Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další aukce zrušena. Areál v Rabyni po odsouzeném šéfu H-Systemu Smetkovi nikdo nechce

Rekreační areál v Rabyni jde do dražby. Budovy jsou v dezolátním stavu.
Newstream/Martin Bláha
 ČTK

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) zrušil elektronickou aukci na největší část rekreačního areálu v Rabyni na Benešovsku, který dříve patřil zakladateli vytunelované společnosti H-System Petru Smetkovi. Nikdo nesložil kauci, uvedla mluvčí úřadu Michaela Tesařová. Podobně byly zrušeny i dřívější aukce na jiné části areálu po Smetkovi.

Reklama

Zájemci o největší část za téměř 100 milionů korun se mohli zapojit do v aukce naplánované ode dneška do pátku. V nabídce byly parcely a stavby v areálu kempu u pláže Slapské přehrady a další navazující pozemky.

Následovat bude další aukce 

Podle Tesařové nebyla složena žádná kauce a aukce musela být automaticky zrušena. „Co nejdříve proto vyhlásíme na tuto část areálu další kolo elektronické aukce," dodala mluvčí. Informace budou zveřejněny na webových stránkách www.nabidkamajetku.cz.

Rekreační areál v Rabyni jde do dražby. Budovy jsou v dezolátním stavu.

Smetkův brownfield je na prodej. Má to ale háček, za 100 milionů je moc drahý

Rekreační areál v Nové Rabyni, který kdysi patřil vytunelovanému H-Systemu, plochou odpovídá téměř čtvrtině zástavby v obci Lipno. Stát za něj chce v dražbě minimálně 100 milionů. To je ale vzhledem k aktuálnímu územnímu plánu, který na těchto pozemcích nedovoluje stavět, podle expertů příliš.

Přečíst článek

Majetkový úřad kvůli chybějícím kaucím zrušil i předchozí tři aukce na jiné části areálu po Smetkovi naplánované před třemi týdny. Dvě se týkaly staveb na cizích pozemcích, nejnižší podání bylo 1,2, respektive 10,6 milionu korun. V případě třetí aukce, na pozemky a stavby v horní části areálu, které dříve sloužily jako bufet a taverna, byla minimální cena 13,3 milionu korun.

Zmařená šance pro klienty H-Systemu

Stát v minulosti avizoval, že z prodeje rekreačního areálu odškodní klienty H-Systemu, přestože v řízení, které se týkalo Rabyně, přímo nefigurovali jako poškození. Rozhodnout by o tom musela vláda ve zvláštním režimu.

Prokletý Palác Broadway. I pátý pokus o prodej vyšel nazmar

Prokletý, nechtěný Palác Broadway. I pátý pokus o prodej vyšel nazmar

Jedna z největších funkcionalistických staveb v lukrativním centru Prahy stále nemůže najít nového majitele. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových jej v minulosti marně nabízel jiným státním institucím, dnes zkrachovala i další, v pořadí pátá aukce během dvou let pro soukromé investory.

Přečíst článek

Nejvyšší soud letos potvrdil verdikt o zabrání areálu v Rabyni. Odmítl dovolání podnikatele Luďka Fabingera, který získal pozemky v roce 2005 v dražbě. Podle verdiktu byla dražba nezákonná, pozemky tedy připadly státu. Smetka měl obstavený majetek a v katastru nemovitostí byla vyznačená plomba. Fabinger získal areál za 29 milionů korun. Podle odhadů však byla hodnota areálu více než dvojnásobná - a v současnosti je ještě vyšší.

Smetka založil H-System v roce 1993, firma poté uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 domů. Kvůli krachu společnosti přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun. Smetku soudy poslaly na 12 let do vězení, v říjnu 2016 se dostal na svobodu.

Česká pošta, ilustrační foto

Česká pošta se chce zbavit rodinného stříbra. Prodává budovu v Jindřišské ulici

Česká pošta nabídla na portálu veřejné správy budovu na rohu Jindřišské ulice a Politických vězňů. Během 30 dnů o ní mohou projevit zájem státní instituce. Minimální cena je ve výši odhadu 1,325 miliardy korun, uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Přečíst článek


 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Více než dvacet let po krachu H-Systemu jde původně Smetkův areál na Slapech do série aukcí

Začíná série aukcí původně Smetkova areálu na Slapech. Více než dvě dekády po vytunelování H-Systemu

Přečíst článek
Rekreační areál v Rabyni jde opět do dražby

A znovu do aukce. Rekreační areál v Rabyni, který patřil Smetkovi, opět hledá nového majitele

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme