Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

mince - informace o tématu

Aleš Brix, obchodní ředitel české mincovny

Aleš Brix z České mincovny: Naše mince se zhodnocují, i když cena kovu kolísá. Jsou to umělecká díla

Kromě toho, že razí oběživo, tedy mince, které každý z nás tak dobře zná, soustředí se také na tvorbu a ražbu vlastních mincí a medailí, které slouží jako investice nebo jako hodnotný upomínkový předmět. Řeč je o České mincovně v Jablonci nad Nisou, jejíž prodejna v Havelské ulici získala první místo v soutěži Visa Czech Top Shop za měsíc květen 2023. Česká mincovna vytváří i unikátní edice v limitovaných nákladech jako například medaile podle fotografií Jana Saudka, nebo mince „Český lev“ nebo sady „Českoslovenští letci RAF“, říká Aleš Brix, obchodní ředitel České mincovny.

Přečíst článek
Autor mincí Michal Vitanovský

Legendární výtvarník Michal Vitanovský připravil minci Bedřicha Smetany. Vznikne jen 500 kusů

Přečíst článek

Záhadný pětihaléř za milion a půl, starý dukát za sedm milionů. Sběratelé se činili

Přečíst článek

ČNB v prvním čtvrtletí zadržela 973 padělaných bankovek a mincí. Je to výrazný nárůst

Přečíst článek
Jiří Rusnok, guvernér ČNB

ČNB se otevírá veřejnosti. Láká na obří zlatou minci i interaktivní expozice

Česká národní banka v sobotu 21. května otevře pro veřejnost nové návštěvnické centrum za 124 milionů korun. Návštěvníky zábavnou a interaktivní formou seznámí s historií peněz a měny. K vidění bude i zlatá mince v hodnotě v nominální hodnotě 100 milionů korun, která je největší zlatou mincí v Evropě a druhou největší na světě.

Přečíst článek
Starožitnosti, ilustrační foto

Jen na Aukru nakoupili Češi minulý měsíc předměty za 200 milionů, bojí se inflace

Rostoucí inflace podle největšího českého aukčního portálu Aukro posiluje zájem Čechů ukládat peníze do investičních sběratelských předmětů a také starožitností. V dubnu jich na něm vydražili za 197 milionů korun, proti čtvrtému měsíci loňského roku je to nárůst o 11,6 procenta. Poptávka je neustále po vzácných mincích, stále častěji lidé obchodují také s automobily a motorkami.

Přečíst článek
Unikátní dukát z dob Albrechta z Valdštejna

Do aukce jde unikátní dukát Albrechta z Valdštejna. Vynese miliony korun

Historické mince jsou v kurzu i kvůli vysoké inflaci. Právě sbírky mohou totiž překonávat rapidní inflaci, která v současnosti trvá v České republice i Evropě. Celková hodnota mincí a bankovek nabízených na dnešní aukci převyšuje 120 milionů korun.

Přečíst článek
Československé dukáty z let 1923 - 1938

Milionové dukáty. Kvůli inflaci je o staré mince mimořádný zájem

Na aukci Antium Aurum se prodaly staré mince za desítky milionů korun. Jsou staré peníze dobrým nástrojem na ochranu před inflací?

Přečíst článek
zlaté slitky - ilustrační obrázek

Prodej zlata v prvním pololetí vzrostl téměř o polovinu

Globální prodej zlatých slitků a mincí v prvním pololetí 2021 meziročně vzrostl o 56 procent na 594 tun a byl tak nejvyšší od roku 2013. Celkový prodej zlata včetně tzv. papírového zlata naopak mírně klesl, vyplývá to ze zprávy Světové rady pro zlato za první pololetí.

Přečíst článek
Svatováclavský desetidukát z roku 1937. (ilustrační foto)

Češi holdují sběratelství. Jen v červnu na Aukru koupili předměty za 140 milionů

Lidé na největším českém on-line tržišti Aukro v červnu vydražili sběratelské a starožitné předměty za 140 milionů korun, jedná se o meziroční nárůst o 22,5 procenta.

Přečíst článek
Reklama

News box

Při leteckých úderech na severozápadě Sýrie dnes brzy ráno zahynulo nejméně 4️⃣2️⃣ lidí, informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní jsou mezi oběťmi syrští vojáci a nejméně šest členů libanonského hnutí Hizballáh. 
Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození  energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. 
V oblíbené počítačové 🎮 hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce. 
Při izraelských úderech mířených na oblast nedaleko Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury AFP nejméně 3️⃣6️⃣ syrských vojáků. Izrael podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) cílil na sklady zbraní poblíž mezinárodního letiště.
Reklama
Reklama
Doporučujeme