Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Z deseti tisíc na více než půl milionu korun. Dražby zlatých mincí vynášejí

Z deseti tisíc na více než půl milionu korun. Dražby zlatých mincí vynášejí
iStock
 ČTK

Za nejvyšší částku, 640 tisíc korun, se v březnu na portálu Aukro.cz vydražila zlatá mince o nominální hodnotě deset tisíc korun, která zobrazuje příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu v roce 863.

Reklama

I další dvě nejúspěšnější aukce portálu v březnu patřily mincím - 405 000 korun sběratel zaplatil za zkušební odražek stříbrné československé padesátikoruny z roku 1971 k 50. výročí Komunistické strany Československa a za 250 000 korun nového majitele našla zlatá československá pětikoruna z roku 1968.

„Strmý růst ceny zlata vedl v uplynulých týdnech obecně ke zvýšenému zájmu o investiční zlaté mince. V hojné míře se prodávaly například i mince České národní banky z cyklů Mosty či Hrady," uvedl expert na sběratelství a starožitnictví portálu Aukro Pavel Krejčíř.

Kdo z trhu luxuje rekordně drahé zlato a hlavně proč

Boháči zastřeně skupují rekordně drahé zlato, investorská drobotina se jej naopak zbavuje. Co profesionálové vědí, co ostatní ne?

Přečíst článek

Archivní Čtyřlístky i bony

Do žebříčku deseti nejúspěšnějších aukcí se v březnu dostal také původně policejní motocykl Jawa 350 Californian, který se vydražil za 210 000 korun. S částkou 112 000 korun pak následovalo prvních 200 čísel komiksu Čtyřlístek a 70 000 korun padlo za československou pětihaléřovou poštovní známku ve tvaru trojúhelníku, informovalo Aukro.

Zájem byl v březnu podle portálu dále o stokorunovou poukázku do sítí obchodů Tuzex, které za socialismu v Československu prodávaly západní zboží. Nový majitel za ni dal 50 000 korun. Osmou nejúspěšnější aukcí pak byl set stavebnice LEGO s názvem Republic Dropship with AT-OT. „Vzácný neotevřený set LEGO se začal prodávat od jedné koruny. Konečná částka se pak vyšplhala až na 30 400 Kč, což dokumentuje stále rostoucí investiční potenciál některých LEGO setů,” uvedlo Aukro.

Corbyho-Schoyenův kodex jde do aukce

Jedna z nejstarších knih světa jde do aukce. Prodat by se mohla za desítky milionů

Jeden z nejstarších kodexů na světě půjde v červnu do aukčního prodeje. Píše to server BBC News. Corbyho-Schoyenův kodex pochází z Egypta, kde by napsán ve 3. či 4. století v jednom z prvních křesťanských klášterů. Podle aukčního domu Christie´s by se kodex, který je označován za jednu z nejstarších knih na světě, mohl prodat až za 3,8 milionu dolarů (88,5 milionu korun).

Přečíst článek

Hollywood zpeněžil kus dřeva. Rekvizita z filmu Titanic vyšla kupce na 17 milionů

Plovoucí kus dřeva, který v oscarovém snímku Titanic pomohl udržet hlavní ženskou postavu Rose při životě po námořní katastrofě, se v aukci prodal za 718 750 dolarů (přes 16,8 milionu korun). Píše to server BBC News.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Autor mincí Michal Vitanovský

Legendární výtvarník Michal Vitanovský připravil minci Bedřicha Smetany. Vznikne jen 500 kusů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme