Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hollywood zpeněžil kus dřeva. Rekvizita z filmu Titanic vyšla kupce na 17 milionů

Hollywood zpeněžil kus dřeva. Rekvizita z filmu Titanic vyšla kupce na 17 milionů
20th Century Fox
 ČTK

Plovoucí kus dřeva, který v oscarovém snímku Titanic pomohl udržet hlavní ženskou postavu Rose při životě po námořní katastrofě, se v aukci prodal za 718 750 dolarů (přes 16,8 milionu korun). Píše to server BBC News.

Reklama

Kus dřeva, který v Titaniku udržel hrdinku naživu a vydražil za 718 tisíc dolarů, je už od uvedení filmu v roce 1997 předmětem debaty fanoušků filmu, kteří se přou o tom, zda byl dřevěný panel dostatečně velký, aby se na něj vešel i Jack, milenec Rose, a zachránil se tak před smrtí v ledovém oceánu. Fiktivní Jack, kterého ve filmovém trháku ztvárnil Leonardo DiCaprio, trval na tom, že panel - část rámu dveří - byl dost velký pouze pro Rose, kterou hrála Kate Winslet. Později kvůli tomu hrdina filmu zemřel v mrazivém Atlantiku.

V epizodě pořadu Bořiči mýtů z roku 2012 režisér Titaniku James Cameron prozradil, že kvůli této scéně dostává denně desítky e-mailů, v nichž je Rose označována za „sobce“ a Jack za „idiota“. Debatu však ukončil s tím, že Jack podle jeho scénáře musel zemřít. Připustil však, že to „možná zvorali“ a dřevěný panel měli udělat o něco menší.

Prodej rekvizity se uskutečnil v rámci aukce rekvizit a kostýmů, které vlastní řetězec restaurací a letovisek Planet Hollywood. 

Podle aukční síně Heritage Auctions byla rekvizita, často mylně považovaná za dveře, založena na kompletním kusu trosek zachráněných z tragédie v roce 1912. Na adresu debaty o tom, zda se na panel mohli vejít oba, se v nabídce uvádí: „Rekvizita měří na délku přibližně 2,4 metru a na šířku jeden metr.“

Mezi další rekvizity, které se v aukci objevily, patřil bič z filmu Indiana Jones a chrám zkázy, který se prodal za 525 tisíc dolarů (přes 12,2 milionu korun). Oblek Spidermana, který nosil Toby Maguire, se vydražil za 125 tisíc dolarů (2,9 milionu korun), zatímco sekera, kterou Jack Nicholson ve filmu Osvícení prosekal dveře do koupelny, přilákala stejnou částku.

Aukce, která skončila v neděli večer, vynesla 15,68 milionu dolarů, což z ní činí jeden z nejúspěšnějších prodejů sbírky rekvizit a kostýmů, uvedla společnost Heritage Auctions. „Proběhlo nespočet dražebních válek... tolik, že jsme ztratili přehled,“ řekl Joseph Maddalena z aukční síně.

Miliarda z Hollywoodu. Blade Runner 2099 se bude točit v barrandovských kulisách

Ateliéry studia Barrandov obsadí Hollywood. Natáčet se zde bude Blade Runner 2099 v produkci Amazonu. První řada seriálu by se měla v barrandovských ateliérech točit do listopadu.

Přečíst článek

Zlatá hlava robota C-3PO jde do dražby. Vynést může desítky milionů

Hollywood jde do dražby. K mání bude bič Indiana Jonese i hlava androida C-3PO z Hvězdných válek

Fanoušci Hvězdných válek, Titaniku, Indiana Jonese, Kmotra a dalších filmových hitů budou mít už za měsíc jedinečnou příležitost vydražit na 1800 rekvizit z těchto hollywoodských trháků. Tahákem aukce, kterou pořádá londýnská společnost Prop Store, je zlatá hlava androida C-3PO z Hvězdných válek. Pořadatelé aukce věří, že se předmět vydraží až za jeden milion liber (28,2 milionu korun), uvádí CNN.

Přečíst článek

Beverly Hills Hotel. Ikonické místo, kde se za 400 tisíc na noc schovávají hvězdy Hollywoodu

Hotel, kde se za 400 tisíc na noc schovávají hvězdy Hollywoodu

Beverly Hills Hotel je vyhledávaným úkrytem hollywoodských hvězd již od dob Charlie Chaplina či Marylin Monroe. Celebritami oblíbené bungalovy stojí 350 až 400 tisíc korun na noc.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Posádku ponorky Titan, která mířila k vraku Titanicu, zabila imploze. Smrt byla okamžitá

Režisér Titanicu Cameron k implozi ponorky Titan: Při obou nehodách byla ignorována bezpečnostní varování. Je to šokující

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme