty Láska pod kapotou a Každá minuta života a hrané filmy Atlas ptáků a Zpráva o záchraně mrtvého Václava Kadrnky, který si před čtyřmi lety odvezl z Varů Křišťálový glóbus za film Křižáček.

Zvláště očekávaná je i epická fantasy Zelený rytíř režiséra Davida Loweryho, která vychází z legend artušovského cyklu, nový film režiséra Základního instinktu Paula Verhoevena Benedetta, Quo vadis, Aida? o masakru ve Srebrenici či animovaný film Moje slunce Mad Michaely Pavlátové, jehož hlavní hrdinka se stěhuje z Prahy do Kábulu.

Charlie Watts, bubeník kapely The Rolling Stones, zemřel.
video

Rolling Stones ukázali video na památku bubeníka Charlieho Wattse

Britská hudební skupina Rolling Stones zveřejnila video připomínající památku bubeníka Charlieho Wattse, který zemřel tento týden ve věku 80 let. Členem kapely byl téměř šest desetiletí.

Přečíst článek

Logo SkyShowtime

Do Česka vstupuje nová streamovací služba

Ani Disney +, ani HBO Max. Českým divákům se ještě před těmito prémiovými streamovacími službami představí SkyShowtime, která nabídne tisíce hodin zábavy od celé řady studií.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Prezident MFF KV Jiří Bartoška a zakladatel skupiny KKCG Karel Komárek
video

PODÍVEJTE SE: Komárek s Bartoškou ocenili mladé filmaře. Allwyn je pošle na stipendium do Los Angeles

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme