Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jedna z nejstarších knih světa jde do aukce. Prodat by se mohla za desítky milionů

Corbyho-Schoyenův kodex jde do aukce
Christie's, užito se svolením
 ČTK

Jeden z nejstarších kodexů na světě půjde v červnu do aukčního prodeje. Píše to server BBC News. Corbyho-Schoyenův kodex pochází z Egypta, kde by napsán ve 3. či 4. století v jednom z prvních křesťanských klášterů. Podle aukčního domu Christie´s by se kodex, který je označován za jednu z nejstarších knih na světě, mohl prodat až za 3,8 milionu dolarů (88,5 milionu korun).

Reklama

Kodex byl objeven v Egyptě v 50. letech a od konce 80. let je v držení norského sběratele a obchodníka Martina Schoyena, který se rozhodl prodat některé části své sbírky. Podle specialisty na knihy a rukopisy aukčního domu Christie´s Eugenia Donadoniho je kodex jedním z nejranějších dokladů šíření křesťanství v oblasti Středozemního moře. Jedná se také o jeden z nejstarších exemplářů kodexu, neboli vázané knihy. Před tím se totiž používaly svitky.

Kodex podle odborníků zřejmě vznikl v jednom z raných křesťanských klášterů v Egyptě. Má 104 stránek a obsahuje mimo jiné knihu Jonáš ze Starého zákona a První list Petrův z Nového zákona, píše agentura Reuters. Kniha zřejmě vznikala během 40 let.

Stránky kodexu jsou relativně zachovalé, což Donadoni připisuje velmi suchému egyptskému podnebí. „Všechny největší objevy křesťanských rukopisů ve 20. století a na konci 19. století se soustředí v Egyptě právě díky těmto podmínkám,“ domnívá se Donadoni.

Aukce se uskuteční 11. června v Londýně. Christie´s očekává, že se kodex podaří prodat za 2,6 milionu až 3,8 milionu dolarů (60,6 milionu až 88,5 milionu korun).

Hollywood zpeněžil kus dřeva. Rekvizita z filmu Titanic vyšla kupce na 17 milionů

Plovoucí kus dřeva, který v oscarovém snímku Titanic pomohl udržet hlavní ženskou postavu Rose při životě po námořní katastrofě, se v aukci prodal za 718 750 dolarů (přes 16,8 milionu korun). Píše to server BBC News.

Přečíst článek

Módní návrhář Karl Lagerfeld

Pařížský byt Karla Lagerfelda má nového majitele. Ten zaplatil dvojnásobek vyvolávací ceny

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun), tedy téměř dvojnásobek vyvolávací ceny, napsal list Le Parisien. Futuristické luxusní sídlo někdejšího uměleckého ředitele značky Chanel má výhled na Seinu a muzeum Louvre. Kdo si jej ale jako nový majitel vychutná, organizátor aukce nezveřejnil.

Přečíst článek

Jan Bejšovec

Jan Bejšovec: Doby, kdy jsem na aukcích soutěžil s Vladimírem Železným, jsou pryč

Ve dvaceti letech emigroval Jan Bejšovec do Švédska. A tam se mu podařilo nakoupit grafiky od věhlasných umělců typu Salvátora Dalího či Andyho Warhola. Tím vznikl základ sbírky, která je jeho celoživotní vášní. To ostatně pozná každý, kdo vstoupí do jeho bytu na Smíchově. Uvítá vás socha Jaroslava Róny, v hlavních pokojích pak jsou ve vrstvách desítky pláten především klasiků 20. století. Ale nejen jejich. „Rád si kupuji obrazy nevýznamných autorů, které považuji za významné. Třeba surrealistický obraz Mertlíka nebo Rambouska, od něhož mám expresivní malbu boxerů v ringu z 20. let 20. století. Také by si asi žádný ‚seriózní‘ sběratel nepověsil dílo Jaroslava Gruse, ale já tady mám jeho fantastické plátno z roku 1932,“ říká Jan Bejšovec, který část své sbírky a sbírky svého syna Johana představuje v galerii Magnus Art v sídle J&T Banky.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Londýnská akční síň Christie's příští týden vystaví šest vzácných výtisků původního vydání Prvního folia, tedy prvního souboru děl dramatika Williama Shakespeara. Aukční síň uvedla, že půjde o největší výstavu těchto tisků v Británii.

Knihy za desítky milionů dolarů. Christie's vystaví 400 let stará původní vydání Shakespeara

Přečíst článek
Aston Martin Jamese Bonda z filmu Není čas zemřít z roku 2021

FOTOGALERIE: Bondův Aston Martin, kostýmy, hodinky. Christie´s chystá výroční aukci pro charitu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme